Aanhoudingen Europa voorkomen aanslagen

Met de recente arrestaties van zo'n dertig vermoedelijke terroristen in Nederland, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en België is een omvangrijk plan verijdeld voor aanslagen op Amerikaanse en andere doelen in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC.

De terroristische 'ring' achter dit plan bestaat uit circa vijftig personen. Naar de resterende ongeveer twintig verdachten wordt nog volop gespeurd.

De samenhang tussen alle arrestaties in Europa is volgens ABC bevestigd door Amerikaanse en Europese veiligheidsbronnen. De terroristen zouden onder meer van plan zijn geweest aanslagen te plegen op de Amerikaanse ambassade in Parijs, het Amerikaanse consulaat in Marseille, het NAVO-hoofdkwartier in Brussel en het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg.

Inlichtingendiensten baseren hun informatie op uitlatingen van de Algerijn Djamel Beghal. Deze man zou in verbinding staan met de Saudiër Osama bin Laden, door de VS aangewezen als het brein achter de aanslagen in de VS op 11 september. Djamel werd volgens ABC deze zomer aangehouden in Dubai, waar hij reisde met een vervalst Frans paspoort. Hij zou de lijst met doelen en andere namen van de terroristengroep tijdens verhoor in de Golfstaat hebben opgebiecht.

De Amerikaanse en Franse autoriteiten waren volgens ABC al voor 11 september op de hoogte van de mogelijke aanslagen. Die zouden later dit jaar moeten plaatshebben. De groep verdachten werd al weken in de gaten gehouden, maar na de aanslagen in VS kwamen de autoriteiten versneld in actie.