FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 juli 2001

Voetbal : Connolly verschijnt niet bij AZ

David Connolly is bij de eerste training van zijn nieuwe club AZ niet komen opdagen.
Alhoewel de de partijen tot overeenstemming waren gekomen, liet de aanvaller vanmorgen vroeg weten af te zien van de verbintenis. De Ier voerde persoonlijke omstandigheden aan als reden voor het afzeggen van AZ.

Afgelopen woensdag kwam de speler persoonlijk tot overeenstemming met de club uit Alkmaar. Gisteren stuurde zijn zaakwaarnemer de club per fax een bevesting van de overeenkomst. Connolly legt die nu naast zich neer.

De Alkmaarse club laat het er niet bij zitten. De club heeft de spits gesommeerd zich direct in de kaasstad te melden en zich aan te sluiten bij de selectie. Doet de speler dat niet, dan vraagt AZ de KNVB een internationaal speelverbod aan te vragen voor de aanvaller van het Ierse nationale team.

Brit na 2 jaar gijzeling vrij

Een Britse man die op 27 augustus 1999 in Colombia werd ontvoerd, is vrijdag door zijn gijzelaars vrijgelaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen bekendgemaakt. Alistair Taylor (47) zou in goede gezondheid verkeren.

De Colombiaanse rebellengroep ELN kidnapte Taylor twee jaar geleden toen hij werkzaam was voor een oliemaatschappij in Colombia. De in Aberdeen geboren man is met een Colombiaanse getrouwd en werkte voor zijn ontvoering al vier jaar het land, waar ontvoeringen nog altijd aan de orde van de dag zijn.

Waarom de groepering de Brit nu heeft vrijgelaten is niet duidelijk.

Bouwvakkers vinden wurgslang

Enkele bouwvakkers hebben vandaag een wurgslang gevonden in de Orteliusstraat in Amsterdam-West. Het dier, een koningspython van meer dan 1 meter lang, zat in een ventilatieschacht van een renovatiewoning.

De gealarmeerde politie heeft de python vervolgens gevangen en de slang overgebracht naar een opvangcentrum in Delft.

Het is niet bekend wie de laatste eigenaar van het beest is. De koningspython is een beschermde diersoort die normaal gesproken in Midden-Afrika leeft.

Dochter Bush raakt rijbewijs kwijt

Jenna Bush, de 19-jarige dochter van de Amerikaanse president, is een maand haar rijbewijs kwijt wegens drankgebruik onder de minimumleeftijd. Dat heeft een rechtbank in Texas vrijdag bepaald.

Bovendien werd Bush veroordeeld tot het betalen van een boete van 1540 gulden en tot 36 uur dienstverlening. Ook is ze verplicht een cursus te volgen over de gevaren van alcoholgebruik. De uitspraak kwam op de dag dat president Bush zijn 55e verjaardag vierde.

Jenna werd eind mei betrapt toen ze met een geleend identiteitsbewijs margarita's had besteld in een Mexicaans restaurant in Austin. Ook haar eveneens aanwezige tweelingzus Barbara was toen de pineut. De presidentsdochters hadden volgens de wet 21 jaar moeten zijn om aan de tropische mix te nippen.

Barbara werd begin vorige maand al veroordeeld tot acht uur dienstverlening en het volgen van de alcoholcursus. De zaak tegen Jenna werd minder eenvoudig afgedaan om zij in mei al voor een soortgelijk feit werd veroordeeld. Ze kreeg toen acht uur dienstverlening en bovendien moest ze toen ook al de cursus volgen.

Brand Texel veroorzaakt door 14-jarige

Een 14-jarig meisje uit Den Burg heeft bekend dat zij de duinbrand woensdagmiddag op Texel heeft veroozaakt. Volgens het meisje ontstond de brand toen ze een sigaret gerookt had en deze niet goed uitmaakte. De brand verwoestte twee tot drie hectare duingebied en een deel van een duincamping. Zeven tenten gingen in vlammen op.

De brand ontstond bij een speelterreintje in de buurt van een van de hoofdgebouwen van camping Loodsmansduin in Den Hoorn, waar het 14-jarige meisje met een leeftijdsgenote verbleef. De twee maakten melding van de brand bij de receptie van de camping.

De politie en justitie moeten nog overleggen over strafrechtelijke vervolging van het meisje. ,,We gaan bekijken of sprake is van een strafbaar feit'', zegt een woordvoerder van de politie. ,,Het betreft in ieder geval geen brandstichting, omdat er geen opzet in het spel is. In dit geval betreft het onzorgvuldig handelen.''

