FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 juli 2001

Kindermisbruik oprichter Kinderbescherming

De oprichter van een Luxemburgse kinderbeschermingsbond is donderdag wegens seksueel misbruik tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank achtte bewezen dat hij zich aan vijf jongens en twee meisjes tussen elf en achttien jaar heeft vergrepen.

De slachtoffers krijgen samen 120.000 gulden smartengeld. De man heeft het grootste deel van de beschuldigingen van de hand gewezen. Tijdens het onderzoek bleek dat hij kinderporno in zijn bezit had en dat hij ook op Taiwan kinderen heeft misbruikt.

De advocaten van de man wierpen in mei de handdoek in de ring. Zij achtten zich niet meer in staat hem te verdedigen. De man was al eerder veroordeeld. Hij kreeg in februari 1991 vijf jaar cel voor seksueel misbruik van zeven jongeren.

Postbank actie : 600.000 aanvragen

De Postbank heeft ruim 600.000 reacties gekregen na een actie voor een gratis mobiele telefoon van Siemens. De Postbank moet echter tienduizenden spaarders teleurstellen omdat er 'slechts' 500.000 toestellen beschikbaar zijn.

Wie aanspraak wilde maken op een mobiel toestel met internettoepassingen (WAP) moest wel eerst f 1000 sparen. De actie startte op 21 mei. ,,Al op 15 juni kwam het einde van de voorraad in zicht'', zegt een woordvoerster. We hebben onze klanten via de postkantoren en de website ingelicht dat het geen zin meer had om mee te doen.''

Volgens de woordvoerster zitten onder de inzenders veel dubbele aanvragen. Maar de Postbank vergeeft één telefoon per rekening. Een enkeling schreef zelfs vier maal in. Half juli begint de bezorging van de mobieltjes en eind augustus moet iedereen zijn telefoon in huis hebben, aldus de bank.

Telecombedrijf Telfort levert de toestellen en de bijbehorende diensten en deelt in het succes van de actie. ,,We hebben nu ongeveer een miljoen klanten, daar komt in een klap zo'n vijftig procent bij,'' aldus een woordvoerster.

Record Hot-Dog eten verbeterd

Het oude record stond op 25 hotdogs in vijf minuten en dertien seconden, maar de Japanner Takeru Kobayashi - bij een lengte van 1,74 meter en een gewicht van nog geen zestig kilo nou niet beschikkend over de lichaamsomvang van de gemiddelde hotdog-grootverbruiker - vestigde woensdag een volgens kenners vrijwel niet te overtreffen nieuw record: 50 hotdogs eten, broodje en al, in twaalf minuten.

Het kampioenschap hotdog-eten wordt sinds 1916 traditiegetrouw op 4 juli (onafhankelijkheidsdag) door hotdogfabrikant 'Nathan's Frankfurter' gehouden. Ik heb nog nooit zoiets gezien, zei woordvoerder Tom Maher van de Internationale Bond voor Wedstrijdeten. Hij heeft de grens van de 'sport' voor altijd verzet.

De 23-jarige Kobayashi liet de nummer twee van het veld, landgenoot Kazutoyo Arai, ver achter zich. Arai, die vorig jaar het record van 25 hotdogs vestigde, stond na twaalf minuten 19 hotdogs achter op Kobayashi.

Tijdens het poseren voor de kampioensfoto's nam Kobayashi nog twee hotdogs als toetje en zei er nóg wel twintig achterover te kunnen slaan.

Slechte weer stopt treinverkeer Den Haag

Nadat het mooie weer vandaag al in Noord-Holland het één en ander plat legde, is het nu onweer en bliksem die in Den Haag het treinverkeer stil hebben gelegd.

Het treinverkeer tussen station Den Haag Hollands Spoor en Delft is vanavond stilgevallen door blikseminslag. De seinen zijn onbedienbaar geworden, aldus een woordvoerder van de Railverkeersleiding. Daardoor zijn enkele sporen niet te gebruiken.

Het is onduidelijk wat de schade precies is, en hoe lang het duurt voor de treinen op dit traject weer kunnen rijden.

Hitte veroorzaakt storingen Noord-Holland

De hitte heeft in een aantal plaatsen in en rond Amsterdam geleid tot een stroomstoring. In Bijlmer-Zuid, Osdorp en Slotermeer in Amsterdam en in Zaandijk en Westzaan zitten duizenden mensen sinds 15.00 uur vanmiddag zonder stroom.

Technici van energiebedrijf Nuon kunnen de getroffen gebieden slecht bereiken, omdat de snelweg A-10 wordt verbouwd.

