Piloten kampen met vliegangst

Bikkelmannetje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tientallen Nederlandse beroepspiloten kampen met vliegangst. Volgens de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zijn vorig jaar naar schatting zo'n veertig verkeersvliegers behandeld voor vormen van angst tijdens het vliegen.

Volgens het VNV-verenigingsblad Op De Bok kunnen ook zeer evenwichtige vliegers door privé-problemen of een vervelend incident minder goed gaan functioneren. Maar in plaats van hulp in te roepen voor hun faalangst, stressgevoelens of andere psychische klachten, ontkennen veel piloten het probleem.

Vaak draait het er volgens het VNV-blad op uit dat de geplaagde vliegers zich ziek melden onder opgave van een andere reden. Volgens deskundigen biedt echter alleen een snelle behandeling een grote kans op een vlotte terugkeer in de cockpit.

De Stichting Vliegangstbestrijding Leidse Universiteit en KLM (VALK) helpt jaarlijks zo'n drie tot vier vliegers en leerling-vliegers van hun vliegangst af. Meestal gaat het daarbij om faalangst, aldus directeur L. van Gerwen. 'Vliegangst is een stressklacht. Maar het wil niet zeggen dat ze niet meer kunnen vliegen.' Van Gerwen weet niet hoeveel piloten zich elders onder behandeling laten stellen.

De KLM bevestigt dat vliegangst in de cockpit voorkomt, maar zegt niet over getallen te beschikken. De vliegveiligheid is volgens KLM-woordvoerder B. Koster in ieder geval niet in het geding. Piloten worden vijf tot zes keer per jaar gekeurd, waarbij volgens hem eventuele problemen aan het licht komen.

Onder stewards en stewardessen komt vliegangst ook voor, maar de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel heeft daarvan geen cijfers. Volgens vice-voorzitter H. Popelier liggen doorgaans privé-problemen of een vervelend voorval met een agressieve passagier ten grondslag aan de vliegangst.