Ex-FBI medewerker bekent spionage

Voormalig FBI-agent Robert Hanssen heeft vrijdag voor een rechtbank in Alexandria in de Amerikaanse staat Virginia schuld bekend aan spionage voor Rusland. In ruil voor een schuldbekentenis hebben de aanklagers de doodstraf laten vallen.

De 57-jarige Hanssen was 25 jaar in dienst van de federale politie. Hij wordt beschuldigd van verkoop van geheime gegevens aan Moskou over een periode van vijftien jaar. Voor zijn diensten zou hij 1,4 miljoen dollar (3,67 miljoen gulden) aan geld en diamanten hebben ontvangen van de Russen. Hanssen zal nu volledig aan het onderzoek meewerken.

Open dag Luchtmacht trekt veel bezoekers

Zo'n 100.000 mensen hebben vrijdag de eerste van de twee open dagen van de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Leeuwarden bezocht. Dat zegt een woordvoerder van de luchtmacht.

De bezoekers toonden veel belangstelling voor de vliegtuigen die gelden als mogelijke opvolgers van de straaljager F16. Zo waren er modellen te zien van de Rafale, Eurofighter en Joint Strike Fighter. De vliegshows van onder meer de Red Arrows uit Groot-BrittanniŽ trokken ook veel bekijks.

Afgezien van een kleine file halverwege de vrijdagmiddag bleef de verwachte verkeersdrukte in en rond Leeuwarden uit. Veel bezoekers kwamen met het openbaar vervoer of op de fiets.

Zaterdag is de tweede open dag op de vliegbasis. Dan verwacht de woordvoerder zelfs 150.000 mensen.

Justitieel onderzoek naar SBS6

Justitie begint een onderzoek tegen SBS6 omdat dat station gisteren het proces tegen A. De V. in Almelo probeerde 'af te luisteren'. In de rechtszaal werd een draadloze zendmicrofoon ontdekt. Het maken opnamen van een zitting is verboden.

Dat SBS6 de boosdoener is lijdt geen twijfel, want die omroep kwam de in beslag genomen microfoon terugvragen.


De V. is de vermeende brandstichter van de vuurwerkramp in Enschede. De 34-jarige De V. heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) aan een politie-informant toegegeven op 13 mei vorig jaar brand te hebben gesticht bij het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. De politieman werd als medegedetineerde in de gevangenis in Maastricht geplaatst om met De V. in contact te komen.

Botsing N48 - 2 doden

Door een botsing tussen een touringcar en een vrachtwagen op de N48 tussen Zuidwolde en Dedemsvaart zijn zojuist twee mensen om het leven gekomen. Het gaat om de beide chauffeurs van de twee voertuigen. Volgens de politie gaat het om een frontale botsing, ter hoogte van Linde.

Er zaten geen passagiers in de bus. Een bestuurster van een personenauto raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Nog een andere auto is beschadigd, maar het is niet bekend of de bestuurder ervan gewond is geraakt. Volgens ooggetuigen is de ravage aanzienlijk. Zo is de hele linkerkant van de bus weggereten.

Afgelopen dinsdag was er ook al een ernstig ongeval op dezelfde weg, dichterbij Zuidwolde. Daarbij vielen drie doden en raakten een vrouw en twee kinderen zwaargewond.

Vakantieverkeer begonnen

Het is zo ver, het vakantieverkeer van zomer 2001 is vandaag rond het middaguur begonnen. Het verkeersinformatiecentrum TIC in Driebergen constateert vooral drukte op de wegen rond Eindhoven en de snelwegen richting Zeeland, Maastricht en de Friese meren.

Ruim 900.000 Nederlanders, voornamelijk uit de noordelijke helft van het land, gaan komend weekeinde op vakantie. Van de vertrekkende vakantiegangers blijven er ruim 400.000 in eigen land. Vrijdag beginnen de vakanties voor veel Nederlandse schoolkinderen.

Rel om teksten van Jennifer Lopez

Jennifer Lopez ligt onder vuur vanwege het woord 'nigger' in een van haar nieuwste nummers. De Latino zangeres werd volledig de grond ingeboord door het publiek van een radiozender die het nummer voor het eerst ten gehore bracht.

Het nummer 'I'm Real' gaat over haar stukgelopen relatie met de rapper Puff Daddy. 'People are always asking me what's up with so and so. I tell those niggers mind their business, but they don't hear me, though', zingt zij in het nummer. (Vrije vertaling: Mensen vragen me continu hoe het gaat. Ik vertel die negers dat ze zich met hun eigen zaken bezig moeten houden, maar ze horen me niet).