De metrolijn 51 tussen Amsterdam CS en Amstelveen is als gevolg van de warmte uitgevallen. Dagelijks maken zo'n 60.000 mensen gebruik van deze metrolijn. Het GVB houdt er rekening mee dat de metro vrijdag ook niet kan rijden. Het bedrijf zet alternatieve vervoermiddelen in.

Akkoord verdeling radio frequenties

Een Kamermeerderheid (PvdA,D66 en CDA) heeft overeenstemming bereikt over hoe frequenties onder commerciele radiozenders verdeeld kunnen worden.

De partijen willen dat de 10 landelijke FM-frequenties verdeeld worden op basis van bedrijfseconomische criteria zoals marktaandeel, investeringen en omzet. Op die manier hopen ze voor elkaar te krijgen dat bestaande zenders als Radio 538 en Sky Radio hun frequentie kunnen behouden.

Drie van de tien frequenties worden gereserveerd voor een nieuwszender, een klassiek station en een zender voor Nederlandstalige muziek.
Het kabinet houdt vast aan een veiling van de overige frequenties en wijst het voorstel voor verdeling via een vergelijkbare toets af.

Eerder vandaag meldden wij nog dat er geen uitsluitsel gegeven kon worden:
Nog geen uitsluitsel radiofrequenties

Harrison Ford wordt weer Indiana Jones

Twaalf jaar na zijn laatste Indiana Jones-film zal Harrison Ford nog eens, als de met de zweep slaande archeoloog en avonturier, voor de camera's staan.

Voor circa 150 miljoen dollar, en daarmee even duur als de spektakelfilms "Titanic" en "Pearl Harbour", wordt een vierde deel gebreid aan de in de jaren '80 zeer succesrijke filmreeks van Steven Spielberg, zo schrijft de New York Post.

Spielberg gaat weer de regie voeren, George Lucas is er opnieuw bij als producent en Sean Connery heeft laten weten dat hij geïnteresseerd is opnieuw de rol van de vader van Indiana Jones te vertolken.

Duits meisje (8) verbrand teruggevonden

De Duitse politie heeft donderdag het verbrande lichaam van een 8-jarig meisje, dat was gevonden in een bos ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Frankfurt, geïdentificeerd als dat van de sinds vorige week vrijdag vermiste Julia.

Julia was vrijdagmiddag op een speelweide bij Biebertal nog gezien. Woensdag werd haar verkoolde lijk aangetroffen door een wandelaar. Vermoedelijk was zij al dood voordat zij werd verbrand, omdat op haar hoofd sporen van slagen zijn gevonden. Er is een man aangehouden, maar hij werd na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Zij is het tweede kind dat dit jaar in Duitsland is ontvoerd en vermoord.

Game Boy Advance verbrijzelt records

Vandaag werd bekend dat de nieuwe portable spelcomputer van Nintendo, de Game Boy Advance, Europa´s snelstverkopende spelcomputer ooit is geworden. In de eerste week na de release werden meer dan 500.000 exemplaren verkocht. De Game Boy Advance is de nieuwe, geavanceerde versie van de Game Boy, de populaire portable spelcomputer die sinds de introductie in 1989 wereldwijd 110 miljoen keer werd verkocht.

Sinds de Europese lancering op vrijdag 22 juni verdween de Game Boy Advance hardware razendsnel uit de schappen. Consumenten stortten zich massaal op de 'must have' spelcomputer van dit moment.

Voor rechter om weggooien zakdoekje

Argeloos moet het zijn gebeurd. De 38-jarige Amsterdammer die in februari op de snelweg A10 een papieren zakdoekje uit zijn autoraam gooide.

Agenten in een onopvallende politieauto constadeerden het strafbare feit en zetten de achtervolging in. De man kreeg een bekeuring van 150 gulden. De automobilist betaalde niet en moet zich volgende week voor de politierechter in Amsterdam verantwoorden.

Welke straf de man boven het hoofd hang kan een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nog niet zeggen.

Excuusvakantie voor onschuldige docent

De docent van het Bonhoeffer College in Castricum die ten onrechte werd beschuldigd van seksuele intimiteiten, mag de komende winter op kosten van de school met vakantie.
Het wordt een familiebezoek in Nieuw-Zeeland.

,,Zie het niet als een goedmakertje'', zegt rector J. van Waarden van de school. ,,Want goedmaken kun je zoiets niet. Voor de betrokken docent is het een verschrikkelijk verdrietige en emotionele tijd geweest. Het aanbieden van de reis is daarom vooral een signaal op het menselijke vlak.'' Na de beschuldiging werd de docent voor de duur van het politieonderzoek door de school geschorst. Tijdens het rechercheverhoor bleek het verhaal van de betrokken leerlinge uiteindelijk niet te kloppen, waarna de leraar werd gerehabiliteerd. Door de gevolgde procedure voelden collega-leraren zich 'vogelvrij' verklaard omdat bij elke aangifte schorsing zou kunnen volgen.
Tijdens een bijeenkomst is de hele affaire deze week stap voor stap aan de docenten uitgelegd. ,,Daardoor is de lucht nu geklaard'', aldus de rector. De betrokken leraar gaat na de zomervakantie weer aan het werk.

