FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 januari 2001

Cultureel jaar Rotterdam 2001 begonnen

Breuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met het ontsteken van een "Olympisch Vuur" op het plein voor de Laurenskerk is vanmiddag in Rotterdam officieus de start van het Europese Culturele jaar uitgeroepen. De havenstad is dit jaar, samen met het Portugese Porto, Culturele Hoofdstad van Europa.

Het vuur werd ontstoken door burgemeester Opstelten en de Rotterdamse columniste Carrie.
Het jaarlijkse evenement voor daklozen "Eurodak" in de Laurenskerk, dat vandaag wordt gehouden, is het eerste programma onderdeel van Rotterdam 2001.

De officiële opening van het culturele jaar is op 26 januari in aanwezigheid van koningin Beatrix.

Opstelten gaat ervan uit dat Rotterdam komend jaar 600.000 ambassadeurs heeft, die binnen en buiten de landsgrenzen het culturele evenement zullen promoten. Rotterdam 2001 telt in totaal ruim 330 programma-onderdelen.

Meer informatie over Rotterdam 2001 vind je op www.rotterdam2001.nl

Artsen voorspellen 17 doden

Het aantal doden als gevolg van de brand in café Het Hemeltje in Volendam is opgelopen tot acht. De artsen verwachten dat nog eens vijf mensen binnen 24 uur overlijden. Zij geven vijf anderen nog tien dagen tot twee weken te leven. Daarmee lijkt min of meer zeker dat er minstens zeventien dodelijke slachtoffers zijn te betreuren.

Volgens een van de artsen, chirurg M. Hunfeld van het brandwondencentrum in Beverwijk, hebben de slachtoffers naast vreselijke brandwonden ook grote problemen met de ademhaling. "Extreem veel patiënten leiden aan inhalatietrauma. Dat is een levensbedreigende longbeschadiging ontstaan door het inademen van giftige gassen en hete rook", aldus Hunfeld.

In totaal zijn ongeveer honderd mensen in ziekenhuizen opgenomen van wie er 64 aan de beademing zijn. Daarvan liggen er 34 op de intensive care. De artsen spreken van de grootste ramp van de afgelopen decennia. Erger dan de hotelbrand in Antwerpen en de vliegramp in Faro. "De verwondingen komen weliswaar redelijk overeen. Maar het is zoveel erger omdat het vooral jonge mensen betreft", aldus Hunfeld.

Virenque geschorst voor 9 maanden

JungleMan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wielrenner Richard Virenque (31) is geschorst voor 9 maanden wegens gebruik van doping. Een onafhankelijke commissie die is samengesteld door de Zwitserse wielerfederatie, sprak gisteren deze straf uit. De schorsing duurt vanaf 1 februari tot 31 oktober.

Dit houdt in dat Virenque niet deel kan nemen aan o.a. de Tour de France. Ook heeft de wielrenner, die onder een Zwitserse licentie rijdt, een geldboete van ca. 2300 euro opgelegd gekregen.

Voor de Franse radio sprak Virenque: "Ik begrijp het niet. Dit is het einde van mijn carrière. Ik heb geen kracht meer." Hij kan in beroep gaan bij het internationaal Tribunaal van Sport (TAS) binnen 21 dagen nadat hij de schriftelijke uitspraak van de Zwitserse commissie heeft ontvangen.

Zaakwaarnemer Eric Boyer vindt de straf te zwaar voor zijn pupil: "Normaal krijgt iemand een tweede kans. Ik heb de indruk dat die Richard niet gegund is". Hij maakte verder bekend dat Virenque de intentie heeft zijn loopbaan tóch voort te zetten. "Hij is ontgoocheld, maar is vastbesloten terug te komen", aldus Boyer. Sinds zijn equipe Polti werd opgeheven, zoekt Virenque nog een ploeg voor het komend jaar. Met de Zwitserse uitspraak lijkt de kans op belangstelling voor de renner miniem.

De rechtbank in Lille sprak Virenque vorige week vrijdag nog vrij van betrokkenheid bij een dopingnetwerk bij de Festina-ploeg. Hij stond daar terecht voor het gebruik van verboden stimulerende middelen en het aanzetten daartoe. Het feit dat hij tijdens het proces in Lille wel bekende dope te hebben gebruikt, was voor de Zwitserse bond aanleiding stappen tegen hem te ondernemen.

Te vroeg ontplofte mortierpijl

JungleMan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Leidsekruisstraat in Amsterdam heeft een illegale mortierpijl op oudjaarsdag voor een flinke ravage gezorgd. De pijl kwam te vroeg tot ontploffing en in de omgeving sneuvelden 50 ramen en raakten 2 mensen gewond. Direct na de ontploffing zijn 2 personen gearresteerd.

De mortierpijl moest op ca. 100 meter bioven de grond ontploffen, maar raakte niet van de grond en spatte uiteen. Door de diverse gesneuvelde ramen van café's en woningen, kreeg 1 persoon een glasscherf in zijn rug en een ander haalde zijn hand over. De arrestanten bleken bij onderzoek nog meer illegaal vuurwerk te bezitten. Dit is direct door de politie in beslag genomen.