Het radiostation werd na de uitzending platgebeld door boze luisteraars. Zelfs DJ Troi Torain kraakte het nummer af. Hij vindt dat Lopez een bepaald rolmodel is voor de jongere Spaanse mensen.

Motorrijder ramt kinderwagen tijdens les

Het is de nachtmerrie van elke weggebruiker: een kinderwagen aanrijden. Erger is het nog als dat tijdens de rijles gebeurt. Een 27-jarige Hagenaar overkwam het donderdag, toen hij zich bij een kruispunt vergiste en gas gaf in plaats van te remmen.

Hij schoot het trottoir op en nam een kinderwagen mee, waarin een zes maanden oud jongetje lag. De wagen werd volgens de politie enkele meters meegesleept door de motor. Het kind en de motorrijder in opleiding zijn beide naar het ziekenhuis gebracht.

Geslacht reageerbuis baby te bepalen

Deskundigen in vruchtbaarheid hebben een 'geslachts-sorteer-techniek' ontwikkeld die virtueel garandeert dat een reageerbuisbaby vrouwelijk zal zijn. De techniek, Microsort genaamd, werd donderdag in Londen onthuld en was ontwikkeld in de VS in het IVF instituut in Fairfax, Virginia.

De normale kans bij IVF (in vitro fertilisatie) voor een meisjesbaby, een kans van 1 op 2, wordt door de techniek opgetrokken tot 90 procent. Dit kan van pas komen voor stellen die erfelijke aandoeningen bezitten waaraan jongens lijden maar meisjes enkel drager zijn. Zulke aandoeningen zijn onder meer spierdystrofie (spierzwakte) en hemofilie.

De 'sorteertechniek' bestaat erin de spermacellen die het Y-chromosoom bevatten af te zonderen. De afwezigheid van het Y-chromosoom bij versmelting met de eicel zorgt voor een meisje de aanwezigheid ervan brengt een jongensbaby voort.

Problemen met zwavelzuur bij zwembad

* Update 14:45 *

In het Borgelerbad in Deventer zijn vandaag rond 12 uur problemen ontstaan bij het vullen van chloortanks. Toen een leverancier per ongeluk een chloortank vulde met zwavelzuur, kwam er chloorgas in het zwembad. Aldus een woordvoerder van de brandweer. Het grote openluchtzwembad was op het moment van het ongeval niet geopend.

Voor de zekerheid is een zogenoemde gaspakprocedure opgestart, waarbij sprake is van het hoogste beschermingsniveau. Zes mensen zijn met ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. De toestand van de zes gewonden is nog onduidelijk.

Het zwembad is gevestigd aan de Keizer Karellaan. De brandweer verricht metingen in de omgeving van het zwembad.
Er is nog geen besluit genomen tot evacuatie van de buurt. Wel attendeert een omroepwagen omwonenden op de situatie en herinnert hun eraan ramen en deuren te sluiten. Ook is inmiddels de gehele wijk Borgele afgezet.

Hulpdiensten uit de hele stedendriehoek Apeldoorn-Zutphen-Deventer zijn in groten getale ter plaatse.

Leerplicht vervroegd

Nederlandse kinderen moeten vanaf volgend jaar vanaf hun vierde verplicht naar school. Het kabinet stemt vandaag in met een voorstel van staatssecretaris Adelmund (onderwijs) om de leerplichtige leeftijd te verlagen van vijf naar vier jaar.

Adelmund voelde aanvankelijk niets voor het plan, omdat verreweg de meeste kinderen van vier al naar school gaan. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en GroenLinks zette haar vorig jaar echter via een motie voor het blok. De fracties zien de maatregel als een mogelijkheid om vooral de achterstanden die allochtone kinderen hebben, weg te werken. Adelmund voerde aan dat 98 procent van alle vierjarigen al gewoon naar school gaat. De Kamer wil juist die twee procent die thuisblijft bereiken. De staatssecretaris heeft de maatregel nu uitgewerkt. De verlaging van de leerplicht gaat in vanaf 1 augustus 2002.

Blote billen loop in Zandvoort

Blote billen in alle soorten en maten. Die zijn zondag in actie te zien op het naaktstrand in Zandvoort tijdens de eerste Europese Blote Billen Loop.
De deelnemers starten om 13.00 uur op het naaktstrand bij strandpaviljoen Maribaya. Ze mogen 5 kilometer rennend of wandelend afleggen en krijgen daarna een herinnering.