De leerlinge die de beschuldigingen had geuit, gaat naar een andere school.

MSN Messenger geplaagd door storing

bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De im-dienst van Microsoft, MSN Messenger, wordt geteisterd door een storing die de contactlijsten van gebruikers doet verdwijnen.
Meerdere gebruikers van de dienst hebben WebWereld gemaild over de problemen.

Daardoor was de dienst woensdag buiten gebruik. Sinds donderdag is inloggen weer mogelijk, maar gebruikers die dat deden ontdekten dat hun contactlijst verdwenen was. Het opnieuw invoeren van de contacten heeft geen zin, aldus een lezer, omdat ook deze lijst bij de volgende sessie verdwenen is.
Volgens marketingmanager Annebelle van der Kloet van MSN Nederland worden niet alle gebruikers geteisterd door de storing, en doet het wegvallen van de contactlijsten zich bij nog minder gebruikers voor. Van der Kloet kon geen percentage geven.
De storing doet zich volgens de marketingmanager voor bij een zogeheten buddylist-server, waar de contactlijsten van gebruikers zijn opgeslagen. In de Verenigde Staten werkt MSN inmiddels aan een oplossing.

Het probleem moet ‘op korte termijn’ verholpen zijn, aldus Van der Kloet, die geen specifieker tijdstip zei te kunnen geven. Indien de dienst weer voor iedereen bereikbaar is, zouden ook de contactlijsten weer hersteld zijn.

Noorwegen is het beste land om te wonen

Edge + Jethro hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Noorwegen is het beste land om in te wonen. De levensverwachting, het onderwijs en het bruto binnenlands product zijn daar beter dan waar ook ter wereld. Op een lijst die de Verenigde Naties hebben opgesteld staat Nederland op de achtste plaats.

De landen die in de toptien van de VN-lijst staan, ontlopen elkaar overigens nauwelijks. Achter Noorwegen met 939 punten staan Australië, Canada en Zweden met ieder 936 punten. Dat heeft de Noorse pers donderdag gemeld. Het VN-rapport komt volgende week officieel uit.

Nederland behaalde een score van 931 punten en staat daarmee vlak achter België, de Verengide Staten en IJsland. Japan staat op de negende plaats en Finland tiende. Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië kwamen achtereenvolgens uit op plaats 13, 14, 17 en 20. Onderaan staat het Afrikaanse Sierra Leone met 258 punten, aldus de VN.

G(een) string voor dames

Kayuk + dabeetle + Draaitafeltje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het hoofd van de Turkse dienst privatisering heeft het dragen van g-stringtanga's door vrouwelijke personeelsleden verboden.

"Bij vele dames ziet het er namelijk uit alsof zij helemaal geen ondergoed dragen", zo heet het in het blad Milliyet, dat het verbod donderdag meldde. Sommige mannelijke collega's brengt dat blijkbaar in verwarring, aldus Milliyet, dat van 'g-string-alarm' spreekt.

Zorreguieta getuigt over verdwijningen

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jorge Zorreguieta wist in 1976 van de verdwijning van Lidia Amigo, dochter van zijn voorganger op het ministerie van Landbouw in Argentinië. Dat heeft Marta Vedio, advocate van een van de partijen die het proces aanhangig hebben gemaakt, woensdag gezegd.

Eerder verklaarde Zorreguieta tegenover de Nederlandse professor Baud dat hij voor 1983 niets wist van de wandaden onder de militaire dictatuur. De vader van verloofde Máxima van prins Willem-Alexander legde woensdag in de Argentijnse stad La Plata een getuigenverklaring af. Hij was opgeroepen door de rechter om te getuigen voor een waarheidscommissie die onderzoek doet naar tweeduizend verdwijningen tijdens de militaire dictatuur. Zorreguieta was toen onderstaatssecretaris van Landbouw.

"Ik was op de hoogte van onderdrukking van beide kanten, maar ik kende geen details. Ik wist dat personen werden opgepakt, omdat ik dat in de krant las, maar ik wist niet van verdwijningen. Daarover wist ik pas tijdens de processen tegen de militairen vanaf 1983", citeerde een verslaggever van het lokale radiostation S5 woensdag Zorreguieta.

