Gadget: Canyon CN-GPS1

Voor de liefhebber van de buitensport, en dan met name voor de hardloper, zeiler of fietser, biedt de onbeperktheid van het buitenleven wel eens kopzorgen. Zeker als je serieus bezig bent met je sport wil je graag weten hoe je ervoor staat. Data, zoals afstanden, lokatie, tijden of hartslag, kunnen dan essentieel zijn om je prestaties te bepalen. Steeds meer elektronicafabrikanten maken daarom gebruik van de beschikbare technieken en ontwikkelen speciale gadgets voor de buitensporters. Zo ook Canyon, een fabrikant die bekend staat om haar buitensportassortiment. Sinds kort is de CN-GPS1, ook wel Canyon Outdoor Trainer geheten, op de markt verkrijgbaar, een horloge met GPS en diverse meetinstrumenten aan boord.

De Canyon Outdoor Trainer is voor een aantal sporten ontworpen. Het meest voor de hand liggend is daarbij de loopsport. Voor zowel hardlopers als trajectlopers biedt het apparaat een flink aantal functies. Uiteraard heeft de Canyon Outdoor Trainer een aantal mogelijkheden om je prestaties te meten. Dit kan door simpele tijdmetingen, door middel van de stopwatchfunctie, maar ook een stuk geavanceerder door gebruik te maken van de GPS in het apparaat. Doordat de satelliet de coördinaten van je positie continu bijhoudt, kun je makkelijk aflezen welke afstand je gelopen hebt, in welke tijd je dit gedaan hebt en daardoor ook met welke snelheid je hebt gelopen. Het geheugen stelt je vervolgens in staat om voor jezelf trainingschema's op te stellen en een signaal te krijgen als je bijvoorbeeld bepaalde waarden overschrijdt of hebt gehaald. De GPS van de Canyon Outdoor Trainer zorgt er overigens ook voor dat je nooit meer hoeft te verdwalen. Doordat het apparaatje bijhoudt op welke plek je je bevindt kan het je ook vertellen welke kant je op moet gaan als je graag weer op het beginpunt uit wil komen. Daarbij gaat het niet om een mini-TomTom; de Canyon Outdoor Trainer stuurt je zonder problemen door een moeras met brandnetels.



Qua uiterlijk lijkt de Canyon Outdoor Trainer afkomstig uit de jaren '80. Een flink blok met een hip bedoelde oranje rubberband ziet er niet echt trendy uit. Het blokje is met twee metalen pinnetjes vastgemaakt aan een band voor om de arm, maar jammer genoeg is deze constructie niet heel erg sterk. Het recensie-exemplaar brak nog voor gebruik af, zonder dat er echt kracht op werd uitgeoefend. Ook al zou de constructie wat steviger zijn, het blijft een flink ding wat er op je arm ligt en dat is nou niet echt ontspannen voor bij het sporten of wandelen. De knopjes waarmee je het toestel bedient zijn nogal klein, waardoor het onmogelijk is om ze goed in te drukken tijdens het bewegen. Gelukkig is het display groot en goed afleesbaar, dus dat is prima te gebruiken tijdens het sporten.

De GPS doet er na het opstarten lang over om op te starten, dus het is niet omgespen en wegrennen. Daarnaast is de Canyon Outdoor Trainer qua menu niet intuïtief in elkaar gezet; zonder de gebruiksaanwijzing grondig door te nemen is het gebruik vrijwel onmogelijk. Tijdens het eerste rondje hardlopen gaf de Canyon Outdoor Trainer een snelheid aan van -25 kilometer per uur en had ik in minder dan een uur tijd toch een afstand van bijna 6000 kilometer afgelegd. De GPSontvanger heeft niet alleen moeite met snelheid en afstand, ook kwam vaak de melding 'low GPS signal' voorbij, zowel in open veld als in de stad. Niet alleen had de GPS soms moeite om het signaal te vinden, ook vreet het batterijen. Gelukkig kan de Canyon Outdoor Trainer met een meegeleverd kabeltje op de USB worden aangesloten; niet alleen om data over te zetten, maar ook om de batterij op te laden.

De Canyon Outdoor Trainer lijkt een leuke gadget voor de buitensporter. De features die het apparaat maken tot wat het is zijn allemaal aanwezig, maar echt handig is het niet. De GPS hapert wel eens, erg stevig is de constructie niet en het 'horloge' is ook niet echt comfortabel. Met een prijskaartje van bijna 150 euro valt het resultaat jammer genoeg erg tegen. Als gadget is het veel te duur en voor de buitensport biedt de Canyon Outdoor Trainer te weinig comfort en gebruiksgemak.


Fabrikant: Canyon
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!