FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 juli 2001

Supersnel internet via de sateliet

De Italiaanse digitale communicatieonderneming Tiscali, moederbedrijf van World Online, begint samen met het Israëlische Gilat Satellite Networks een supersnelle internetservice via de satelliet.

De breedbanddienst biedt continu toegang tot het net aan consumenten en kleine bedrijven in heel Europa. Volgens Tiscali is de service tien keer sneller dan normale Europese modems. Bovendien scheelt de satellietverbinding tijd omdat ze altijd 'aan' staat en gebruikers niet hoeven in te loggen.

Ten slotte verwachten de bedrijven dat ze concurrerende prijzen kunnen bieden omdat ze niet afhankelijk zijn van de telefoonlijnen van Europese telecombedrijven.

File door tunnelvrees

De tunnelvrees van een automobilist heeft vanmiddag voor een file gezorgd op de A4 bij de Beneluxtunnel richting Europoort. De 29-jarige Amsterdammer zette zijn auto op de rijbaan stil, vlak voor de ingang van de tunnel.

De man zette zijn auto stil op de linkerrijstrook en stapte uit. Nadat hij zichzelf moed in had gepraat, stapte hij weer in de auto. Maar ook toen durfde hij niet de tunnel in te rijden; hij zette zijn auto op de rechterrijstrook. Daar heeft de verkeerspolitie hem van de weg gehaald.

De man is voorlopig zijn rijbewijs kwijt. Binnenkort moet hij samen met een examinator van Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een rijtest afleggen, waarbij volgens de politie zeker een of meerdere tunnels in het traject worden opgenomen. De Amsterdammer verklaarde dat hij pas sinds een aantal weken last heeft tunnelvrees.

Museum voor Shania Twain

Country-popzangeres Shania Twain heeft haar eigen museum gekregen. Haar voormalige woonplaats, de Canadese stad Timmins, heeft het initiatief genomen. Het zogenaamde Shania Twain Centre is onlangs in deze plaats geopend en vele fans woonden de opening bij.

Opvallend genoeg was de zangeres zelf, wiens echte naam Eileen is, niet bij de opening aanwezig. Shania woont sinds een tijdje met haar man in Zwitserland. Naar verluidt is de zangeres enkele maanden zwanger van haar eerste kind.

Nog even en er is voor iedere "ster" een eigen museum...

Tommy Lee aangeklaagd

Tommy Lee, de ex van Pamela Anderson, is aangeklaagd wegens nalatigheid door de ouders van Daniel Veres, de kleuter die in het zwembad van Tommy verdronk. De ouders eisen 113 miljoen dollar van de rockster.

Het drama vond drie weken geleden plaats tijdens een verjaardagsfeestje van Tommy en Pamela's zoontje Brandon. De ouders van het verdronken kind, Hollywood-producer James Veres en actrice Ursula Karven, waren niet op het feestje aanwezig.

Janelle Harris, die het jongetje uit het water heeft gehaald, heeft de New York Daily News verteld voor Tommy Lee te getuigen. 'Er waren geen strippers, geen drugs en geen alcohol. Het huis was voor iedereen gesloten. Het was een gewoon feestje." zegt Harris. 'en Tommy is een liefhebbende vader'.

Will Smith redt leven fan

Rapper en acteur Will Smith heeft het leven van één van zijn vrouwelijke fans gered toen hij in Los Angeles aan het shoppen was.

De acteur liep op straat toen een jongen op hem af kwam met de vraag of Smith zijn vriendin wilde verrassen. Het meisje was namelijk jarig. Nu is Smith de moeilijkste niet en liep met de jongeman mee. De 'Fresh Prince Of Bel Air' gooide er zoals het hem betaamd een geintje tegenaan. Hij verstopte zich en zong opeens Happy Birthday voor de jarige.

Het meisje had echter net een hap van haar hamburger genomen, waar ze zich vervolgens flink in verslikte. Smith aarzelde geen moment en paste de Heimlich-manoeuvre toe. Hiermee redde Smith het leven van het kind. Smith deelde daarna een paar handtekeningen uit en ging verder met winkelen.

Hevige rellen teisteren Cyprus

Tomfan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het Grieks-Turkse eiland Cyprus is in de nacht van dinsdag op woensdag hevig gevochten tussen betogers en de politie en Britse soldaten. Bij de strijd vielen zeker 31 gewonden. De demostranten richtten ook veel schade aan. Auto's en bussen gingen in vlammen op.

Aanleiding is de omstreden bouw van enkele radiomasten op de Britse basis op het eiland. Sommige inwoners denken dat de masten een gevaar voor de gezondheid inhouden. De bewoners beweren dat ze van de straling kanker kunnen krijgen. Londen ontkent dat.

De Britse regering heeft woedend gerageerd op de gebeurtenissen. "Het geweld is volstrekt onaanvaardbaar", zei minister van Buitenlandse Zaken Straw op de radio. Hij wees erop dat er over de bouw van de masten uitgebreid is overlegd met de Cypriotische regering en dat de lokale inwoners ook zijn geraadpleegd.

De lont in het kruidvat was de arrestatie van de parlementariër Matsakis die werd betrapt toen hij een poging deed de basis Akrotiri op de zuidpunt van het eiland binnen te dringen. Het betrof duidelijk een publiciteitsstunt omdat de televisie erbij was toen hij het hek doorknipte.

De omstreden Matsakis heeft in het verleden eerder manifestaties tegen de Britse basis gehouden. Hij leidt de campagne van lokale bewoners tegen de bouw van de 300 meter hoge masten.

Transfer Zidane bijna rond

Real Madrid is dicht bij een akkoord met Juventus over de transfer van de Franse international Zinedine Zidane, zo meldde micko ons via de newssubmit. Real heeft volgens Spaanse media mondeling overeenstemming bereikt met Italiaanse voorzitter Moggi over een vergoedingssom van zo'n 168 miljoen gulden.

