Basketballers Donar naar halve finales Europe Cup na ruime zege

De basketballers van het Groningse Donar hebben zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de halve finales van een Europees toernooi, nadat ze ook al voor het eerst de kwartfinales bereikten. In die kwartfinales werd afgerekend met het Montenegrijnse KK Mornar Bar.

Met 73-67 boekten de Montenegrijnen vorige week in eigen huis nog een nipte zege, maar het verschil van zes punten leek voor Donar in het uitverkochte Martiniplaza prima goed te maken. Na het eerste kwart stond de benodigde voorsprong al op de borden, maar vooral in het tweede kwart ging Donar tekeer. Onder leiding van Brandyn Curry, Evan Bruinsma en Drago Pasalic - goed voor 19, 18 en 18 punten - werd de voorsprong bij rust uitgebreid naar zo'n twintig punten.

In het derde en vierde kwart kwam Donar geen moment meer in de problemen tegen de Montenegrijnen, die al sinds 1989 gecoached worden door Mihailo Pavićević, met tussendoor enkele jaren met zijn broer Dordije als coach. Alleen Nemanja Vranjes en Derek Needham deden het naar behoren, maar met 24 en 23 punten konden ook zij Mornar Bar niet in de buurt van Donar houden.

Op 11 en 18 april speelt Donar in de halve finales tegen Reyer Venezia Mestre uit Italië, eerst uit en dan thuis. De voornaamste naam daar is Austin Daye, die tussen 2009 en 2015 tot een kleine driehonderd NBA-wedstrijden kwam, vooral voor de Detroit Pistons. 

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)