Vrouwen lopen eindelijk gewapend

Voor het eerst in de geschiedenis van de Duitse strijdkrachten lopen vrouwen dinsdag gewapend door de Duitse kazernes. 244 vrouwen beginnen dan aan een opleiding voor een gevechtsfunctie. Het gaat om 151 vrouwen voor de landmacht, 76 bij de luchtmacht en zeventien bij de marine. Zij zijn gekozen uit 1900 sollicitantes.

De vrouwen profiteren van een wetswijziging die met ingang van nieuwjaarsdag van kracht is geworden. Het ministerie van Defensie schat op de lange termijn dat ongeveer 10 procent van alle gevechtsfuncties door vrouwen zal worden vervuld. Tot dusver zijn vrouwen binnen de strijdkrachten alleen actief als arts, verpleegkundige of musicus. Het gaat daarbij om zo'n 4400 personen.

De wetswijziging is te danken aan de jonge elektrotechnicus Tanja Kreil. Zij had in 1996 gesolliciteerd naar een baan bij de reparatieafdeling van de Bundeswehr, de Duitse krijgsmacht, maar kreeg nul op haar rekest. Kreil vocht haar afwijzing aan bij het Europees Gerechtshof in Luxemburg en kreeg begin vorig jaar gelijk. De elektrotechnicus heeft inmiddels geen belangstelling meer voor een functie bij de strijdkrachten.

Jaarwisseling verloopt rustig

Afgezien van de catastrofale brand in Volendam, is de jaarwisseling in Nederland relatief rustig verlopen. In Den Bosch, twee weken geleden nog schouwplaats van rellen, bleek de vrees voor herhaling ongegrond.

In Den Bosch waren extra agenten en leden van de mobiele eenheid (ME) op de been, maar die hoefden niet in actie te komen. Volgens de politie deden zich nergens in de stad ernstige incidenten voor. Ook in omliggende regio's bleef het opvallend stil, aldus een woordvoerder. In Eindhoven hield de politie, die extra agenten in dienst had, rekening met 'uitstralingseffecten' van Den Bosch.

In Amsterdam bleven ongeregeldheden beperkt tot enkele straatbrandjes. Op het Javaplein ontplofte rond 00.30 uur een vuurwerkbom, waardoor enkele ramen sneuvelden. Eerder op de avond gingen ruim vijftig ramen aan diggelen in de Leidsekruisstraat door een te vroeg ontplofte mortierpijl. Hierbij vielen twee gewonden. Twee personen van rond de 30 jaar werden hiervoor gearresteerd. Zij hadden nog meer illegaal vuurwerk in hun bezit.

In Gorinchem veroorzaakte hoogstwaarschijnlijk vuurwerk een brand in een winkelcentrum, waardoor tientallen omwonenden hun woningen moesten verlaten. In verscheidene plaatsen, waaronder Helmond, Veenendaal en Zeist raakten personen gewond door vuurwerk.

Door een ontploffing raakten op oudejaarsdag vier mensen gewond in Wormerveer, onder hen een 34-jarige man uit Zaandam en zijn zoontjes van 5 en 7 jaar. De explosie ontstond doordat het viertal bezig was gasbommetjes te maken waarbij plastic zakjes werden gevuld met gas uit gasflessen die op een werkterrein stonden.

In de psychiatrische inrichting Groot Bronswijk in het Groningse Wagenborgen richtte brand voor tienduizenden guldens schade aan. Zes bewoners werden tijdig geëvacueerd. De politie vermoedt dat de brand ontstond nadat een kerststukje vlam vatte.

Twee appartementen van een rusthuis in Haelen (Limburg) zijn zondagochtend vroeg door brand verwoest. Vijftig bewoners werden geëvacueerd, de schade bedraagt volgens eerste schattingen een half miljoen gulden. De brand is volgens de politie vermoedelijk veroorzaakt door een verdwaalde vuurpijl.

Enschede beleeft rustige jaarwisseling

De jaarwisseling in Enschede is volgens de politie 'opmerkelijk rustig' verlopen. Veel inwoners van de stad gaven gehoor aan de oproep geen vuurwerk af te steken. De politie constateert dat ook in Almelo en Hengelo weinig vuurwerk is afgestoken.

In de stad werd eigenlijk alleen in de buitenwijken vuurwerk afgestoken. Daar sneuvelden ook enkele ruiten en waren er brandjes in containers.

Het wijkcomité Stroinkslanden hield na middernacht met ongeveer zestig personen spontaan een fakkeloptocht. Eerder werd een fakkeloptocht die door het rampgebied zou gaan, afgelast. Bij het monument voor de slachtoffers van de vuurwerkramp werden talrijke kaarten met een boodschap of een gedicht gelegd.

De overgang van oud- naar nieuwjaar maakte emoties los bij menig bewoner van het rampgebied in Enschede. Johan Lusink bijvoorbeeld zegt geen enkel begrip te hebben voor mensen die vuurwerk afsteken. Met Nienke Kooi is hij na middernacht te vinden bij het bloemenmonument aan de Deurningerstraat "Van alle knallen sta ik te trillen op mijn benen", zegt Kooi die na de jaarwisseling een kaarsje aanstak bij het monument. Andere bewoners geven aan dat de kinderen angstig worden door het vuurwerk.