De moeder van de 21-jarige Lidia Amigo heeft Zorreguieta ervan beschuldigd dat hij niets heeft gedaan om het leven van haar dochter te redden. Vermoedelijk is zij dood. De moeder van Lidia vertelde dat haar man, Alberto Amigo, Zorreguieta naar aanleiding van de ontvoering had gesmeekt iets te ondernemen bij het regime. Hij had volgens haar echter helemaal niets gedaan.

Zorreguieta zei zich te kunnen herinneren dat Alberto Amigo in december 1976 de verdwijning van zijn dochter met hem besprak. Hij kan zich niet herinneren of hij destijds toezeggingen deed om Amigo te helpen bij de zoektocht naar zijn dochter.

Zorreguieta heeft de informatie doorgespeeld aan luitenant-kolonel Pedro Coria, een officier die werkzaam was op Zorreguieta's landbouwdepartement. Volgens Zorreguieta was Coria al op de hoogte van de zaak. Overigens gaf de voormalige onderminister van landbouw aan dat hij nooit precies heeft geweten welke taken de officier precies uitvoerde op zijn ministerie. "Ik vermoed dat hij met veiligheidstaken was belast", aldus Zorreguieta.

Relevante informatie
De drie rechters, onder leiding van Antonio Pacilio vroegen hem waarom hij niet meer deed om de verdwijning van Lidia Amigo uit te zoeken. "Ik bevond mij niet in de positie om verdwijningen te onderzoeken en ik beschikte niet over enige relevante informatie. Meneer Coria heeft mij ook geen enkele inlichtingen verschaft over de zaak", aldus Zorreguieta.

De komst van Zorreguieta naar de rechtbank in La Plata trok veel journalisten. "Ik heb nog nooit zoveel pers gezien bij deze onderzoeken", zegt Vedio, werkzaam voor de Permanente Vergadering voor de Mensenrechten in La Plata. Die organisatie zet zich in voor familieleden van vermisten. "Er stonden zeker twintig journalisten, en ze komen niet alleen uit Argentinië", aldus de advocate. Zij acht het belang van de getuigenis voor het oplossen van de verdwijning van Lidia overigens gering.

Zorreguieta arriveerde in gezelschap van zijn zoon en ging de rechtbank binnen via een zijdeur.

Milosevic stelt advocatenteam samen

Oud-president Milosevic van Joegoslavië is toch bezig een advocatenteam samen te stellen om hem te helpen tijdens zijn zaak voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. De zegt de Canadese advocaat Black.

Black zegt dat hij het internationale team gaat leiden. Hij bezocht Milosevic eerder toen hij nog vastzat in een cel in Belgrado. Black heeft meegewerkt aan de aanklachten tegen de NAVO-landen na de bombardementen op Joegoslavië in 1999.

Milosevic weigerde eerder het tribunaal te erkennen en nam daarom ook geen advocaat in de arm. Tijdens zijn voorgeleiding, afgelopen dinsdag, deed hij zelf het woord.

Onderzoek naar Sociale Diensten in Nederland

Minister Vermeend gaat na aanleiding van problemen bij de Amsterdamse Sociale Dienst ook in andere steden bekijken of er een diepgaand onderzoek nodig is naar de uitvoering van de bijstandswet.

Uit een onderzoek in Amsterdam bleek dat uitkeringen vaak onterecht worden uitgekeerd en dat fraudeurs vaak niet worden bestraft. Vermeend wil bekijken of er ook bij andere sociale diensten een wanorde heerst.

Bij de Sociale Dienst in de hoofdstad houden nu twee inspecteurs permanent toezicht op de gang van zaken. Ook kreeg de dienst een forse boete.

Nog geen uitsluitsel radiofrequenties

Het is nog steeds onduidelijk hoe en wanneer de etherfrequenties voor commerciele radiostations zullen worden herverdeeld. Het debat tussen de Tweede Kamer en de staatssecretarissen Van der Ploeg en De Vries heeft geen oplossing gebracht.

Vandaag wordt er verder gepraat. De bewindslieden willen zes van de tien frequenties vrij veilen. Hier is een Kamermeerderheid van PvdA, D66 en CDA op tegen. VVD en CDA willen geen uitstel van een besluit, terwijl PvdA, D66 en SGP nog andere opties willen bestuderen.

Van der Ploeg en de Vries kunnen ook zonder steun van de Kamer. Het verdelen van frequenties is een kabinetstaak.

Eerdere berichten:

Sluting dreigt voor Haagse creche

De GGD in Den Haag trekt de vergunning van een van de vestigingen van de omstreden creche Villa BB voorlopig in. Wanneer de creche niet voor 20 augustus orde op zaken heeft gesteld, gaan op 1 september alle 4 de vestigingen dicht.

Directeur T. van Dijk van de GGD ging tot het besluit over na herhaalde inspecties waarbij onveilige situaties en ongekwalificeerd personeel werden aangetroffen.

