Commotie over 'Islam'-uitspraken Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gisteren veel stof doen opwaaien door zijn felle veroordeling van de islam. Het valt de premier op dat het Westen steeds vaker de schuld krijgt van alles en nog wat, terwijl het Westen volgens hem superieur is aan de islam.

"Men probeert het Westen te criminaliseren, alsof het de schuld is van de armoede in de wereld", aldus Berlusconi.
"We moeten overtuigd zijn van de verhevenheid van onze beschaving." Volgens Berlusconi is de islam daarentegen een beschaving die 1400 jaar achterloopt.

Verhofstadt: uitspraken Berlusconi gevaarlijk

De Belgische premier Verhofstadt, huidig voorzitter van de Europese Unie, heeft uiterst verbolgen gereageerd op de uitspraken van zijn Italiaanse collega Berlusconi als zou het westen superieur zijn aan de moslimcultuur.

,,Deze uitspraken kunnen zelfs gevaarlijk zijn en een gevoel van vernedering doen ontstaan'', aldus Verhofstadt donderdag voor de Vlaamse radiozender VRT, voorafgaand aan zijn vertrek naar Washington. Daar zal hij president Bush inlichten over de acties van de EU tegen terrorisme.

Ongelegen

Volgens Verhofstadt komen de uitspraken ,,erg ongelegen'' op een moment waarop ,,juist dialoog en toenadering met de islam nodig zijn om een gezamenlijk front te vormen tegen het terrorisme''. De Belgische premier kon volgens de publieke omroep VRT de uitspraken van Berlusconi ,,nauwelijks geloven''.

,,We delen de opvattingen van premier Berlusconi niet'', luidde de reactie van een woordvoerder van de Europese Commissie. Commissievoorzitter Prodi, die met Verhofstadt mee is naar de VS, nam volgens hem in een toespraak in de grote moskee van Brussel donderdagmorgen ook al afstand van Berlusconi. ,,Het was een boodschap van vrede en tolerantie tegenover alle culturen en religies.'' Prodi zei dat Europa zal vechten tegen intolerantie en racisme.