Zidane is daarmee nog aanzienlijk duurder dan Luis Figo, die voor ongeveer 135 miljoen van Barcelona verhuisde naar Madrid. Zijn zaakwaarnemer Alain Migliacco vertelde nog niet op de hoogte te zijn van de overeenkomst. Ook Perez wilde het nieuws nog niet bevestigen. Beide partijen zeiden dat de transfer pas is afgerond als iedereen heeft getekend.

Steeds meer Fransen leren Nederlands

BAZZA had ons via de newssubmit dat het Nederlands aan een opmerkelijke opmars bezig is in Noord-Frankrijk. Na Engels en Duits is het inmiddels de derde buitenlandse taal, nog voor Spaans en Arabisch.

Vijf jaar geleden kregen nog 875 basisschoolkinderen les in onze taal, inmiddels is dat opgelopen tot 4200 leerlingen op lagere scholen en 1400 in het middelbaar onderwijs. Vanaf september wordt op dertig middelbare scholen Nederlands gegeven, en op de universiteit van Lille hebben inmiddels 25 studenten zich toegelegd op dit vak.

De sterk groeiende populariteit van onze taal is vooral ingegeven door economische motieven. Noord-Frankrijk is een achterstandsgebied met een hoge werkloosheid. De economie van het aangrenzende Belgisch Vlaanderen kent juist een enorme groei, waardoor er behoefte is aan Franse arbeidskrachten die Nederlands spreken, zo meldt het Schooljournaal.

Maar ook bij firma's uit ons land die in de regio zijn gevestigd, zoals de plaatselijke afdelingen van de bloemengroothandels uit Aalsmeer, kunnen de Nederlands sprekende Fransen terecht.

De Franse spoorwegen, horeca en toeristenbranche staan eveneens te springen om mensen die Nederlands spreken. Sommige grote supermarkten geven personeel zelfs cursussen zodat ze klanten uit ons land en België in het Nederlands te woord kunnen staan.

Behalve voor de Nederlandse taal is er ook veel aandacht voor culturele aspecten. Veel scholen vieren zelfs Sinterklaas en geven uitleg over de Elfstedentocht. "Een hele klus, want het is moeilijk uit te leggen waarom er vaak zóveel jaren tussen zitten voordat er weer eentje wordt gehouden", aldus een lerares Nederlands in het Schooljournaal.

In Noord-Frankrijk wordt overigens al eeuwen een middeleeuwse versie van het Nederlands gesproken, stammend uit de tijd dat deze regio nog deel uitmaakte van Vlaanderen. Ondanks grote tegenwerking van de autoriteiten spreken nog zo'n twintigduizend hoogbejaarde Fransen dit, voor ons inmiddels onverstaanbare, Nederlandse dialect.

Meer zeggenschap voor scholen

Scholen krijgen meer zeggenschap over de methode van lesgeven en het eigen personeelsbeleid. Dat heeft het ministerie van Onderwijs vandaag afgesproken met de onderwijsorganisaties en vakbonden.

De scholen mogen besluiten om meer verscheidenheid in lesmethoden aan te brengen. Zij zouden bijvoorbeeld een vaste leraar per klas aan kunnen stellen, in plaats van één voor elk vak. Ook komt er meer ruimte om het personeelsbudget naar eigen inzicht te besteden. De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs blijft wel bij de overheid.

Minister Hermans en staatssecretaris Adelmund erkennen dat in de toekomst miljardeninvesteringen nodig zijn om het onderwijs op peil te houden. Zij beloven een "meerjarig investeringsperspectief" bij de begroting van 2002 uit te werken.

Kermisfamilie in Egypte mishandeld

De in Egypte gestrande kermisfamilie Miltenburg uit Apeldoorn is gisteren in ernstige moeilijkheden geraakt. Een van hun personeelsleden werd mishandeld en opgepakt en de Apeldoorners deden zelf aangifte van poging tot doodslag omdat ze met stenen waren bekogeld.

Uitgenodigd

Henk en Margaret Miltenburg trokken begin dit jaar met hun attracties en hun personeel naar de stad El Minia in Egypte. Ze deden dat op uitnodiging van de plaatselijke ondernemer Mostafa Abdel R. De kermis werd opgebouwd in een park en de caravans van de Miltenburgs kwamen net buiten de omheining te staan. Alles ging goed, tot de Egyptenaar de kermis opeens in bezit nam. Henk en Margaret proberen sindsdien hun eigendommen via de rechter terug te krijgen. Onlangs werd hun claim door een Egyptische rechter erkend, maar inmiddels is de zaak weer verzand.

De Miltenburgs en hun personeelsleden verblijven intussen nog steeds in hun caravans naast het park. Gisternacht kwam het opeens tot een uitbarsting van geweld. De Nederlanders werden gewekt door een regen van stenen die door handlangers van R. vanuit het park naar hun woonwagens werden gegooid. Margaret ging naar buiten om de schade op te nemen en werd bijna door een zware baksteen getroffen. "De steen viel vlak voor mijn voeten neer. Het scheelde een paar centimeter of ik was geraakt."

De Nederlanders wisten uiteindelijk de politie tot ingrijpen te bewegen en de rust leek teruggekeerd. Enkele uren later volgde echter een nieuw dieptepunt. De 37-jarige Wim den Otter werd tijdens het uitlaten van zijn hond door de mannen van R. opgewacht, mishandeld en het terrein van de kermis op gesleept.
De groep Nederlanders die bestolen zijn van hun kermisatracties wordt nu dag en nacht in de gaten gehouden door Egyptische militairen.

Strijder tegen drugsoverlast vermoord

Een fervent strijder tegen de drugsoverlast en het explosieve geweld in de beruchte Rotterdamse Millinxbuurt is zelf ten prooi gevallen aan een cocaïnedealer. Rotterdammer Henk Sleegers (57), afgekeurd zeeman van de grote vaart, werd maandagochtend vermoord in zijn woning aan de Cillershoekstraat waar junks en dealers de dienst uitmaken.

De voortvluchtige moordenaar is vrijwel zeker Sleegers bovenbuurman, een uit Curaçao afkomstige cokehandelaar en drugsgebruiker die in de buurt bekend stond als 'Romano'.
Een woordvoerder van de Rotterdamse politie bevestigde gisteren dat een internationaal opsporings- en aanhoudingsbevel is uitgevaardigd tegen de 39-jarige man.