Gisteren werd de directeur van Villa BB van het besluit op de hoogte gebracht. Tot nu toe heeft Villa BB categorisch geweigerd te voldoen aan de eisen van de GGD.

Op de vier creches verblijven dagelijks 110 kinderen.

Hannelore Kohl dood aangetroffen

Hannelore Kohl, echtgenote van de Duitse ex-bondskanselier Helmut Kohl, is dood aangetroffen in haar woning in Ludwigshafen. Er is niets bekend over de oorzaak van haar overlijden.

De 68-jarige Hannelore Kohl vertoonde zich als gevolg van een lichtallergie nog zelden in het openbaar. Ze was sinds 1960 met Kohl getrouwd en stond nadrukkelijk aan de zijde van haar man tijdens zijn kanselierschap (1982-1998) en de zwartgeldzaak in de jaren daarna.

Kohls mogelijk belangrijkste politieke daad verrichtte hij met zijn vrouw: in 1989 typte zij het tienpuntenplan dat de stoot gaf tot de Duitse eenwording.

Update
Hannelore Kohl blijkt uit wanhoop over haar ziekte zelfmoord gepleegd.
De vrouw van de oud-kanselier leed al jaren aan een lichtallergie, waardoor zij zonlicht en fel lamplicht moest mijden. De laatste tijd kwam zij nauwelijks haar huis nog uit. In mei moest zij verstek laten gaan bij het huwelijk van haar zoon Peter.

Justitie gebruikte politie-infiltrant

vexz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 34-jarige A. de V. uit Enschede heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) tegen een politie-infiltrant toegegeven op 13 mei vorig jaar brand te hebben gesticht bij vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede. Dat zei officier van justitie H. Stam donderdag voor de rechtbank in Almelo.

"Ik heb het gedaan, maar ik moet volhouden dat ik er niets mee te maken heb", zo zou De V. gezegd hebben. Volgens advocaat J. Stegeman heeft justitie in mei in het Huis van Bewaring in Maastricht een politie-infiltrant geplaatst als gedetineerde om met De V. in contact te komen. "Een bijzondere opsporingsmethode", vindt Stegeman. Volgens hem ontkent De V. deze uitspraken gedaan te hebben. Ze zijn vastgelegd in een proces-verbaal, maar staan niet op band.

Ook zou De V. hebben toegegeven dat zijn mobiele telefoon tijdens de ontploffingen bij S.E. Fireworks in het rampgebied aanwezig was, maar dat hij ook daarover "moet volhouden dat ik hem enkele weken daarvoor al had verkocht". Uit onderzoek bleek dat er vanuit het rampgebied met de mobiele telefoon is gebeld. De V. heeft altijd volgehouden ten tijde van de ramp bij recreatieplas Het Rutbeek aan de rand van Enschede te zijn geweest.

Piloten kampen met vliegangst

Bikkelmannetje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tientallen Nederlandse beroepspiloten kampen met vliegangst. Volgens de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zijn vorig jaar naar schatting zo'n veertig verkeersvliegers behandeld voor vormen van angst tijdens het vliegen.

Volgens het VNV-verenigingsblad Op De Bok kunnen ook zeer evenwichtige vliegers door privé-problemen of een vervelend incident minder goed gaan functioneren. Maar in plaats van hulp in te roepen voor hun faalangst, stressgevoelens of andere psychische klachten, ontkennen veel piloten het probleem.

Vaak draait het er volgens het VNV-blad op uit dat de geplaagde vliegers zich ziek melden onder opgave van een andere reden. Volgens deskundigen biedt echter alleen een snelle behandeling een grote kans op een vlotte terugkeer in de cockpit.

De Stichting Vliegangstbestrijding Leidse Universiteit en KLM (VALK) helpt jaarlijks zo'n drie tot vier vliegers en leerling-vliegers van hun vliegangst af. Meestal gaat het daarbij om faalangst, aldus directeur L. van Gerwen. 'Vliegangst is een stressklacht. Maar het wil niet zeggen dat ze niet meer kunnen vliegen.' Van Gerwen weet niet hoeveel piloten zich elders onder behandeling laten stellen.

De KLM bevestigt dat vliegangst in de cockpit voorkomt, maar zegt niet over getallen te beschikken. De vliegveiligheid is volgens KLM-woordvoerder B. Koster in ieder geval niet in het geding. Piloten worden vijf tot zes keer per jaar gekeurd, waarbij volgens hem eventuele problemen aan het licht komen.

Onder stewards en stewardessen komt vliegangst ook voor, maar de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel heeft daarvan geen cijfers. Volgens vice-voorzitter H. Popelier liggen doorgaans privé-problemen of een vervelend voorval met een agressieve passagier ten grondslag aan de vliegangst.

