OM wil witwassende bitcoinhandelaar in cel

Het openbaar Ministerie (OM) wil dat een 38-jarige bitcoinhandelaar die voor bijna 12 miljoen euro aan virtuele munten witwaste vijf jaar de cel ingaat. Het virtuele geld dat de man in twee jaar tijd inwisselde voor gewoon geld is vermoedelijk afkomstig van illegale handel op internet in drugs en andere verboden goederen.

De 38-jarige verdachte, een in Amsterdam wonende Brit, liet zich volgens de officier van justitie in Dordrecht van 2014 tot 2016 vorstelijk betalen door klanten die anoniem wilden blijven. Omdat de Brit bankrekeningen gebruikte die op zijn eigen naam stonden, konden klanten buiten beeld blijven. Door deze aanpak was de verdachte volgens justitie destijd een pionier in een snel veranderende wereld van bitcoinhandel.

Hennepteelt
De wisselaar stond ook terecht voor hennepteelt. Op zijn computer trof de politie tal van foto’s aan van een hennepplantage in de vorige woning van de man. De officieren van justitie benadrukten dat illegale handel in drugs, levensgevaarlijke medicijnen en wapens alleen mogelijk zijn dankzij dienstverleners als deze verdachte.

Hij dacht een gat in de markt te hebben gezien en was er in gesprongen. Hij begon met eeen wietplantage, verkocht de oogst op het darkweb en liet zich betalen in bitcoins. Al snel merkte hij dat hij de wiet niet meer nodig had om een flinke omzet en fijne winst te boeken. Volgens de man zelf waren zijn klanten eerzame burgers en geen boeven.

De rechter doet op 6 maart uitspraak.

OM wil witwassende bitcoinhandelaar in cel
OM wil witwassende bitcoinhandelaar in cel (Foto: BuzzT)