Smeerboel

Volgens omwonenden lag Sleegers al geruime tijd met hem in de clinch. "Henk kon het niet verkroppen dat onze flat een doorgangshuis voor dat gespuis was geworden. Hij had Romano meermalen aangesproken vanwege de herrie en smeerboel. Henk is vreselijk door hem bedreigd. Ik heb die vent horen schreeuwden dat hij Henk zou vermoorden als hij zijn mond niet hield."

Maandag zou de Antilliaanse crimineel zijn dreigementen hebben waargemaakt, nadat hij door de politie en zijn huisbaas uit zijn woning was gezet.

Henk Sleegers had, zoals hij volgens zijn vrienden altijd bij uitzettingen deed, zijn voordeur opengelaten om zijn huisbaas binnen te laten. Dat werd de 'Don Quichot' van de Millinxbuurt fataal. "Romano is het huis van Henk binnengelopen om verhaal te halen en is hem daarna gesmeerd. De huisbaas kwam voor een gesloten deur te staan en vond Henk morsdood in zijn stoel", aldus een vriend van het slachtoffer.

De oud-matroos bleek in de rug neergestoken met een groot slagersmes. "Dat Henk zo aan zijn einde moest komen! Hij was een van de weinigen in deze wijk die nog iets tegen al die criminelen durfde te doen en er niet voor terugdeinsde om hen terecht te wijzen. Hij deed geen vlieg kwaad, maar kon er niet tegen dat zijn woonbuurt in een drugsgetto is veranderd. Die strijd heeft hij met de dood moeten bekopen."

Justitie eist 75 miljoen van Drugsbaron

De Purmerendse drugsbaron Charles Zwolsman (46) moet ruim 75 miljoen gulden aan de Staat betalen. Dat vorderde advocaat-generaal (AG) J. van der Groen dinsdag bij het Amsterdamse gerechtshof.

Raadsman P. Doedens kwam met een andere rekenwijze 69 miljoen lager uit, op 6.730.000 gulden. Om te voorkomen dat Zwolsma zijn in beslag genomen peperdure wagens alle kwijtraakt, terwijl het hof pas op 17 juli uitspraak doet, probeert de strafpleiter de autoveiling vrijdag tegen te houden.

Via zijn bedrijf Investment Cars kocht en verkocht Zwolsman eind jaren tachtig, begin jaren negentig de exclusiefste Ferrari's, Maserati's, Porsches en andere rijdende jongensdromen. Toen hij medio 1992 werd gearresteerd als leider van de hasjbende, werd voor 20,5 miljoen aan bezittingen van hem in beslag genomen.
De kans dat Doedens de openbare verkoop van de speeltjes van zijn cliënt kan verhinderen, zijn volgens een deskundige minimaal.

Vak P fc Twente bekijkt of Youp welkom is

Het bestuur van Vak P, van voetbalclub FC Twente, gaat bij de leden van de supportersclub aftasten of de Amsterdamse cabaretier Youp van ’t Hek welkom is. ‘We willen hem graag uitnodigen om in ons vak een wedstrijd van Twente mee te maken’, zegt secretaris Bert de Hoop van Vak P. ‘Maar’, voegt hij in één adem toe, ‘Youp blijft een Ajax-supporter, hè?! Dat kan best gevoelig liggen bij een deel van onze supporters.’

aquariumachtige bezemkasten

Van individuele leden van Vak P heeft de Amsterdamse grappenmaker al uitnodigingen op zak voor ‘een middagje FC Twente’. Een reactie op zijn column in het sportkatern van de NRC van vorige week maandag. Daarin sprak hij, naar aanleiding van de brand in skyboxen van het Arke Stadion, met een kwinkslag zijn verbazing uit over het feit dat zelfs Enschede al beschikt over ‘die aquariumachtige bezemkasten’.

‘Niet om de supporters te beledigen, maar de skyboxhouders van de club’, schrijft hij zekerheidshalve in een vervolg in de NRC van afgelopen maandag. Zijn stukje had net zo goed over een andere club kunnen gaan, benadrukt hij. ‘Zeker over mijn eigen Ajax, waar ze volgens mij die afwerkplaatsen voor zakenrelaties hebben uitgevonden.’
Van ’t Hek is na zijn eerste column over het Arke Stadion door ‘half Vak P gemaild’ en uitgenodigd een wedstrijd van Twente in Vak P bij te wonen. ‘Doe ik graag’, aldus Van ’t Hek. ‘Gewoon vak, gewone tribune, gewone mensen. Lijkt me prachtig.’

Maar het bestuur van Vak P neemt geen enkel risico en wil een uitspraak van de leden. De Hoop stelt vast dat de supporters uit Vak P in ieder geval één ding gemeen hebben met Van ’t Hek: de aversie tegen de skyboxtypes.

Vader slachtoffer eist vertrek Volendam 80

De vader van een van de zwaar gewonde slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam dringt aan op het vertrek van de top van de lokale partij Volendam'80.

,,Ik eis dat u alsnog de verantwoordelijkheid van uw jarenlange wanbeleid neemt jegens mijn zoon en alle andere slachtoffers'', schrijft Jaap Schilder aan VD'80. Zijn zoon Jack (16) liep zeer ernstige verwondingen op bij de cafébrand.

Volendam 80 wuift verantwoordelijkheid weg

Volgens onderzoekscommissies was brandpreventie in de periode, waarin VD'80 aan de touwtjes trok in het gemeentebestuur, een ondergeschoven kindje. Als enige raadsfractie wuift VD'80 elke verantwoordelijkheid voor de ramp weg. ,,De slachtoffers en nabestaanden willen dat u ophoudt het eigen straatje schoon te vegen zonder enig mededogen te tonen met degenen van wie de levens verwoest zijn'', schrijft Schilder aan VD'80. ,,U heeft zo weinig compassie met de slachtoffers dat u zelfs niet ziet dat respect tonen en schuld bekennen twee verschillende zaken zijn.'' Hij eist dat de VD'80-leiders Cees Schilder, Wim Keizer en Nellie Veerman-Tol aftreden als raadslid. En als ze dat niet doen? ,,Dan zullen ze mijn zoon en de andere slachtoffers zelf mogen uitleggen waarom hun politieke loopbaan voor hen meer gewicht in de schaal legt dan respect voor het lijden van de slachtoffers.''

