Van Der Ploeg wil gidsfunctie publieke omroep

Peter Breuls
De publieke omroep moet voorop lopen bij het ontwikkelen van internet en digitale televisie. Dat vindt staatsecretaris Van der Ploeg (Media). Hij schrijft dit in een brief aan de Raad van Bestuur van de NOS.

De bewindsman wil dat de omroep meer waarde biedt aan burgers en hen beter bereikt. Dat is een principieel punt want: "Iedereen betaalt meer aan de publieke omroep en hoe meer men daar - letterlijk - van terugziet, hoe beter."

Met zijn brief wil Van der Ploeg de `algemene richting schetsen waarin de publieke omroep zich naar zijn mening zou moeten ontwikkelen'. Hij vindt dat het ambitieniveau van de publieke omroep op internet en digitale televisie hoog moet zijn.

Van der Ploeg wijst er op dat het de wettelijke taak van de omroep is de gehele bevolking goed te bereiken. "Wanneer kijkers en luisteraars zich meer en meer verspreiden over oude en nieuwe kanalen, dient de omroep daarop in te spelen."

De staatssecretaris ziet dan ook een `gidsrol' voor Hilversum weggelegd. In die gidsfunctie moet de omroep snel een electronische programmagids (EPG) op internet maken. Ze kan daarmee ook het aanbod van anderen ontsluiten en selecteren. "Mensen de weg wijzen naar wat interessant, belangrijk mooi en/of leuk is", aldus Van der Ploeg.

Volgens hem moet de publieke omroep samen met de commerciële collega's en de kabelexploitanten een EPG ontwikkelen. Hij denkt dat kabelexploitanten daaraan zullen meewerken, maar heeft ng een stok achter de deur: wetgeving. "Het is mogelijk in de wet op te nemen dat de programma's van de publieke omroep altijd rechtstreeks bereikbaar moeten zijn voor de consument."