Pentagon maakt stinkbom tegen rellen

Het pentagon ontwikkelt een stinkbom om vijandige massa's of legers uiteen te drijven. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het stankwapen gaat deel uitmaken van het assortiment niet-dodelijke wapens van het Amerikaanse leger.

"Onze troepen en tegenstanders lopen een te verwaarlozen risico om gewond te raken door het gebruik van dit wapen", zo verlkaarde een woordvoerder van het Pentagon. Mogelijk gaat ook de politie de stinkbommen gebruiken bij demonstraties van anti-globalisten tijdens topontmoetingen van regeringsleiders.

Probleem is bij het ontwikkelen van de "perfecte" stank dat geuren bij verschillende mensen verschillende reacties oproepen, afhankelijk van hun culturele achtergrond.

Sirenes gaan af in Flevoland

Door een storing waren vanochtend rond 10:00 in delen van Flevoland de sirenes te horen.

Zoals iedereen uit de tv-spotjes behoort te weten, moeten dan de ramen en deuren gesloten worden en iedereen zich binnenshuis begeven om naar de aanwijzingen van de regionale radio te luisteren. Daarop was echter de mededeling te horen dat het een vals alarm betrof.

''U hoeft zich geen zorgen te maken, het was vals alarm''. De regionale brandweer was volgens een woordvoerder bezig met het testen van het alarm van de penitentiaire inrichting Almere-Binnen. Door nog onbekende oorzaak is dit testalarm 'doorgelekt' naar de sirenes in buurten en wijken in delen van de provincie.

Inbrekers in Brits Big Brother huis

Inbrekers zijn er woensdag in geslaagd binnen te dringen in de tuin van het Britse Big Brother-huis. Dat meldt de BBC.

De deelnemers aan het realityprogramma van de Britse commerciële zender Channel 4 werden door de organisatoren van het programma aangeraden zich op te sluiten in het huis. Pas nadat de indringers door de bewakers waren weggehaald mochten de bewoners weer naar buiten. De organisatie gaat de bewaking versterken.

De zeven deelnemers in het Britse Big Brother-huis strijden om een hoofdprijs van 70.000 pond.

'Banneroorlog' tussen Kranten.com en PCM

Hoewel de rechtzaak tussen beide partijen al weer enige tijd geleden plaatsvond, lijken PCM en Kranten.com nog steeds met elkaar in gevecht.

De huidige 'strijd' is echter nogal ludiek. PCM promoot haar nieuwe site EN.NL met een bannercampagne waarin te lezen is dat de uitgever ervan afziet om Kranten.com over te nemen. De banner wijst door naar de nieuwe site.

Kranten.com heeft als reactie daarop ook een bannercampagne gestart, die sprekend op die van EN.NL lijkt. Hierin staat echter precies het omgekeerde: Kranten.com ziet af van een overname van PCM. Deze advertentie verwijst uiteraard door naar Kranten.com, en is een ludieke 'tegenaanval' op de campagne van PCM.

Een echte overname door een van de beide partijen zit er niet in. "Er is vrij 'low profile' in het verleden wel eens gesproken met o.a. mensen van PCM, deze gesprekken zijn in een orienterend stadium op niets uitgelopen.", aldus Guido Fieret van Kranten.com.

Speedboat verminkt man bij Zandvoort

Een 51-jarige inwoner van Amsterdam is gisteravond in de zee bij Zandvoort zwaar gewond geraakt toen hij tijdens het zwemmen door een speedboat werd overvaren. Een arm van de man werd afgerukt en hij liep bovendien ernstig rugletsel op.

Het bloederige ongeval vond kort na zessen plaats ter hoogte van strandpaviljoen Que Passa. De snelle boot waarmee men aan het waterskiën was, werd bestuurd door een 36-jarige inwoner van Zandvoort. Tijdens het spelevaren werd opeens een schreeuw gehoord en bleek de zwemmer overvaren.

De verdachte draaide zijn boot meteen om en nam het zwaar gewonde slachtoffer aan boord. Hij bracht de ongelukkige direct naar een nabij gelegen boot van de Zandvoortse reddingsbrigade. De Amsterdammer werd vervolgens naar het strand gebracht, waar met eerste hulp verleende. Er werd meteen groot alarm geslagen. De traumahelikopter landde op het strand en de bemanning bood het slachtoffer verdere bijstand.
Reddingsboten voeren tegelijkertijd langs de kust in de hoop de afgerukte arm nog te kunnen bergen. De zoektocht was echter tevergeefs. Een ambulance bracht het slachtoffer onder begeleiding van de politie naar het AMC. Volgens de politie is de Amsterdammer niet in levensgevaar en is zijn toestand stabiel. Naar de toedracht van het ongeval is een onderzoek ingesteld.