Krokodil in Duitse Rijn weer gezien

Net nu de zwemverboden in de Rijn in Duitsland waren opgeheven is de krokodil die de rivier onveilig zou maken weer opgedoken. De kapitein en twee bemanningsleden van een tankschip meldden het dier maandagavond te hebben gezien bij het Duitse Bingen. Tegen half elf kwam hij langs de romp drijven en zagen zij hem in de richting van het eilandje Rüdesheimer Aue zwemmen.

De politie zei de melding te beschouwen als geloofwaardig, maar een zoektocht met boten en helikopters leverde niets op.

Een woordvoerder van de regionale overheid zei dat het zwemverbod pas weer zal worden ingesteld als er bewijs is dat de krokodil bestaat. Het wordt niet uitgesloten geacht dat er sprake is van een fantoom. Omdat krokodillen zich volgens deskundigen overdag meestal aan de oevers ophouden zal vooral daar naar sporen worden gezocht.

Vogelopvang vreest ruiming

Het Haarlemse vogelhospitaal is gesloten uit angst voor verdere verspreiding van het dodelijk Paramixo-virus. De erg besmettelijke ziekte treft vooral duiven die eenmaal getroffen door het virus een wisse dood te wachten staat. Mogelijk gaat het hier om pseudo vogelpest. Slaat die ziekte over naar de pluimveesector dan moet er op grote schaal worden geruimd.

Ook elders in het land

De Utrechtse faculteit diergeneeskunde, die de dode vogels heeft onderzocht, reageert bijzonder nerveus op de ontdekking van het virus dat vorige week plotseling opdook in Haarlem. Inmiddels doet de ziekte zich ook elders in het land voor. Vogels die de ziekte eenmaal hebben opgelopen zijn niet meer te genezen. Het virus heeft zich mogelijk verspreid via wedstrijdpostduiven.

"alle vogels afgemaakt"

Het virus tast de hersenen aan van de vogels. De dieren vertonen vreemd gedrag voordat ze sterven. De vogels vallen om of fladderen wat spastisch over de grond. Ook kauwen en eksters zijn de laatste week besmet geraakt. De Utrechtse faculteit diergeneeskunde weet binnen enkele dagen of er sprake is van pseudo vogelpest. Van het Paramixo-virus bestaan wel 25 varianten waarvan twee erg besmettelijk en dodelijk zijn. Gaat het om een van de dodelijke varianten dan wordt landelijk groot alarm geslagen. Volgens de Utrechtse onderzoeker Dorrestein staat Nederland dan taferelen te wachten zoals bij de mkz-crisis. ,,Dan sluiten de grenzen en worden alle vogels in de asiels afgemaakt’’, aldus Dorrestein.

J. Fabrie, vogelziektedeskundige van de Gezondheidsdienst voor Dieren, wacht met grote spanning op de definitieve uitslag uit Utrecht. ,,Vooralsnog beperkt de ziekte zich tot het hobbypluimvee. Maar je moet er niet denken dat straks de pluimveesector wordt getroffen.’’

NS schrapt 300 treinen per dag

De Nederlandse Spoorwegen schrapt de komende tijd op werkdagen driehonderd treinen per dag. Dat heeft een woordvoerster van de NS vandaag bevestigd. De NS benadrukt dat het gaat om treindiensten waarvan de frequentie vier keer per uur of hoger is.

De strandtrein tussen Amsterdam Centraal Station en Zandvoort is een van de 'slachtoffers' van de beperkte zomerdienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen. De rechtstreekse, dagelijkse verbinding tussen het vervoersknooppunt Amsterdam en de badplaats Zandvoort gaat komen te vervallen.

Dit is een van de trajecten waarin de NS wegens personeels- en materieeltekort deze zomer snijdt, zo maakte het spoorbedrijf woensdag bekend. De 'zomerdienstregeling' van de NS geldt van 16 juli tot 2 september.

Strandgangers moeten via Haarlem reizen en daar overstappen op de trein naar Zandvoort. Die gaat eens in het halfuur. Op warme dagen rijden er wel meer treinen. "We hebben genoeg personeel en materieel beschikbaar om bij lekker weer vier treinen per uur te laten rijden", zegt een woordvoerster van de NS desgevraagd.

Andere treindiensten die sneuvelen zijn onder andere spitstreinen Den Helder/Amsterdam, Enkhuizen/Amsterdam en Rotterdam Hofplein/Den Haag CS, de sneltrein Amsterdam CS/Den Haag CS en de stoptrein Leiden/Dordrecht.

De NS garanderen dat er op "deze trajecten ook gedurende de zomerperiode minimaal twee treinen per uur naar iedere bestemming rijden".

Ge-update om 16:49

Schapen weren homo's

hardcorejunkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Schapen moeten homoseksuelen weren van een ontmoetingsplek langs de Steenweteringplas in Zwolle. Door de dieren in het weiland te laten grazen moet er een einde komen aan de naaktrecreatie door homoseksuelen. Dat heeft de Zwolse burgemeester H. Meijer dinsdag bekendgemaakt.

Het gebied langs de Kranenburgweg (een parallelweg van de rijksweg A28) wordt sinds jaar en dag gebruikt door homo's voor seksuele contacten en naaktrecreatie. Omwonenden klagen daar over. Ze voerden twee weken geleden actie door bomen om te zagen en een giertank leeg te spuiten.

Burgemeester en wethouders nemen vooralsnog geen actie tegen de seks die in het bosje naast de wei plaatsheeft. Volgens het college is de overlast voor omwonenden vanwege de dichte bladgroei het merendeel van het jaar minimaal.

Bovendien zou sluiting van het bosje tot een ontmoetingsplek op een andere plaats leiden. Volgens burgemeester Meijer zijn de omwonenden niet tevreden met de oplossing. Ze pleiten voor een volledige afsluiting van zowel het bosje als het weiland.