Nieuwjaarsduik trekt veel bekijks

De traditionele Nieuwjaarsduik vanaf het strand bij Scheveningen trekt ook dit jaar weer duizenden belangstellenden. Rond 11.30 uur hadden zich enkele duizenden mensen voor het Kurhaus verzameld.

Volgens de organisatie hebben 7500 mensen zich ingeschreven voor het zwaar gesponsorde evenement. Hoeveel er uiteindelijk komen opdagen, kon een woordvoerder van de organisatie niet zeggen.

Rond kwart voor twaalf beginnen de deelnemers aan een warming up. Uit de luidsprekers schalden zomerse hits maar ook nummers als 'As cold as ice'. Enkele geharde deelnemers liepen rond met spandoeken met daarop de tekst 'vaseline is voor mietjes'.

Rond 12.00 uur klinkt het startsein voor de sprint richting Noordzee. De watertemperatuur is slechts enkele graden boven nul. Hulpverleners van meerdere instanties houden een oogje in het zeil. Rond half een worden de koudwaterhelden weer op de wal verwacht. Daar kunnen ze hun lichaamstemperatuur weer op peil brengen met een kop hete snert.

Rellen na vreugdevuur Haarlem

In Haarlem was het rond de jaarwisseling onrustig in de wijk Parkwijk. Ongeveer veertig politiemensen, onder wie twintig ME-ers, zijn enkele uren bezig geweest om een kleine groep onruststokers in de hand te houden.

Midden op straat ontstak een groep mensen een vreugdevuur. Toen de brandweer de brand kwam blussen, werden brandweerlieden en politiemensen bestookt met lawinepijlen en bekogeld met stenen. De politie heeft twee arrestaties verricht.

Nederlander Hans winnaar De Bus

Hans is oudejaarsavond de winnaar geworden van de reality-soap De Bus van SBS 6. De Nederlander kreeg 55 procent van de stemmen van de televisiekijkers. Hij won zeshonderdduizend gulden.

Hans is de tweede winnaar van het programma geworden. In de eerste reeks, die begin juni vorig jaar eindigde, streek Antonette Sterrenburg een hoofdprijs van een miljoen gulden op.

De afgelopen zeventien weken reed De Bus kriskras door Nederland en Vlaanderen, waarbij het publiek steeds een kandidaat wegstemde. Vorige keer bepaalden de passagiers zelf wie De Bus moest verlaten.

Nieuw deze keer was dat de helft van de twaalf passagiers bestond uit Belgische kandidaten. De Belgische zender VT4, die het programma in België op de buis bracht, staakte half oktober de uitzendingen. Volgens VT4 bleven de kijkcijfers in België ver achter bij de verwachting en was er te weinig aandacht voor de Vlaamse passagiers.

De tweede reeks van de Bus trok aanzienlijk minder kijkers dan de eerste keer, maar was in zijn geheel extravaganter. De emoties liepen soms hoog op en ook schroomden enkele passagiers er niet voor om voor het oog van de camera de liefde te bedrijven. Gemiddeld 350.000 mensen keken naar De Bus, tegenover 600.000 vorig seizoen.

Cafe brand in Volendam

Num had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De brand maandagochtend in de uitgaansgelegenheid aan de Volendamse haven heeft zeker 5 doden geëist. Volgens burgemeester IJsselmuiden van Volendam zijn er naar schatting ruim honderd gewonden.

De brand ontstond even na 00.30 uur in café Het Hemeltje. De exacte oorzaak is nog niet bekend, maar volgens IJsselmuiden lijkt het erop dat de kerstversiering vlam heeft gevat. Het Hemeltje is het bovenste van drie bovenelkaar gelegen horecagelegenheden.

In de horecagelegenheden, waaronder Wirwar, ontstond grote paniek. De uitgerukte brandweer hoorde op weg naar de brand dat aanwezigen uit de ramen sprongen. Daarop werd meteen groot alarm geslagen. Brandweer uit omliggende plaatsen schoot te hulp en ambulances uit alle windstreken kwamen naar de plek des onheils om de vele gewonden te vervoeren.

Burgemeester IJsselmuiden zegt dat er veel zwaar gewonden zijn. Een exact aantal van de gewonden is nog niet te geven omdat zowel in Volendam als in de omliggende ziekenhuizen nog een inventarisatie moet worden gemaakt. IJsselmuiden weet niet hoeveel mensen er in de horecagelegenheden waren toen de brand uitbrak.

Op straat gaan geluiden dat de nooduitgangen van de horecagelegenheden niet toegankelijk waren. Burgemeester IJsselmuiden kan hier nog niets over zeggen. ,,Als dat zo zou zijn, zou dat zeer nalatig zijn.'' De zaak wordt nog onderzocht.

Aanwezigen en familieleden van slachtoffers worden in Volendam opgevangen door onder meer slachtofferhulp. Ook is een speciaal informatienummer geopend: 075-6271271.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.