Ruim honderd mensen hebben zich al aangemeld om in hun blote billen mee te rennen, onder wie pornoster Wendy Somer. Maar organisator John Medendorp denkt dat bij de start spontaan meer mensen zullen meedoen.

"Zie het als een fun run", zegt Medendorp, in het dagelijks leven uitgever van de Erotische Krant. "Dit evenement is uniek voor Europa. In San Francisco en AustraliŽ zijn Blote Billen Lopen enorm populair. Als het hier ook aanslaat, maken we er een jaarlijks evenement van."

Zuid Afrika: Maagdelijkheidstest voor zoeloe's

Een maagdelijkheidstest is in Zuid-Afrika weer in zwang geraakt. Andile Ngumede, die de test afneemt, bezweert dat het om niets anders gaat dan een cultureel gebruik onder de Zoeloes. Het is altijd zo geweest, dat een vrouw als maagd het huwelijksleven begon.

Zo verzamelen zich 150 zoeloe meisjes in kralenrok en laten hun vagina door Andile inspecteren. Onder hen de 21-jarige Mbali, die toch wel wat de zenuwen heeft. Maar het loopt goed af, tot vreugde ook van haar moeder. Als bewijsstuk heeft ze een certificaat, verkregen voor 1 gulden.

Kamer tegen deel voorstel deals criminelen

Criminelen die belastende verklaringen afleggen tegen companen, worden niet bestraft wanneer zij hun afspraken daarover met het Openbaar Ministerie (OM) bewust niet nakomen. De Tweede Kamer wil dat zij niet hoeven mee te werken aan hun eigen veroordeling.

De fracties van PvdA, VVD, GroenLinks en SP hebben dit onderdeel op het laatste moment, donderdag tijdens de stemming, uit het wetsvoorstel van minister Korthals (Justitie) gegooid. Voor de VVD-bewindsman is dit aanleiding om in het kabinet te overleggen of de wet nu wel door de beugel kan.
Volgens Korthals' wetsvoorstel mag het Openbaar Ministerie toezeggingen doen aan criminelen in ruil voor waardevolle informatie. Zij kunnen dan rekenen op maximaal eenderde strafvermindering.

Langdurige discussie

De Kamer heeft lange tijd gesteggeld met Korthals over het voorstel, omdat het enerzijds voldoende mogelijkheden moet bieden aan het OM om zaken te doen, terwijl criminelen anderzijds niet teveel garanties moeten krijgen om onder hun straf uit te komen. Bovendien is het een zwaar instrument dat slechts mondjesmaat moet worden ingezet.

Korthals wilde criminelen die zich niet aan de afspraken met het OM houden kunnen bestraffen met maximaal een jaar cel, omdat zij anders geheel vrijblijvend verklaringen kunnen afleggen. Vooral de PvdA drong erop aan dat een criminele getuige zich ondanks zijn toezeggingen mee te werken om een ander in de bak te krijgen, toch altijd op zijn verschonings- of zwijgrecht kan beroepen. Als een getuige er bij nader inzien toch vanaf ziet om een verklaring af te leggen, moet hem dat niet op extra straf komen te staan.

VVD stemde per ongeluk voor

De VVD stemde hier per ongeluk ook voor, waardoor er een meerderheid in de Kamer ontstond. Woordvoerder Niederer werd tijdens de stemming door diverse fracties en zijn eigen VVD-minister met armgebaren gealarmeerd, maar dat ontging hem, zo moest hij na afloop schaapachtig bekennen.

Korthals is niet blij met de plotselinge Kamermeerderheid. ,,Er is nu een belangrijk deel uit het voorstel geschrapt.'' Het probleem is dat het voorstel nu wel is aangenomen door het parlement, terwijl hij de wet zo niet wil verdedigen in de Eerste Kamer.

Omroepen dubbel zo vaak beboet

Het Commissariaat voor de Media heeft vorig jaar voor ruim 677.000 gulden aan boetes ontvangen voor overtredingen van de Mediawet. Dat is bijna twee maal zoveel als in 1999. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2000.

Het aantal boetes (39) was ongeveer gelijk verdeeld over de publieke omroep en commerciŽle zenders. Opvallend is dat de commerciŽle zenders bij elkaar ruim twee keer zoveel moesten betalen als de publieke omroepen. Volgens het commissariaat kregen de commerciŽle zendgemachtigden relatief hoge sancties opgelegd wegens sluikreclame.