De burgemeester voelt daar weinig voor. Uit politiesurveillances zou blijken dat de overlast van de sekscontacten meevalt.

Israel sloopt dertig Palestijnse winkels

jarco had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Israelische militairen hebben dinsdag dertig Palestijnse winkels gesloopt nabij de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever, aldus getuigen. In de buurt schoot een Palestijnse schutter vorige week een Joodse koloniste dood.

De panden werden door bulldozers met de grond gelijk gemaakt. De winkels, gelegen nabij de grens met Israel, waren vooral populair bij Israelische arabieren. Volgens het leger waren ze illegaal gebouwt en vormden ze een bedreiging voor de veiligheid.

Kort na de schietpartij afgelopen donderdag vernietigden Israelische soldaten al enkele winkels en kassen in de omgeving. Ook werden stukken land geconfisqueerd, aldus een Palestijnse functionaris.

Na soortgelijke aanvallen op de westelijke Jordaanoever en de Gazastrook heeft Israel huizen en boomgaarden vernietigd omdat deze beschutting zou bieden aan Palestijnse schutters.

Philadelphia massaal aan

Bimmel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Slechte tijden voor de fast-food industrie in de V.S. zijn aangebroken. Philadelphia viert het fiet dat de inwoners met zijn allen bijna 69 ton (76 UK tons) vet zijn kwijtgeraakt.

De voormalig “dikste” stad van de V.S. is na een dieet van 76 dagen zijn troon kwijt aan Houston,Texas.
Philadelphia staat nu slechts op de derde plaats in de competitie, met Detroit, Michigan, op de tweede plek.
Het was een moeilijke prestatie voor de stad die zijn naam aan het lichte tussendoortje, de Philadelphia cheese steak, verleende. Dit is een gefrituurde steak met gesmolten kaas op een boterham dat als twaalfuurtje wordt genuttigd.
De burgermeester, John Street, zei in een interview met CNN : ‘We hebben een fantastisch programma opgezet. Mensen zijn dagelijks aan beweging gaan doen. Het is een programma dat mensen aanspoort hun “life-style” te verbeteren. Het gewichtsverlies loopt letterlijk in de tonnen. We gaan nu voor de fitste stad in de V.S.

In navolging van het voorbeeld van Philadelphia, gaat nu ook Houston op een collectief dieet.

Controle leeftijd bij voetbal is een probleem

De FIFA heeft toegegeven dat de leeftijdscontrole een groot probleem is en waarschijnlijk ook blijft bij jeugdtoernooien. Ook bij het WK voor spelers onder 20 jaar in Argentinië werden met regelmaat vraagtekens gezet bij de geboortedatum van bepaalde spelers.

Secretaris Michel Zen Ruffinen vertelde dat de deelnemers een paspoort moeten overleggen alsmede een geboorteacte. ,,Het blijft een moeilijk verhaal. Waterdicht is het zeker niet. Die affaire met valse paspoorten in Europa zegt genoeg. We vragen twee officiële overheidsdocumenten en straffen streng als iets niet blijkt te kloppen. Wat kunnen nog meer doen?''

Officials en verslaggevers vonden dat verscheidene spelers bij het WK onder 20 er ouder uitzagen dan bij hun opgegeven leeftijd paste. Het Nederlands team stelde proefondervindelijk vast dat vooral een aantal Afrikaanse opponenten - Oranje speelde onder meer tegen Ethiopië, Angola en Egypte - fysiek veel verder waren.
De ploeg van Louis van Gaal werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Egypte.

VN verlengt sanctie-ontheffing Irak

Het 'olie voor voedsel' programma voor Irak is met vijf maanden verlengd. Dat is besloten door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York. Volgens de regeling mag Irak, ondanks de al elf jaar durende strenge VN-sancties, toch olie exporteren. De opbrengsten mogen alleen worden gebruikt voor het invoeren van medicijnen en voedsel. De sancties gelden sinds 1990, toen Iraakse troepen Koeweit binnenvielen.

De leden van de raad worstelen al enige tijd met plannen om het sanctiebeleid tegenover Irak te veranderen. Rusland werkt een recent Amerikaans-Brits plan tot wijziging tegen. Rusland heeft handelsbetrekkingen met Irak en wil dat de VN-sancties zo snel mogelijk worden opgeheven.

Misbruik
Groot-Brittannië en de Verenigde Staten denken dat Irak misbruik maakt van het 'olie voor voedsel' programma. Beide landen willen daarom dat de sancties worden aangescherpt, maar Rusland dreigde met een veto in de veiligheidsraad, waardoor het programma alsnog in zijn oude vorm is verlengd.
De VN zal de sancties pas opheffen als Irak inspecteurs toelaat die kunnen controleren of het land de beschikking heeft over massavernietigingswapens.

Rond de bijeenkomst van de Veiligheidsraad werd bekend dat zeker twee Iraakse diplomaten asiel hebben aangevraagd in Amerika. Hun termijn bij de VN zou binnenkort aflopen. Eén van hen is de Iraakse onderambassadeur bij de VN.

Philips versterkt positie medische apparatuur

Philips heeft opnieuw zijn positie op de markt voor medische apparatuur versterkt. Het bedrijf maakte woensdag bekend dat het voor 2,86 miljard gulden de medische divisie van het Britse technologieconcern Marconi heeft overgenomen.

De kernactiviteiten van de nieuwe aanwinst worden geïntegreerd in Philips Medical Systems PMS. Die wordt daarmee de tweede producent ter wereld van medische diagnostische beeldvormende apparatuur, zoals scanners en röntgenapparaten.

Niet de gehele medische divisie van Marconi blijkt overigens van waarde voor Philips. PMS wil de afdeling die zich bezighoudt met de distributie van onderdelen voor medische apparatuur, weer doorverkopen.

Philips zegt met de laatste aanwinst zijn expansieprogramma voor PMS te hebben voltooid. De komende tijd zal vooral worden gebruikt om de verschillende overnames van de afgelopen 2,5 jaar te integreren in het concern.

