special
Necrologie paus Johannes Paulus II
Na het behalen van zijn doctoraat keerde Karol Wojtyla terug naar Polen. Daar bediende hij enkele parochies (katholieke kerkgemeenschappen) in Krakau. In 1951 werd hij benoemd tot kapelaan van de universiteit aldaar. Twee jaar later verdedigde hij met succes een thesis op de katholieke universiteit van Ljubljana. Later werd hij hoogleraar morele theologie en sociale ethiek aan de universiteit van Ljubljana. Op 4 juli 1958 werd Wojtyla benoemd tot hulpbisschop van Krakau en reeds op 28 september tot bisschop. Op 13 januari 1964 werd hij aldaar aartsbisschop en op 26 juni 1967 kardinaal. In de periode 1962-1965 nam hij deel aan het Tweede Vaticaanse Concilie. Sinds 16 oktober 1978 bekleedde hij het hoogste ambt in de Rooms-Katholieke Kerk, onder de naam Johannes Paulus II.
In bijna tweeduizend jaar Christendom neemt Johannes Paulus II een belangrijke en unieke plaats in. Hij was de eerste niet-Italiaan in meer dan vierhonderd jaar die tot paus benoemd werd. Zijn bemiddeling in zijn geboorteland Polen speelde een belangrijke rol in het verdwijnen van het IJzeren Gordijn en de val van het communistische regime. Ook bezocht de paus tijdens zijn pontificaat diverse landen. In 1985 werd Nederland met een bezoek vereerd.
Kritiek heeft de paus ook gekend. Zo zou hij voor velen te conservatief zijn door zich sterk te verzetten tegen elke vorm van anticonceptie, euthanasie, abortus en het moderne feminisme, keurde hij huwelijken tussen christenen en niet-christenen af en zouden condooms niet helpen tegen AIDS. Met name zijn visie op anticonceptie die hij in zijn encycliek Evangelium vitae ('Het evangelie van het leven') betitelde als 'een verloochening van God', roept nog altijd veel weerstand op.
Op 13 mei 1981 werd een aanslag op het leven van de paus gepleegd door de toen 23-jarige Turk Mehmet Ali Agca. Diverse kogels troffen zijn lichaam. Een zes uur durende operatie werd met succes verricht, maar voor het leven van de paus werd nog altijd gevreesd. Uiteindelijk wist hij te herstellen. Later bezocht de paus de cel van Ali Agca om hem persoonlijk vergiffenis te schenken.
Sinds het begin van de jaren negentig had de paus steeds meer te kampen met gezondheidsproblemen. In 1992 werd een tumor uit zijn dikke darm verwijderd, daarna kwam hij tweemaal ongelukkig ten val. Door deze klachten werd er steeds meer gespeculeerd over een mogelijk aftreden van de paus. Dit heeft hij echter nooit gedaan omdat hij zijn pausschap zag als een taak voor het leven.

Paus Johannes Paulus II
_
Een zeer uitgebreide biografie in het Engels vind je hier.
2) Alhoewel ik geen Christen ben, vond ik hem best een sympathiek mannetje (ondanks dat condoom-verbieden gedoe)
Verder heb ik respect voor deze paus, die nu niet meer is, hoewel ik zijn ambt overbodig vond en het gevoel had dat hij te veel op handen werd gedragen. Hij heeft veel betekend voor zijn landgenoten en veel andere mensen.
Parkour
Hell no to J.Lo
Ik vindt dat de leider van de christelijke kerk (die dus geacht wordt leiding te geven aan meer dan anderhalf miljard mensen) zijn ambt ook moet kunnen vervullen. En als buitenstaander kan ik daar misschien niet over oordelen, maar naar mijn mening kon Paulus 2 dat niet meer. Aangezien hij alleen zelf kon beslissen of hij stopte ofniet en hij dit niet deed, ben ik blij dat er een nieuwe paus komt. (wat niet inhoudt dat ik blij ben dat deze paus dood is)
Maar net zo interessant was zijn keuze om zich wat Latijns-Amerika betreft juist niet aan de kant van het volk te scharen. Er was in de jaren 80 een zogenaamde 'bevrijdingstheologie' aan de gang waarmee het volk zich verzette tegen de uitbuiting door de conservatieve heersende klasse. Dit had Johannes Paulus kunnen interpreteren als lijkend op het verzet met behulp van de kerk in Polen, en het derhalve kunnen steunen. Maar het stootte hem af vanwege de socialistische inslag ervan, waardoor hij de beweging juist interpreteerde als lijkend op de communistische beweging die hij ten val had helpen brengen. Dus verving hij alle kerkleiders die zich ermee inlieten.
Dit werd door de programmamakers voorzichtig bekritiseerd: liet de paus zich hiermee niet teveel leiden door een simplistische links-rechts voorstelling van de zaken? Was het gegeven de context niet gewoon logisch dat de Latijns-Amerikaanse bevolking warm liep voor het socialisme, en ging het feitelijk niet gewoon om vrijheid? Liet hij niet een prachtkans liggen om de verhoudingen in Latijns-Amerika recht te helpen trekken zoals hij dat eerder in Polen deed?
Oh ja. Ik zag in die docu een shot van een lachende Johannes Paulus, en verdomd, die leek op een lachende Robin Williams. Vandaar dat ik mij aan een voorspelling waag: binnen enkele jaren maakt de staunch Catholic Mel Gibson een bio-pic genaamd John Paul met Robin Williams in de hoofdrol. foto
De opkomst van Solidariteit in Polen begon onmiddelijk na het bezoek van de paus in 1979. Hij heeft het volk vertrouwen in zichzelf gegeven, en daarmee is beginnend met Solidariteit een kettingreactie gestart.
Zonder de volksbewegingen (later ook in andere landen) had het beleid van Reagan veel minder uitgehaald, omdat de communistische authoriteiten zekerder zouden zijn geweest van de zin om door te gaan.
Maar dan nog was hij niet in staat om hen te leiden/lijden (weet ik veel hoe je dat schrijft)
als je niet weet dat de paus bij de katholieke kerk hoort, hebben je ouders gefaald in hun opvoeden (VIND IK)
Zijn opvolger wordt de nieuwe bewaker van de rechte leer.
Deze man wist wereld te veranderen fotofoto
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken