2 jaar cel en tbs voor pedofiel wegens ontucht

Een 56-jarige man uit Putten is vanmiddag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens ontucht met minderjarige kinderen. Dat heeft de rechtbank in Zutphen bepaald. De rechter achtte bewezen dat de man tussen 1986 en 2002 seksueel contact heeft gehad met vijf minderjarige jongens en een meisje.

Het Openbaar Ministerie wilde dat de man na de tbs voor tweeënhalf jaar achter de tralies zou gaan. De rechter legt een lagere straf op dan het OM had geëist, omdat niet alle zaken tegen de man bewezen konden worden. Daarnaast gelooft de rechtbank dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is.

De man leerde zijn slachtoffertjes kennen op een camping in Putten of op de lokale voetbalclub waar hij jeugdtrainer was. Vervolgens bouwde hij een band met de kinderen op door spelletjes te doen, films te kijken en ritjes te maken in zijn taxi. Gaandeweg werden aanvankelijk onschuldige stoeipartijen seksueel van aard. Uiteindelijk ontaardde dat in ontucht in de caravan van de verdachte als zijn vrouw er niet was. Daarbij bond hij zijn slachtoffertjes vast met sportverband.

Volgens justitie heeft de man enkele slachtoffers ook verkracht, maar de rechtbank acht niet bewezen dat de man bij de slachtoffers is binnengedrongen. Een verklaring van een van de slachtoffers dat de man hem tot tien keer anaal heeft verkracht wordt niet door overig bewijs ondersteund, waardoor de rechtbank de man daarvan vrijspreekt.

Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum in Utrecht stelden al eerder vast dat bij de verdachte sprake is van pedofilie, die niet los te zien is van overige problemen met zijn persoonlijkheid. Die problemen zijn reden hem verminderd toerekeningsvatbaar te achten.

De noodzaak tot behandeling, samen met het langdurige, bijna stelselmatige misbruik van de kinderen, van wie een er pas 8 was toen het begon, zijn reden voor de rechtbank om de man tbs met dwangverpleging op te leggen. Ook de kans dat hij opnieuw in de fout zou gaan en zijn gebrekkige geestelijke vermogens wegen mee in dat besluit.