Ophef over Mohammed-preekstoel 'opgeklopt verhaal'
De Turkse ophef over de meer dan 300 jaar oude preekstoel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit het Belgische Dendermonde, lijkt een behoorlijk opgeklopt verhaal. De Turkse krant Yenicag, die deze week op de voorpagina schande sprak over de voet van de houten preekstoel waar te zien is hoe twee engelen de profeet Mohammed en de Koran vertrappelen, baseert zijn berichtgeving op een artikel uit 2006 van de conservatieve website Brussels Journal.
De burgemeester van Dendermonde en de conservator van de kerk proberen ondertussen een mogelijke nieuwe Mohammed-rel te sussen door te stellen dat het vertrapte figuur feitelijk een ongelovige moet voorstellen. Burgemeester Piet Buyse benadrukt dat het om typische iconografie van de 17e eeuw gaat ''waarbij de engelen het geloof torsen en onderaan de preekstoel het ongeloof gesymboliseerd wordt. Hier via een oosters ogende man, maar het kon evengoed om een draak of een slang gaan''. Buyse beklemtoont nog dat het niet de bedoeling is iemand te beledigen.
De schrijver van het artikel op Brussels Journal, de Leuvense hoogleraar Matthias Storme, zegt in een reactie dat het wel degelijk om een moslim figuur gaat. ''Niet noodzakelijk om de profeet. Het zou evengoed om een imam, moefti of gewone moslim kunnen gaan.'' In de 17e eeuw was de moslim voor de christenen dé verpersoonlijking van de ongelovige.
''De context van toen is die van het Beleg van Wenen, waarbij de Ottomanen en de islam voor de tweede keer aan de poorten van Wenen stonden. In die tijd was islam de grote vijand. De ongelovige werd toen afgebeeld als een oriëntaals type en dus als moslim.' Storme zegt verder dat in de iconografie van christelijke kerken de ongelovige ook wel gesymboliseerd werd via profeten van het Oud Testament, als Joden dus. Of als vrouwen of als Vikingen of Germanen.
'Racistische krant'
Terug naar de Turkse krant Yeniçag die de hele kwestie aanwakkerde. FOK!kers van Turkse komaf wezen er gisteren in reacties al op dat het een kleine krant is, die niet veel gelezen wordt. Wat ook opviel was dat de krant bij het artikel een logo van de Europese Unie had gezet, waarbij in het midden een hakenkruis stond.
De Vlaamse krant De Standaard vroeg daarom aan de Turkse journalist Fikret Aydemir wat voor krant de Yeniçag eigenlijk is: Aydemir: ''Het is een nationalistische en racistische krant met een kleine oplage van 50.000 exemplaren. De krant wordt niet ernstig genomen door andere media omdat ze probeert te scoren met het opblazen van futiliteiten.''