Vuurwerkramp Enschede wordt opera

Grote waargebeurde rampen doen het altijd goed in films. Zo zijn 9/11 en het zinken van de Titanic al eens verfilmd. Maar een opera over een ramp, dat is nieuw.

Het is alweer zeven jaar geleden dat een ontplofte vuurwerkfabriek een hele woonwijk wegvaagde, met tientallen doden als gevolg. En nu ziet een operagezelschap zijn kans schoon het leed in een opera te verwerken. "Het wordt een universele opera over het verwerkingsproces en de wederopbouw van een stad, die getroffen is door een ramp of aanslag", zo vertelt een woordvoerder van de gemeente Enschede, waar de ramp destijds plaats had.

Het muziekstuk zal de naam Roombeekopera dragen, als eerbetoon aan de getroffen wijk Roombeek. Dertien mei 2010, exact tien jaar nadat SE Fireworks ontplofte, zal het stuk in Enschede worden opgevoerd.

Maar men denkt al verder dan het Twentse Enschede. Zelfs Amerika lonkt al. Overal kan het stuk worden opgevoerd, al liggen steden waar eerder een ramp plaatsvond natuurlijk voor de hand. Zo heeft men al contact gehad met de stad New York, om een soortgelijk stuk op te voeren met als thema het instorten van de Twin Towers.

Het produceren van de opera kost zo'n acht ton in euro's. De helft hiervan wordt betaald door de gemeente Enschede, de rest van het geld moet door middel van de kaartverkoop worden betaald.