Overeenkomst Napster en Metallica

Rob (R@b)
De Amerikaanse hardrock groep Metallica en rapper Dr. Dre hebben donderdag hun geschil met de omstreden muziekuitwisseldienst Napster wegens de schending van hun auteursrecht bijgelegd. Ze verklaarden zich bereid om sommige van hun liedjes ter beschikking te stellen op het moment dat Napster als betaaldienst terug het net opgaat.

Financiële details van het akkoord werden niet bekendgemaakt. Volgens Metallica-drummer Lars Ulrich is het een akkoord waar zowel de groep als de fans voordeel van zullen hebben. Het akkoord komt een dag nadat een Amerikaanse rechter de verdere sluiting van de elektronische muziekuitwisseldienst gebood. Napster kan slechts opnieuw in roulatie als er honderd procent zekerheid bestaat dat de auteursrechten zullen worden gerespecteerd.

Het bedrijf heeft beroep aangetekend tegen deze beslissing. Nieuwe technologie maakt het volgens Napster voor quasi 99 procent zeker dat auteursrechterlijk beschermde nummers uit het aanbod worden gefilterd. Napster haalde zelf tien dagen geleden het muziekaanbod van het net om naar eigen zeggen nieuwe software voor hun filter te installeren.