Beginners

Beginners draait om het aangaan van relaties en het geluk of de pijn die dit tot gevolg heeft. Centraal staat de relatie tussen Oliver  (Ewan McGregor, The Ghost Writer, Trainspotting)  en zijn vader Hal (Christopher Plummer, The Insider, The Sound Of Music). Na een lang en moeizaam huwelijk overlijdt Hals vrouw. Na een korte preiode van rouw besluit Hal om zijn homoseksuele aard niet langer verborgen te houden. Hij is oud en komt uit de kast. Voor hem begint nu een nieuw leven samen met zijn jonge partner Andy (Goran Visnjic), dat hij volhoudt tot aan zijn sterfbed. De relatie tussen Oliver en Hal wordt in deze periode flink op de proef gesteld: nu Hal opbloeit heeft Oliver moeite om zich te binden aan zijn vader én zijn vriendin. Na het overlijden van Hal vindt Oliver de rust om zelf echt een relatie aan te gaan en de de band met zijn vader een plek te geven.

Beginners behandelt op een bijzondere manier verschillende tijden door elkaar. De film start in 2005 en begint als Oliver de spullen van zijn overleden vader bekijkt samen met zijn hond Arthur. Tijdens scènes van Arthur en zijn hond worden ook de gedachten van de hond duidelijk gemaakt. Dit geeft een humorvolle tint aan een verder zwaar en ietwat triest verhaal. Daarna switcht de film naar het jaar 1955 wanneer de vader en moeder van Oliver in het huwelijk treden. Hierna volgen de verschillende tijdsperioden elkaar in rap tempo op zonder dat het vervelend wordt of moeilijk te volgen. Deze mengeling van heden en verleden pakt erg goed uit. Op deze manier worden ook de verbanden duidelijk tussen het gedrag van Oliver en wat hij eerder in zijn leven heeft meegemaakt. Ook de relatie die hij na de dood van zijn vader aangaat met Anna (Mélanie Laurent, Inglourious Basterds) wordt zo begrijpelijk gemaakt. "Je leven in eigen handen nemen" is een les die bij Oliver pas na de dood van zijn vader goed weet door te dringen.

De cast zet stuk voor stuk sterke rollen neer. Ewan McGregor zet een zoon neer die worstelt met relaties, Christopher Plummer geeft overtuigend gestalte aan een oude man die zijn leven helemaal durft om te gooien en Mélanie Laurent is de gevoelige vrouw die Oliver na de dood van zijn vader ontmoet.

Conclusie

Beginners is een verassende film die veel belangrijke aspecten van het leven mooi belicht. De melancholie, drama, humor, lichtheid en het spelen met verschillende tijden maken deze film bijzonder om te zien. De regisseur maakt op een prachtige manier duidelijk hoe de vader-zoonrelatie het leven van Oliver ook na het overlijden van zijn vader nog voor een groot deel bepaalt. Het is nooit te laat om een nieuwe start in het leven te maken, dus om een beginner te zijn.

Met een goede cast en sfeervolle muziek is deze film beslist het bezoeken waard.