Volgens het verslag werd vorig jaar meer dan 1,3 miljard gulden aan de publieke omroepen uitgekeerd aan kijk- en luistergelden. De omroepverenigingen en de NPS kregen 74 miljoen gulden voor televisie en 12,5 miljoen voor radio. Verder kregen zij ter versterking van hun programma's 11 miljoen gulden voor radio en 67 miljoen gulden voor televisie.

AOL geeft naam aan stadion Hamburg

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

America Online, 's werelds grootste internetprovider, heeft de rechten gekocht om de naam van het stadion van de Duitse voetbalclub SV Hamburg te bepalen. Volgens de overeenkomst zal het stadion van de Bundesligaclub, dat nu nog het Volksparkstadion heet, tot 2006 de naam 'AOL Arena' dragen. Daar staat tegenover dat AOL zal meebetalen aan de jeugdopleiding van SV Hamburg en het stadion zal helpen renoveren, zo meldt de nieuwsdienst Ananova.

Krant vervolgt wegens zaak Bulger

dafunlovincriminal had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie in Groot-BrittanniŽ vervolgt The Manchester Evening News wegens het vermeend ongeoorloofd publiceren van gegevens over de moordenaars van de peuter James Bulger. De krant verspreidde op 22 juni informatie over de aangekondigde vrijlating van de twee jonge moordenaars.

Media in Wales en Engeland is het verboden te schrijven over de nieuwe identiteit die de twee krijgen en over hun mogelijke nieuwe verblijfplaats. Dat weerhield The Manchester Evening News er echter niet van op internet te zetten waar de twee achttienjarigen zich zouden bevinden. Het ging evenwel om beperkte informatie zonder precieze aanduidingen.

Fatboy Slim geeft strandbarbeque

dafunlovincriminal had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Fatboy Slim, in het echte leven Norman Cook, doet z'n echte naam alle eer aan. Volgende week zal de mastermixer immers voor kok spelen tijdens een reuzebarbeque op het strand van Brighton in Engeland. Cook woont op datzelfde strand in een optrekje dat hij deelt met z'n vrouw en presentatrice ZoŽ Ball. De superster zal er niet alleen worstjes en sateetjes bakken, maar tegelijk ook z'n nieuwe cd voorstellen aan de genodigde perslui. Het album wordt de opvolger van de succes-cd 'between the gutters and the stars'. Fatboy Slim is op 14 juli trouwens ook een van de topacts op Beach Rock op het strand van Zeebrugge. Of hij ook daar achter de barbeque plaatsneemt is niet bekend.

Eminem wellicht weer voor de rechter

dafunlovincriminal had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zoveelste rechtszaak staat voor Eminem weer op het programma. Eminemís moeder gaat zoonlief weer eens voor de rechter dagen na het onlangs beluisteren van het nummer ĎDevilís Nightí van de succesvolle rapster. Het negatief getinte nummer gaat over zijn moeder die hij al meerdere malen in zijn nummers bezong. Of het deze keer iets uithaalt is twijfelachtig. De rechter stelde haar immers al verschillende malen in het ongelijk.

Meisjes wilden klasgenootje vergiftigen

dafunlovincriminal had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie meisjes van acht en negen hebben in de Amerikaanse staat CaliforniŽ geprobeerd een klasgenootje te vergiftigen met rattengif. Ze strooiden het groene goedje op haar boterhammen. Het slachtoffertje bemerkte gelukkig het gif voordat ze in haar brood beet. Zo stellen Amerikaanse mediaberichten. Het incident schokte de hele gemeente Boonville ten noorden van San Francisco. De meisje hadden het plan gesmeed omdat ze het slachtoffer niet leuk vonden, zo vertelden ze in hun bekentenissen....

Vierdaagse lesweek voor kleuters

Scholen kunnen kleuters uit groep ťťn en twee een vierdaagse lesweek aanbieden. Voorwaarde is dat het gemiste aantal lesuren in de latere jaren weer wordt gecompenseerd en de medezeggenschapsraad van de school instemt met de kortere lesweek.

Dat staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Adelmund van Onderwijs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In het voorstel houdt het kabinet vast aan het uitgangspunt van een vijfdaagse lesweek in het basisonderwijs.

Schumacher komt weer naar Zandvoort

Michael Schumacher komt opnieuw naar Zandvoort. De veelvoudig wereldkampioen Formule-1 zal op zaterdag 4 augustus tijdens de Marlboro Masters een demonstratie geven. De Duitser zal gaan rijden met de Ferrari F1-2000 049 V10, de auto waarmee hij vorig seizoen de wereldtitel veroverde.
Schumacher was vorig jaar de grote publiekstrekker in Zandvoort. ,,Het feit dat het is gelukt om Schumacher opnieuw te laten optreden is fantastisch'', aldus manager Menno Wagenaar.

