Vijf filmtips voor de maand februari

2. The Great Wall (2 februari)

The Great Wall

Releasedatum: 2 februari
Genre: Thriller, Mystery, Actie, Avontuur, Fantasy
Regisseur: Yimou Zhang
Cast: Matt Damon, Willem Dafoe, Andy Lau

Veel liefhebbers van brute monsterfilms zaten al een tijdje te wachten op de release van deze avontuurlijke actiefilm van Zhang Yimou, die met The Great Wall de allerduurste Chinese film tot op heden mocht afleveren. Yimou maakte eerder al naam met fijne films als Raise The Red Lantern (1991), Hero (2002), House of Flying Daggers (2004) en The Flowers of War (2011) en levert met The Great Wall zijn eerste volledig Engelstalig opgenomen film af.

The Great Wall 01

The Great Wall is een film die zich afspeelt in de tijd van de Song-dynastie. William Garin (Matt Damon) maakt deel uit van een groep Europese huurlingen die naar het Verre Oosten zijn afgereisd om daar aan buskruit te komen. Eenmaal in China aangekomen duurt het niet lang voordat Garin en zijn Spaanse kompaan Pero Tovar (Pedro Pascal) door het Chinese leger in de boeien worden geslagen. Vraatzuchtige monsters genaamd Taopei hebben het op de mensheid voorzien en het iconische Chinese bouwwerk is de plaats waar de ultieme strijd voor het voortbestaan van de mensheid zal worden uitgevochten tussen de elite-eenheden van het Chinese leger en de monsterlijke wezens. Bevangen door de toewijding van de soldaten op de Muur, besluit de huurling zich bij hun aan te sluiten.

The Great Wall 02

Voor het maken van The Great Wall had Yimou beschikking over een budget van dik 139 miljoen euro en dat is dan ook goed te zien aan deze bombastische avonturenfilm, die wel wat de sfeer ademt van de eveneens grootse Lord of the Rings-films en de populaire tv-serie Game of Thrones. De film kent met Matt Damon (Jason Bourne), Tian Jing (Kong: Skull Island), Andy Lau (Tou ze), Lu Han (Time Raiders), Eddie Peng (Operation Mekong), Willem Dafoe (Spider-Man) en Pedro Pascal (Narcos) dan ook een prima cast. De door Thomas Tull (Godzilla, 300: Rise of an Empire, 42), Charles Roven (The Dark Knight trilogy, Man of Steel, American Hustle), Jon Jashni (Crimson Peak) en Peter Loehr geproduceerde rolprent kent ook uitstekende filmmuziek van componist Ramin Djawadi die we ook kennen van zijn voor onder meer de films Clash of the Titans, Pacific Rim, Dracula Untold en Warcraft: The Beginning en de televisieseries Westworld, The Strain en Person of Interest.