De komst van de helikopter en het aan land brengen van de zwaar gewonde zwemmer leidde eerst tot paniek onder de badgasten. De strandbezoekers begrepen niet direct wat er was gebeurd en meenden even dat de man het slachtoffer was geworden van een haaienaanval.

Kwart jeugd vindt zichzelf lelijk

Een kwart van de Nederlandse jongeren is niet tevreden over hun uiterlijk en is ervan overtuigd dat anderen hen lelijk vinden.

Ook denkt 25 procent dat zij 'nooit ergens goed in zullen worden. Meisjes hebben een minder positief beeld over zichzelf dan jongens, zo blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar het psychisch welbevinden van onze jeugd.

Van de ondervraagden geeft bijna een op de vijf aan een echte, goede vriend(in) te missen. Een op de zes heeft dikwijls het gevoel dat er niemand om ze geeft en ruim 10 procent geeft aan zich vaak eenzaam te voelen.

Bijna een op de drie voelt zich onzeker als ze een beslissing moeten nemen; is bang om te falen en voelt zich snel angstig als dingen niet gaan zoals zij hadden gedacht.

Haring wordt verpest door de visboer

De uitstekende kwaliteit van de Hollandse Nieuwe staat dit jaar in schril contrast met de manier waarop de haring wordt verkocht. In de jaarlijkse haringtest van het AD scoort 70 procent van de haringverkopers een onvoldoende.

Het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) deed de test, in opdracht van het Algemeen Dagblad, voor de 19e keer. Het onderzoek wijst uit dat minder dan de helft van de aangeboden haringen een voldoende krijgt voor de smaak. Opmerkelijk vaak gaat een ronduit vieze haring over de toonbank.
De zaken werden beoordeeld op een aantal criteria, zoals smaak, mate van versheid, temperatuur bij verkoop en de hygiëne. In totaal werden 72 visverkoopadressen bezocht door de onderzoekers van het RIVO. Twee zaken boden een haring aan die geheel bedorven was.

Weinig vakkennis

Visspeciaalzaak Gamba in Deventer kreeg dit jaar als enige een tien als rapportcijfer. Deze winkel lijkt de uitzondering op de regel dat de viswinkelier niet weet hoe hij of zij een haring moet aanbieden aan de klant. De uitgebreide voorlichtingscampagne van het Productschap Vis en de Vereniging van Nederlandse Visdetaillisten rond de Gouden Haringregels lijkt te hebben gefaald.

,,Het gebrek aan vakkennis op dit punt is in de visbranche ronduit verbijsterend'', zegt keurmeester M. Gouda van het RIVO in het AD. ,,De gemiddelde visdetaillist blijkt niet over voldoende kennis te beschikken om op de juiste wijze met een delicaat product als haring om te gaan. Of nog erger, ze zijn er niet mee bezig.''

Racistische actie treft Marokkaanse familie in Gouda

Karagoz + Tinckerbell hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Marokkaanse familie in Gouda is het doelwit van racistische acties. Het huis en de auto van de familie El Massaoui zijn de afgelopen dagen beklad met intimiderende en beledigende teksten. Ook zijn de vier banden van de stationcar lek gestoken.

De politie spreekt van de eerste racistische actie in de geschiedenis van Gouda. De familie, waarvan de vader al 24 jaar in Gouda woont, zegt geen idee te hebben uit welke hoek de acties komen. Wel is duidelijk dat ze persoonlijk gericht zijn tegen de familie.
Evenals de familie heeft de Marokkaanse gemeenschap in Gouda verbijsterd en vol ongeloof op de acties gereageerd.

Geen treinen van en naar Utrecht C.S.

Laurent had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Van en naar Utrecht C.S. rijden deze ochtend geen treinen vanwege een storing in de computer in Utrecht, die de wissels en seinen regelt. Omdat er nauwelijks bussen zijn, wordt de reizigers aangeraden via een omweg te reizen.

De storing trad aan het begin van de nacht op. Wanneer het euvel verholpen is, kunnen de Spoorwegen niet zeggen.

Gisteren werd ook bekend gemaakt dat de NS deze zomer 300 treinen per werkdag minder zal laten rijden vanwege een nijpend tekort aan personeel en materieel. Er zullen onder meer teinen uitvallen op de trajecten van Amsterdam naar Den Helder, Den Haag, Den Haag, Rotterdam, Enkhuizen en Zandvoort.

Ook SoNoS bedankt voor het submitten van dit nieuws.