Philips is al enkele jaren op jacht in de medische sector. Zo nam het vorig jaar voor f 4,4 miljard Healthcare Solutions (hartapparatuur, ultrasoonmachines) van het Amerikaanse Agilent over. Verder kocht PMS het Amerikaanse Adac (nucleaire geneeskunde) voor f 1,1 miljard en een meerderheidsbelang in Medquist (medische rapportage) voor f 2,8 miljard. De campagne begon eind 1998 met de inlijving van ATL Ultrasound (ultrasone diagnose) voor f 1,6 miljard.

Kamer hoeft Brinkhorst niet terug

Minister Brinkhorst moet niet terugkeren in een volgend kabinet. Dit vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. PvdA, CDA, de SP en de ChristenUnie hebben allerhande kritiek op het beleid van de Landbouwminister, die net twee turbulente jaren op zijn post zit.

,,Brinkhorst laat wel veel nota's over de toekomst verschijnen, maar ik zie bij hem te weinig daadkracht om ze ook uit te voeren'', vindt PvdA'er Waalkens. De landbouwminister komt volgens hem niet verder dan het saneren van de landbouwsector. ,,Hij wordt nog enigszins geëxcuseerd door de crises zoals de MKZ, want als crisismanager trad hij wel goed op.''

Het CDA vindt dat Brinkhorst niet aanvoelt hoe de sector in elkaar zit. "Hij had meer steun kunnen krijgen door zich anders op te stellen'', vindt Kamerlid Meijer. De SGP ziet het probleem meer in de politieke achtergrond van de minister. ,,Het gaat mij niet om de persoon, maar om het politieke profiel van D66. Daar zitten boeren niet op te wachten'', aldus SGP-fractievoorzitter Van der Vlies.

'Risico voor het platteland'
De VVD wil zich niet tegen de eventuele terugkeer van Brinkhorst uitspreken, maar vindt wel dat de minister meer naar de toekomst moet kijken. ,,Hij heeft veel nota's uitgebracht. Laat hij die eerst maar eens uitvoeren.'' SP-Kamerlid Poppe vindt Brinkhorst "een groot risico voor het platteland." Hij roept dat de landbouw duurzamer moet, maar ondertussen laat hij de boeren over aan globalisering en commercie'', aldus Poppe. "Hij rijdt als het ware in een auto zonder spiegels en spreekt met dubbele tong.''

Brinkhorst gaat niet in op een eventuele terugkeer in een volgend kabinet. Hij vindt het nog wat vroeg om op de formatie vooruit te lopen. De D66-coryfee volgde in 1999 Haijo Apotheker op die aftrad omdat hij te weinig steun kreeg voor zijn plan om de varkenshouderij te saneren. In de afgelopen twee jaar kreeg Brinkhorst zowel een BSE- als een MKZ-crisis te verwerken.

Bom ontploft in Nepalese hoofdstad

In de Nepalese hoofdstad Kathmandu is woensdagmorgen een bom ontploft voor de woning van de Nepalese procureur-generaal Keshav Prasad Upadhyay. Volgens de politie is niemand gewond geraakt. De plaats van de bomaanslag is 50 meter verwijderd van de woning van premier Girija Prasad Koirala.

De politie verdenkt een maoïstische beweging van de aanslag. Dinsdag onploften twee bommen in Kathmandu, een voor een fabriek en een bij een vijfsterrenhotel. Ook hier vielen geen slachtoffers. Maoïstische rebellen plegen sinds 1996 regelmatig aanslagen. Meer dan 1700 mensen zijn daarbij gedood.

Sinds de dood van het grootste deel van de koninklijke familie nemen de aanvallen van de maoïstische rebellen toe. Deze zijn vooral gericht tegen de Nepalese regering.

Leeuwarden akkoord met ontslag ambtenaar

Een meerderheid van de gemeenteraad van Leeuwarden wil een ambtenaar ontslaan die weigert homoparen te trouwen. De ambtenaar beroept zich op gewetensbezwaren. Met het ontslag gaat de raad in tegen een voorschift van minister van Boxtel. De minister zei dinsdag dat ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk niet ontslagen mogen worden.

De gemeente Leeuwarden meent dat het contract van de betrokken ambtenaar niet verlengd kan worden omdat zij de wet dient te volgen. Volgens de gemeente is er geen sprake van ontslag. "De benoeming eindigt van rechtswege. Bij een nieuwe benoeming kun je voorwaarden stellen. Nieuwe trouwambtenaren moeten een verklaring ondertekenen waarin ze beloven alle wettelijke taken en gemeentelijke verplichtingen uit te voeren. Dat moet deze ambtenaar ook doen als ze trouwambtenaar wil blijven'', aldus een gemeentewoordvoerder tegen NRC Handelsblad.

Twee weken geleden ontstond commotie over het besluit van het college. De CDA-fractie in de Tweede Kamer wilde wettelijke bescherming van trouwambtenaren die weigeren homohuwelijken te sluiten. Ook de SGP-fractie sprak haar zorgen uit over deze ontwikkeling.

De gemeente had de bewuste ambtenaar N. Eringa tot 1 juli de tijd gegeven om op haar besluit terug te komen geen homoparen te trouwen. Dit weigerde zij. Hierdoor zal haar contract per 1 september ontbonden worden. Eringa functioneerde volgens wethouder B. Bilker al jaren naar tevredenheid.

'Radio Monique' zwijgt voorlopig

Radio 1 gaat voorlopig niet illegaal uitzenden, zo maakte een woordvoerder van de NOS dinsdag bekend. Een tijdelijke illegale zender zou woensdag onder de naam 'Radio Monique' de lucht ingaan uit protest tegen het plan van staatssecretaris Monique de Vries voor de herindeling van radiofrequenties. De medewerkers vrezen dat Radio 1 na 1 september in verschillende delen van het land niet meer is te ontvangen.

Inmiddels heeft de Raad van Bestuur van de NOS van het kabinet de harde garantie voor een landelijke dekking gekregen. Aanvankelijk wilden de medewerkers hun acties doorzetten, maar na overleg dinsdagmiddag, is besloten de uitzendingen van Radio Monique af te blazen

De Raad van Bestuur liet weten tevreden te zijn over het bereikte resultaat, maar toonde zich teleurgesteld in de procedure."Wij hebben de problemen al ruim een jaar geleden aangekaart bij de staatssecretaris, maar niets hielp. Blijkbaar zijn acties nodig om iets dergelijks te bereiken", aldus voorzitter G.J. Wolffensperger.

