Orkanen kosten volleyballers WK-kans, bond grijpt in

In de Caraïben is het weer even rustig, wat noodweer betreft, maar orkanen Irma en Maria hebben hun sporen nagelaten. Zo ook in de lokale sportwereld, want Cuba en Puerto Rico hebben zich terug moeten trekken van het Noord- en Midden-Amerikaans volleybalkampioenschap.

Cuba moest zich van het in de VS georganiseerde toernooi terugtrekken nadat de Amerikaanse ambassade in Havana gesloten werd wegens schade door Irma. Puerto Rico volgde, dat ligt min of meer in puin nadat het een voltreffer van Maria te verwerken kreeg. 

Voor de volleyballers leek dat bijzonder zuur te worden, het kampioenschap was immers de enige kans om zich voor het WK te plaatsen. De lokale volleybalbond NORCECA heeft zich echter coulant getoond: in overleg met wereldvolleybalbond FIVB werd ingegrepen en werden de regels wat aangepast.

Aanvankelijk zouden de vijf beste landen bij de mannen zich voor het WK plaatsen, dat is teruggebracht naar de beste drie. In november wordt dan nog een toernooi georganiseerd, waar Cuba en Puerto Rico dan hopelijk wel aan mee kunnen doen. Daar zijn dan nog twee tickets te verdienen.

Volgende maand spelen de vrouwen het kampioenschap, waar zes WK-tickets te verdelen zijn. Cuba speelt in de groep in Canada en lijkt gewoon mee te kunnen doen, Puerto Rico speelt op de Dominicaanse Republiek en is vooralsnog ook van de partij.