Op zondag 5 augustus komt viervoudig wereldkampioen rally Tommi Mškinen in actie met zijn Mitsubishi Lancer Evo. De Fin zal zijn wagenbeheersing tonen. Ook de motorcoureurs Max Biaggi uit ItaliŽ, winnaar 500 cc-race tijdens de TT in Assen, en de Spanjaard Carlos Checa zullen aanwezig zijn. Verder geven Cristijan Albers en Patrick Huisman een demonstratie in hun auto's uit het Duitse toerwagenkampioenschap.

Veronica: Van Der Reijden moet weg

De ondernemingsraad van omroepvereniging Veronica heeft het vertrouwen opgezegd in voorzitter Joop van der Reijden. De raad is boos over het mislukken van het overleg tussen Veronica en SBS.

Veronica zit nu zonder zender en daar krijgt met name Van der Reijden de schuld van, aldus de Volkskrant. SBS-directeur Fons van Westerloo zei vorige maand in diezelfde krant dat niet van der Reijden maar enkele van zijn bestuursleden de beoogde samenwerking hebben laten mislukken. Zij dwarsboomden de al met de voorzitter gemaakte afspraken, aldus Van Westerloo.

Veronica Magazine in gevaar
Het voortbestaan van Veronica Magazine is onzeker nu het blad geen eigen zender meer vertegenwoordigt. Zendgemachtigden zouden kunnen besluiten om hun programmagegevens niet meer aan Veronica beschikbaar te stellen. NOS-voorzitter Wolffensperger bevestigde naar aanleiding van de zaak die de Telegraaf aanhangig maakte onlangs nog dat de NOS vasthoudt aan zijn beleid om geen programmagegevens aan niet-omroepbladen vrij te geven. De gids (oplage 1,3 miljoen) is voor Veronica nu de belangrijkste inkomstenbron.

Update om 10:50

Kennisnet heeft ťťn miljoen gebruikers

Door de aansluiting van de openbare basisschool 'Het Valkhof' in Roden heeft Kennisnet haar ťťn miljoenste gebruiker verwelkomd. Dat heeft nl.tree, het bedrijf dat het computernetwerk voor het onderwijs bouwt en beheert, donderdag bekendgemaakt.

Volgens nl.tree is nu bijna de helft van het totaal aantal aansluitingen verwezenlijkt. Het is de bedoeling dat alle scholen voor 2002 met het onderwijsnetwerk zijn verbonden. Uiteindelijk zullen meer dan 2,5 miljoen scholieren en docenten in 12.000 onderwijsinstellingen in Nederland gebruik van Kennisnet maken.

Hermans kwam vorige maand nog met de Tweede Kamer in botsing over de inhoud van Kennisnet. De minister ziet niet veel in een verbod op reclame, zoals de Kamer dat wenst. Hermans heeft beloofd uit te zoeken of hij reclame op Kennisnet kan weren. Eerder zei hij te vrezen dat uitgevers van educatieve software zich zouden terugtrekken als er geen mogelijkheden voor reclame zouden zijn.

Amnesty : Bijna 1800 executies in China

De regeringscampagne in China tegen criminaliteit en corruptie heeft de afgelopen drie maanden geleid tot zeker 1781 executies en 2960 veroordelingen tot de dood.
,,Meer mensen zijn in deze periode geŽxecuteerd in China dan in de rest van de wereld in de afgelopen drie jaar'', aldus de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vrijdag verschenen publicatie.

De jongste 'Strike Hard'-campagne van Peking zal volgens Amnesty overigens net als voorgaande overheidsacties niet leiden tot een noemenswaardige daling van de criminaliteit in het land.
De organisatie zegt dat mensen zijn geŽxecuteerd wegens onder meer (belasting)fraude en drugshandel.
Veel executies zijn volgens AI uitgevoerd onder het oog van duizenden toeschouwers.

Slechte toegankelijkheid voor gehandicapten

De meeste nieuws- en mediasites zijn slecht toegankelijk voor gehandicapten. Vooral de sites SBS.nl, Elsevierweekblad.nl en Trouw.nl zijn slecht toegankeljk en gebruiksonvriendelijk.