Brandweer Texel blust duinbrand

Een grote duinbrand heeft op Texel drie hectare natuurgebied in de as gelegd. De brand onstond op de camping Loodsmansduin, daar waren twee jongens aan het spelen met vuur, dat ze echter niet onder controle konden houden.

Op de camping gingen 10 tenten in vlammen op. Bij de brand raakt niemand gewond. De brandweer van het eiland kreeg hulp van brandweerkorpsen van het vasteland, en ook een groep mariniers die op het eiland oefende, schoot te hulp.

Door de droogte van de laatste dagen en de harde oostenwind trok de brand via de duinen als een lopend vuurtje richting natuurgebied De Geul.
Het vuur begon iets na 3 uur in de middag en was tegen 5 uur onder controle.

Vrouw poogde familie te vergiftigen

Een vrouw uit Ede wordt ervan verdacht dat zij bijna haar hele familie heeft willen vergiftigen. Dat bleek afgelopen woensdag bij de rechtbank in Arnhem.

Volgens officier van justitie B. van der Krabben probeerde de vrouw haar broer, schoonzus, hun kinderen en haar eigen dochter te vergiftigen. Het is niet de eerste keer dat de 53-jarige terecht stond in een vergiftigingszaak.

In juni 1997 werd zij veroordeeld tot 3 jaar cel en TBS met verpleging omdat zij haar man had geprobeerd te vergiftigen. Haar man raakte steeds in coma en overleefde de vergiftigingsaanslagen op het nippertje.

De vrouw, die in de media de naam "gifmengster van Ede" kreeg, werd in die periode ook verdacht van de gifmoorden op haar schoonouders. Justitie gaf destijds de opdracht de stoffelijke overschotten van de schoonouders in Bennekom te laten opgraven. Uiteindelijk sprak de rechtbank de vrouw van deze beide gifmoorden vrij wegens onvoldoende bewijs, hoewel er volgens het vonnis wel aanwijzingen waren dat de verdachte die feiten had gepleegd.

De vrouw, die verblijft in een TBS-kliniek, zou enige tijd geleden aan haar behandelaar hebben bekend dat zij getracht heeft haar eigen dochter en zus te vergiftigen. Volgens de officier verbleef die dochter anderhalf jaar in een kliniek terwijl artsen niet konden vinden wat zij mankeerde. Ook haar zus vertoonde merkwaardige ziekeverschijnselen. Zij was anderhalf jaar lang niet in staat te werken.

Net als bij haar man roerde de vrouw bij de familieleden tegretol (een medicijn tegen epilepsie) door zowel de koffie als het eten. Door de stelselmatige vergiftigingspogingen zou haar broer invalide zijn geraakt.

De vrouw bekende in 1997 voor de rechtbank dat zij haar man en schoonvader medicijnen had toegediend. Haar zieke echtgenoot gaf zij zelfs een extra dosis toen hij al in het ziekenhuis was opgenomen.

Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum achtten destijds intensieve behandeling noodzakelijk. Op verzoek van de advocaat heeft de rechtbank woensdag opdracht gegeven tot het opmaken van een nieuw rapport. Ook zullen in deze zaak nog twee nieuwe getuigen worden gehoord.

De strafzaak is verdaagd tot 16 november.

144 miljoen voor allochtone jeugd

Bikkelmannetje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) stelt 144 miljoen gulden beschikbaar om te voorkomen dat allochtone jongeren in de criminaliteit verdwijnen. Van het bedrag is 100 miljoen bedoeld voor preventiebeleid.

Het geld, bedoeld voor projecten in gemeenten, is voor de periode tot 2004. Dat heeft Van Boxtel woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

School en werk zijn volgens de minister de sleutelwoorden voor succes. Om te voorkomen dat allochtone jongeren hun school niet afmaken of na hun schoolperiode geen baan kunnen vinden, is het van belang dat gemeenten beter inspelen op de situatie van allochtone jongeren. De afgelopen twee jaar zijn in acht gemeenten al proefprojecten gehouden met allochtone jongeren.

De betrokkenheid van vertegenwoordigers uit de etnische groepen is volgens Van Boxtel een absolute voorwaarde om van deze aanpak een succes te maken. Het geld is bedoeld voor de acht gemeenten uit het proefproject en voor zestien nieuwe gemeenten.

91-jarige vrouw krijgt 149 jaar celstraf

Een 91-jarige Vietnamese vrouw is veroordeeld tot 149 jaar cel wegens de handel in opium en andere drugs. Ze werd al acht keer veroordeeld, maar de uitvoering van de straf werd steeds wegens haar leeftijd opgeschort.

Volgens verscheidene Aziatische kranten willen de Vietnamese autoriteiten nu dat ze toch echt achter slot en grendel verdwijnt. De vrouw is al vijftig jaar verslaafd aan opium.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.