Donaties helpen Vitesse aan licentie

Vitesse heeft zich de afgelopen dagen verzekerd van de financiële steun van twee belangrijke partijen. Voor de KNVB is dit voldoende de club binnenkort een licentie te geven om komend seizoen te spelen in de KPN Eredivisie.

Allereerst heeft een groep die zich 'de Vrienden van Vitesse' noemt, ongeveer 20 miljoen gulden ter beschikking gesteld. De voornaamste bijdrage komt van drie bestuursleden: Jan Snellenburg, Cor Guijt en Herman Veenendaal. Hiermee kunnen oude schulden worden afgelost. Daarnaast moest de club een gat van zo'n 7 à 8 miljoen gulden in de begroting van het komend seizoen zien te dichten. Dat is gelukt door een nieuw huurcontract met stadion het Gelredome af te sluiten, waardoor de club het komend jaar zes miljoen gulden aan huur bespaart.

Door kostenbesparingen heeft directeur Hans Schreudering bovendien nog een miljoentje bij elkaar geschraapt. De begroting van Vitesse bedraagt voor het komende seizoen rond de 43 miljoen gulden. Dat is ongeveer 6 miljoen minder dan in de afgelopen competitie.

Eerder zette Vitesse twee andere stappen op weg naar een gezondere situatie. Benfica maakte alsnog ruim 10 miljoen gulden over voor de transfer van Van Hooijdonk. De afgetreden hoofdsponsor NUON besloot voor vier jaar af te zien van Vitesses aflossingen en rentes van de gigantische schuldenlast, die rond de 75 miljoen gulden bedraagt.

Sabena aan de rand van de afgrond

De situatie bij de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena verslechtert met het uur. Het bedrijf kampt met grote schulden en krijgt geen steun van mede-aandeelhouder Swissair. De Raad van Bestuur hoopt dinsdag het tij te keren door winstgevende onderdelen te verkopen. "Het begin van de ontmanteling van Sabena", vreest een socialistische vakbondsman

Bestuursvoorzitter Chaffart zei dat Sabena tot september nog geld heeft, maar om tot begin 2002 te kunnen blijven doordraaien worden onderdelen als catering, cargo, hotels en technische dienst verkocht. Volgens Chaffart zijn een aantal partijen zeer geïnteresseert zijn, maar hij noemde geen namen. De regering mag van de Europese Commissie geen geld storten.

De vakbonden zijn woedend en beraden zich op acties tegen de aandeelhouders. Passagiers van Sabena zouden worden ontzien, maar dinsdagavond verhinderden ze het vertrek van een Swissair-vliegtuig naar Zürich. De bonden wilden het toestel 24 uur in bezit houden.

De gebeten hond is Swissair. De Zwitsers zitten zelf zo krap dat zij alleen nog samen met de Belgische staat, de andere aandeelhouder, 275 miljoen euro wilen pompen in Sabena plus een lening van 30 miljoen euro verstrekken. In ruil daarvoor willen ze af van al hun verplichtingen jegens Sabena. Dit 'ultieme' bod is onaanvaardbaar voor de Belgische regering. Die start een rechtszaak wegens contractbreuk. "Als ons voorstel niet geaccepteerd wordt, lijkt de toekomst van Sabena steeds onzekerder", zegt topman Corti van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij.

De crisis doet het aandeel Swissair geen goed. Het bedrijf zakte in Zürich ruim 6 procent in waarde. Het aandeel staat nu op eenderde van het hoogste punt in twaalf maanden.

Schiphol moet belasting betalen

Nederland moet met ingang van volgend jaar de belastingvrijstelling voor de luchthaven Schiphol staken. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bepaald. Schiphol had de maatregel verwacht.

Volgens Europees transportcommissaris De Palacio is de vrijstelling van vennootschapsbelasting die de Schipholgroep heeft in strijd met Europese regels. Schiphol krijgt daardoor namelijk extra voordelen boven andere luchthavens. De Palacio vindt dit niet langer te tolereren in een steeds meer geliberaliseerde markt.

De Schipholgroep baat naast de gelijknamige Amsterdamse luchthaven ook andere vliegvelden in Nederland en het buitenland uit. De vrijstelling voor de vennootschapsbelasting is een oude regeling, maar tegenwoordig geldt die staatssteun volgens De Palacio als niet te oorloven. De Nederlandse regering moet haar binnen twee maanden op de hoogte stellen van de maatregelen die worden genomen om de Schipholgroep gewoon als onderneming te belasten.

Schiphol heeft er al op gerekend dat het vennootschapsbelasting moet gaan betalen. In het jaarverslag over 2000 schrijft het bedrijf dat invoering een drukkend effect zal hebben op het nettoresultaat over 2001. Wat het effect precies is, hangt volgens een woordvoerder af van de datum van ingang.

Politie staakt onderzoek naar dood Nicky

De politie van het district Limburg-Zuid heeft het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen voorlopig stopgezet. Dat heeft een woordvoerder van het district dinsdag bekendgemaakt. Volgens de politie wordt het nooit duidelijk waaraan de jongen is gestorven. Ook is niet zeker of hij seksueel misbruik heeft plaatsgevonden.

De 11-jarige Nicky Verstappen uit het Noord-Limburgse Heibloem verdween op 8 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Twee dagen later werd hij vlakbij het kamp levenloos teruggevonden. Een team medische wetenschappers heeft zich over de doodsoorzaak gebogen, maar kon het niet eens worden.

In totaal heeft de politie Limburg-Zuid 48.000 onderzoeksuren besteed aan het dossier, het grootste politieonderzoek in het district ooit. In augustus 1999 zette de politie het onderzoek ook al stop, maar ze heropende het op verzoek van de ouders in november vorig jaar.