Dit is de conclusie van gehandicapten van het project Drempels Weg. Het project van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft als bedoeling internet beter toegankelijk te maken. Vier gehandicapten, door staatssecretaris Vliegenthart aangesteld als internetambassadeurs, testten twintig sites. De website van het KNMI komt door de gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid als beste uit de bus. Het Parool is goede tweede, Weer.nl en NU.nl voldoen eveneens aan de eisen.

De gehandicapten vinden dat de meeste sites met enige aanpassingen wel toegankelijk kunnen worden gemaakt. Als bij plaatjes ook een tekst wordt geplaatst, kunnen blinden het via een zogeheten leesregel ook volgen. Daarin wordt de tekst in braille weergegeven. Veel sites maken gebruik van video of audio. Het is betrekkelijk simpel een geschreven tekst als alternatief aan te bieden. Maar dat blijkt slechts zelden te gebeuren.

Nederlands internetverkeer gestremd

Het internetverkeer in Nederland is donderdagavond ernstig belemmerd door een stroomstoring eerder op de dag in Noord-Holland. Door die storing werd de Amsterdam Internet Exchange getroffen, waar vrijwel al het internetverkeer in Nederland langs gaat.

Hoewel de stroomstoring aan het begin van de avond ten einde was, bleven de problemen aanhouden, aldus diverse internetaanbieders. De exacte omvang van het probleem is onduidelijk, maar e-mailen of surfen op internet was voor veel mensen tot laat in de avond niet of nauwelijks mogelijk. Wanneer de problemen zijn verholpen, is niet duidelijk.

De Amsterdam Internet Exchange zelf was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Voetbal : Copa America gaat toch door

De Copa America wordt dit jaar toch van 11 tot en met 29 juli in Colombia gehouden. Vorige week werd het voetbaltoernooi nog om veiligheidsredenen afgeblazen.

De voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CSF, Nicolas Leoz, maakte in Buenos Aires bekend dat het evenement doorgaat. ,,De orginele datum is bevestigd'', zei hij.

Vorige week besloot de CSF het toernooi een jaar uit te stellen omdat de veiligheidsrisico's te groot waren. De vice-voorzitter van de Colombiaanse bond, Hernan Mejia Campuzano, werd ontvoerd en de afgelopen tijd kwamen bij bomaanslagen in drie speelsteden twaalf mensen om het leven. Ook raakten meer dan tweehonderd personen gewond.

ArgentiniŽ heeft al laten weten geen team af te vaardigen. ,,Maandag heb ik mijn coach en de spelers op vakantie gestuurd en nu zou ik ze weer moeten terugroepen? Ik kan dit niet serieus nemen'', aldus de Argentijnse preses Julio Grondona.

Verdachte van verkrachting uitgeleverd

De Verenigde Staten hebben Japan toegezegd een van verkrachting verdachte Amerikaanse soldaat uit te leveren. De verkrachting veroorzaakte ook politiek tumult.

Het besluit tot uitlevering zou genomen zijn op 'hoog niveau' in Washington na druk van Japan. Dat liet weten dat de zaak de relaties tussen beide landen kon schaden.

De Japanse vrouw is vorige week op een parkeerplaats op het eiland Okinawa bij een Amerikaanse basis verkracht. Een 24-jarige sergeant van de Amerikaanse luchtmacht is opgepakt en ondervraagd. Hij ontkent dat er sprake was van een verkrachting en stelt dat de vrouw vrijwillig seks met hem had.
Volgens verschillende media heeft de verdachte een test met een leugendetector niet doorstaan.

'Vinden van kamers steeds moeilijker'

Het wordt steeds moeilijker voor studenten een kamer te vinden. Dat is het oordeel van de Landelijke Studentenvakbond LSVb. ,,Een student hoort niet in een tent'', is de titel van het rapport dat de LSVb vrijdag de fractievoorzitters van de Tweede Kamer aanbiedt.

De LSVb constateert dat veel studentenwoningen momenteel worden gesloopt of bezet zijn door afgestudeerden. De beschikbare kamers zijn bovendien schrikbarend duur.

Volgens de LSVb zijn de gemiddelde woonlasten gestegen tot 485 gulden per maand. In het normbudget, waarop de basisbeurs is gebaseerd is 335 gulden voor kamerhuur gereserveerd. Nieuwbouw voor afgestudeerden zou de druk op de kamermarkt kunnen verlichten, stelt de LSVb.

FIFA houdt vast aan schorsing Davids

De wereldvoetbalbond FIFA blijft bij de schorsing van Edgar Davids en Fernando Couto wegens dopinggebruik. Voorzitter Blatter legde donderdag een protestbrief van de KNVB en de Portugese bond naast zich neer.

