Beroering om Surinaamse vlag bij Jong Oranje

Zes spelers die afgelopen zaterdag met Jong Oranje Europees kampioen werden, vierden dit met de Surinaamse vlag om hun nek. Dit heeft voor veel ophef gezorgd in ons land.

Ryan Babel, Maceo Rigters, Royston Drenthe, Gianni Zuiverloon, Boy Waterman en Ryan Donk wilden met de actie hun liefde voor Suriname laten zien, maar het gedrag stuitte veel mensen tegen de borst. Ook op diverse websites hebben veel mensen hun ongenoegen geuit. "Bah, ik werd er misselijk van. Het is toch niet voor niets het Nederlands elftal? Als je je meer Surinamer voelt, moet je niet voor Oranje uitkomen", zo luidt een van de reacties op de site van het Algemeen Dagblad.

Ook Foppe de Haan, de succesvolle coach van de jonge honden is niet erg gecharmeerd van de actie. "Dat vond ik niet nodig. Deze prestatie hebben we met het Nederlands elftal geleverd. Ze moeten maar een andere keer met die vlaggen gaan zwaaien."

Zoals altijd zijn de meningen in de Tweede Kamer verdeeld. "Het is begrijpelijk in alle feestvreugde en trots, maar de Nederlandse vlag was natuurlijk meer op z’n plaats geweest", luidt de reactie van PVDA-er Jeroen Dijsselbloem. "Van een ongekende zotheid", vindt Geert Wilders. "Het was toch niet het Surinaamse Elftal?"

Halbe Zijlstra van de VVD vindt het gedrag van de spelers juist positief. "Een toonbeeld van geslaagde integratie. Die jongens hebben nog warme gevoelens voor Suriname, maar ze hebben gekozen om voor Nederland uit te komen. Niemand verwacht dat ze hun eigen identiteit meteen verliezen. Er zijn ook Nederlanders in Michigan die wel eens een klompendans doen."


Waterman en Donk vieren een feestje onder eigen vlag


Met dank aan Longmen, Punjabi_MC, VanRobLos en pberends voor de submit.