Tijdens het onderzoek zijn 375 mensen verhoord en drie huiszoekingen verricht. Vorige week hield de politie nog een man uit Kerkrade aan die na drie dagen wegens gebrek aan bewijs is vrijgelaten. De man was in 1998 in de buurt van het jeugdkamp en is bekend bij de politie in verband met zedendelicten. Hij wordt niet langer als verdachte gezien.

Wilde Mossel wint prijs

De Nederlandse film Wilde Mossels van Erik de Bruyn heeft op het Internationale Filmfestival van Moskou de prijs van de filmcritici gewonnen. De prijs bestaat uit een speciale oorkonde. Wilde Mossels was de enige Nederlandse inzending tijdens het filmfestival. Wilde Mossels kreeg in 2000 de persprijs tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Het Moskouse filmfestival vertoonde in tien dagen meer dan tweehonderd films. Regisseur De Bruyn en producenten Erik Schut en Peter van Vogelpoel waren al voor de uitreiking van de prijs uit Moskou vertrokken en hoorden later van de pers dat zij hadden gewonnen.

In Moskou verbleven ze met onder anderen hoofdrolspeler Fedja van Huêt in het luxe hotel National. Daar waren ook Jack Nicholson en Sean Penn ondergebracht. "Feitelijk draaide het tijdens het festival alleen maar om hen. De rest hing er eigenlijk maar een beetje bij", aldus Schut.

Deel Berlijnse Muur geschonken aan VN

De stad Berlijn schenkt een deel van de Muur, die de Duitse hoofdstad bijna dertig jaar scheidde in een oostelijk en westelijk deel, aan de Verenigde Naties in New York als herinneringssymbool van de Koude Oorlog.

Dit is dinsdag besloten door de autoriteiten. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, krijgt de stukken muur binnenkort officieel overhandigd. De Muur werd in november 1989 afgebroken na de Duitse hereniging.

Meerderheid senaat vóór referendum

Een meerderheid in de Eerste Kamer steunt de voorstellen van minister De Vries van Binnenlandse Zaken over het referendum. VVD-woordvoerder Van Heukelum zei dinsdagavond tijdens het debat, dat het ,,overgrote deel'' van zijn fractie voor twee wetsvoorstellen is.

Twee jaar geleden strandde in de Eerste Kamer een voorstel om de grondwet zo te veranderen dat een referendumwet mogelijk wordt. De toenmalige senator Wiegel stemde als enige VVD'er tegen en dat gaf de doorslag. De kabinetscrisis die ontstond, kon worden gelijmd. Onderdeel van het akkoord tussen de paarse fracties was toen dat een soortgelijke wet opnieuw zou worden ingediend.

Pas in een volgende kabinetsperiode kan de grondwetswijziging bekrachtigd worden. In afwachting van zo'n correctief referendum wil het kabinet nu een tijdelijk raadgevend referendum invoeren, waarvoor geen grondwetswijziging nodig is.

Volgende week wordt hierover gestemd.

Milosevic wil geen rechtsbijstand

Een gesprek met de Servische advocaat Tomanovic op dinsdagmiddag heeft Milosevic niet van zijn beslissing, om zich in zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal niet door een raadsman te laten bijstaan, doen afwijken. Dit verklaarde Tomanovic dinsdagavond tijdens een persconferentie. Het proces tegen Milosevic, die dinsdagochtend voor het eerst werd voorgeleid, wordt op 27 augustus vervolgd.

Tomanovic, die Milosevic verdedigde toen deze in Belgrado in de cel zat, zei dinsdag dat hij nu niet naar Den Haag is gekomen als advocaat van Milosevic, niet als vriend van Milosevic, maar als mens, omdat Milosevic hem had uitgenodigd.

Milosevic erkent het tribunaal nietMilosevic wil geen advocaat tijdens het proces omdat hij het tribunaal niet erkent. Hij vindt dat het tribunaal een illegaal orgaan is. "Hij zal zich niet verdedigen, maar het tribunaal aanvallen", zei Tomanovic.

Milosevic werd dinsdagaochtend na zijn eerste voorgeleiding voor de rechters van het tribunaal naar een kamer gebracht waar ook hoofdaanklaagster Del Ponte was, maar Milosevic heeft volgens Tomanovic geweigerd met de Zwitserse te praten. Tomanovic bezoekt de oud-president van Joegoslavië en Servië woensdag nog een keer en reist zaterdag terug naar Belgrado.

Ontspoorde trein in Limburg

Een ontspoorde intercity vlakbij Maastricht heeft dinsdag het treinverkeer in Zuid-Limburg ontregeld. Rond kwart voor twaalf botste de intercity uit Maastricht op een overweg bij station Bunde op een vrachtwagen met oplegger. Hierbij vielen geen gewonden.

De truck en oplegger waren na de botsing total-loss. Van de trein bleef de locomotief in de rails, maar de voorste vijf van in totaal twaalf wagons ontspoorden. Het wegtakelen van de wagons en herstellen van het spoor heeft de hele dinsdag in beslag genomen. Tussen de stations Bunde en Beek konden daardoor geen treinen rijden. De NS zetten bussen in om passagiers te vervoeren.

Volgens een woordvoerder van de politie in Midden-Limburg zaten er ongeveer honderd passagiers in de intercity. "Het is een geluk bij een ongeluk dat er niemand gewond is geraakt. Doorgaans zit deze intercity overvol. Nu waren veel reizigers kort daarvoor vanuit Maastricht met bussen vervoerd, wegens een stroomstoring bij Sittard."

Verwachting wordt dat de treinen woensdag weer volgens rooster rijden.

Internetcafé voor kinderen

Kinderpretpark Het Land van Ooit komt met een internetcafé met de naam K(inderen)zijndeB(aas) Kaffee. Het wordt op 15 juli geopend in het themapark.

Het initiatief komt voort uit de samenwerking met ICT-bedrijf Kender Thijssen. Het internetcafé is voor Het Land van Ooit een logisch gevolg op de activiteiten die al jaren geleden zijn ingezet. Het Land van Ooit maakt al een kinderprogramma voor SBS6, er worden radioprogramma’s gemaakt en er is een speciale kindersite.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.