De twee voetbalbonden stellen dat de voorlopige schorsing van Davids en Couto onrechtmatig is en hebben gevraagd de schorsing op te heffen. "Wij blijven een automatische internationale schorsing handhaven'', aldus Blatter. "Ik adviseer deze bonden niet langer te protesteren, maar maatregelen te treffen om dit soort gevallen in de toekomst te voorkomen.''

Davids en Couto zijn in ItaliŽ voorlopig geschorst na een positieve controle op de stof nandrolon. De FIFA nam de schorsingen over, waardoor de spelers niet mee kunnen doen aan de WK-kwalificatiewedstrijden. Volgens hen is het zogenoemde 'Executive Committee Panel' van de FIFA niet bevoegd de schorsing over te nemen. Het orgaan heeft geen officiŽle status en is ook niet opgenomen in de statuten van de FIFA.

Dominee verkleed als Ninja gedood

In de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft de politie een als ninja verklede dominee doodgeschoten bij een poging hem naar een psychiatrische inrichting te brengen.

Volgens de staatspolitie richtte de 44-jarige Robert Furler, een voormalige Lutherse dominee die onlangs een eigen congregatie begon, woensdagnacht een wapen op een van de agenten voor zijn huis waarna deze hem neerschoot. De politie verklaarde dat de dominee bewapend was met twee semi-automatische wapens, een geweer en een zwaard.

Woordvoerder Theodore Kohuth zei dat Furler plotseling zwaarbewapend, gemaskerd en gekleed in een zwart ninjapak zijn voordeur uit stapte. Toen de ex-dominee niet op politiebevelen reageerde en zijn wapen richtte op een van de agenten, schoot deze twee keer.

Digibeet treedt af als wethouder

E. Kaldijk, wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Pekela, treedt af omdat hij geen verstand heeft van computers en e-mail. De 64-jarige PvdA'er is sinds 1984 wethouder ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, milieu en sport, maar schrijft al zijn brieven nog met de hand. Een tweede reden voor vertrek is zijn verslechterde gezondheid. 1 Oktober vertrekt de wethouder dan ook om deze redenen.

'Ik heb de ontwikkelingen op het gebied van automatisering en telecommunicatie altijd gesteund', zegt Kaldijk. 'Ik heb alleen zelf nooit de behoefte gehad meer er in te verdiepen.' Op Kaldijks werkkamer staat bijvoorbeeld ook geen typemachine. De laatste tijd merkte de wethouder echter slechter op de hoogte te zijn van dezaken om hem heen dan voorheen. 'Dan vraagt iemand mijn reactie op een e-mailtje en weet ik van niks.'
De gemeente Pekela (13.500 inwoners) heeft een cursus aangeboden, maar daarvoor bedankt de wethouder vriendelijk. 'Ik ben 64. Ik heb geen zin me nog te verdiepen in een computerprogramma. Dat interesseert me in feite helemaal niks.' Kaldijk kon tekstverwerker en internet omzeilen dankzij secretaresses en een achterban die vooral brieven stuurt.

Diezelfde achterban baart de wethouder nu zorgen. 'Ik hoef in principe niet met pensioen. Zolang de kiezers me niet wegsturen, kan ik blijven zitten. Maar misschien hadden die dat wel gedaan als ik nog langer was achtergebleven bij de ontwikkelingen. Zij willen mij op straat ook kunnen aanspreken over een e-mailtje. Het is daarom beter dat ik plaatsmaak voor een jonger iemand.'

Houten krokodil uit Rijn gevist

De Duitse politie heeft woensdag een krokodil uit de Rijn gevist. Helaas bleek het niet te gaan om het beest waar al tijden naar gezocht wordt. Het exemplaar dat de politie uit het water viste bleek van hout te zijn.

Het ging in dit geval om een boomstam die door creatieve grappenmakers was bewerkt en de vorm van een krokodil had gekregen, ook was er een soort van stabiliserings anker in verwerkt.
Eerder zijn al plastic krokodillen uit de Rijn gevist. Er is al een tijd sprake van opwinding omdat binnenschippers en andere getuigen bezwoeren een krokodil te hebben gezien in de rivier.

De waterpolitie houdt er rekening mee dat er helemaal geen echte krokodil in de Rijn aanwezig is, maar bevestigt dit niet. ďAls deze houten krokodil dezelfde is die we al een tijd zoeken, moet hij twee kilometer stroomopwaarts zijn gezwommen, en dat is onmogelijkĒ, aldus een woordvoerder van de politie.
Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.