Zorreguieta getuigt over verdwijningen

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jorge Zorreguieta wist in 1976 van de verdwijning van Lidia Amigo, dochter van zijn voorganger op het ministerie van Landbouw in Argentinië. Dat heeft Marta Vedio, advocate van een van de partijen die het proces aanhangig hebben gemaakt, woensdag gezegd.

Eerder verklaarde Zorreguieta tegenover de Nederlandse professor Baud dat hij voor 1983 niets wist van de wandaden onder de militaire dictatuur. De vader van verloofde Máxima van prins Willem-Alexander legde woensdag in de Argentijnse stad La Plata een getuigenverklaring af. Hij was opgeroepen door de rechter om te getuigen voor een waarheidscommissie die onderzoek doet naar tweeduizend verdwijningen tijdens de militaire dictatuur. Zorreguieta was toen onderstaatssecretaris van Landbouw.

"Ik was op de hoogte van onderdrukking van beide kanten, maar ik kende geen details. Ik wist dat personen werden opgepakt, omdat ik dat in de krant las, maar ik wist niet van verdwijningen. Daarover wist ik pas tijdens de processen tegen de militairen vanaf 1983", citeerde een verslaggever van het lokale radiostation S5 woensdag Zorreguieta.

De moeder van de 21-jarige Lidia Amigo heeft Zorreguieta ervan beschuldigd dat hij niets heeft gedaan om het leven van haar dochter te redden. Vermoedelijk is zij dood. De moeder van Lidia vertelde dat haar man, Alberto Amigo, Zorreguieta naar aanleiding van de ontvoering had gesmeekt iets te ondernemen bij het regime. Hij had volgens haar echter helemaal niets gedaan.

Zorreguieta zei zich te kunnen herinneren dat Alberto Amigo in december 1976 de verdwijning van zijn dochter met hem besprak. Hij kan zich niet herinneren of hij destijds toezeggingen deed om Amigo te helpen bij de zoektocht naar zijn dochter.

Zorreguieta heeft de informatie doorgespeeld aan luitenant-kolonel Pedro Coria, een officier die werkzaam was op Zorreguieta's landbouwdepartement. Volgens Zorreguieta was Coria al op de hoogte van de zaak. Overigens gaf de voormalige onderminister van landbouw aan dat hij nooit precies heeft geweten welke taken de officier precies uitvoerde op zijn ministerie. "Ik vermoed dat hij met veiligheidstaken was belast", aldus Zorreguieta.

Relevante informatie
De drie rechters, onder leiding van Antonio Pacilio vroegen hem waarom hij niet meer deed om de verdwijning van Lidia Amigo uit te zoeken. "Ik bevond mij niet in de positie om verdwijningen te onderzoeken en ik beschikte niet over enige relevante informatie. Meneer Coria heeft mij ook geen enkele inlichtingen verschaft over de zaak", aldus Zorreguieta.

De komst van Zorreguieta naar de rechtbank in La Plata trok veel journalisten. "Ik heb nog nooit zoveel pers gezien bij deze onderzoeken", zegt Vedio, werkzaam voor de Permanente Vergadering voor de Mensenrechten in La Plata. Die organisatie zet zich in voor familieleden van vermisten. "Er stonden zeker twintig journalisten, en ze komen niet alleen uit Argentinië", aldus de advocate. Zij acht het belang van de getuigenis voor het oplossen van de verdwijning van Lidia overigens gering.

Zorreguieta arriveerde in gezelschap van zijn zoon en ging de rechtbank binnen via een zijdeur.