Brand eist tiende slachtoffer

Het totaal aantal dodelijke slachtoffers van de brand in café Het Hemeltje in Volendam is vandaag opgelopen tot tien. Het negende slachtoffer is een 13-jarig meisje dat gisteravond laat in het ziekenhuis overleed.

Volgens het Brandwondencentrum in Beverwijk is inmiddels een tiende persoon overleden. Algemeen chirurg M. Hunfeld van het Rode Kruis Ziekenhuis waarvan het centrum deel uitmaakt, heeft dat dinsdag op een persconferentie bekendgemaakt. De gemeente Volendam houdt nog vast aan negen doden.

In totaal liggen nog zo'n negentig mensen in het ziekenhuis. Ongeveer zestig krijgen intensieve zorg, dat wil zeggen dat zij op de afdeling intensieve zorg liggen of worden beademd. De komende dagen worden heel moeilijk voor vijf mensen, aldus Hunfeld, maar dat aantal kan nog groter worden. Dertig tot veertig mensen hebben lichte brandwonden.

De slachtoffers die giftige rook binnenkregen en ernstige brandwonden hebben, liggen nog aan de beademing. Er wordt nog niets aan de longen gedaan. Eventuele zwellingen in de longen worden verholpen door beademing. Later kunnen er complicaties optreden. Door de neerslag van roet kan er chemische verbranding optreden, waardoor een soort longontsteking ontstaat. Eind deze week, begin volgende week kan die zich openbaren. Slaat de behandeling daarvoor aan, dan zijn de patiënten op de goede weg.

Familieleden van de slachtoffers en mensen uit het hele land hebben naar het Brandwondencentrum gebeld om huid aan te bieden. Het centrum kan daar geen gebruik van maken omdat alleen huid van overleden mensen kan dienen voor donatie. Extra huid is ook nog niet nodig, er is genoeg in voorraad in de huidbank. Dat geldt in elk geval voor deze week, maar waarschijnlijk ook voor volgende week.

Personeel van het Brandwondencentrum heeft dinsdag een belronde gemaakt langs alle ziekenhuizen waar slachtoffers van de brand zijn opgenomen. Daarbij heeft het advies gegeven voor de behandeling. Woensdag gaan twee teams op pad om de patiënten te bezoeken en om te kijken wie er het eerst naar Beverwijk moeten worden overgebracht.