Statenlid SP eist zetel Senaat op

Düzgün YildirimStatenlid Düzgün Yildirim uit Zwolle eist zijn zetel in de Eerste Kamer op, zo heeft hij vandaag laten weten. Yildirim is met voorkeurstemmen gekozen maar het landelijk partijbestuur van de SP vroeg hem in eerste instantie af te zien van zijn zetel.

Volgens Yildirim was er vooraf niets bekend over hoe de partij om zou gaan met statenleden die met voorkeurstemmen gekozen werden. ''Het kan zijn dat de partij in de toekomst mensen vraagt hun zetels af te staan, maar zoiets kun je niet met terugwerkende kracht invoeren'', zei hij vandaag. Met Yildirim waren geen afspraken gemaakt.

Yildirim stond achttiende op de SP-lijst maar wordt de twaalfde senator van de partij. Hij wil zijn nieuwe functie combineren met zijn lidmaatschap van Provinciale Staten van Overijssel.

Regiefout
Secretaris Hans van Heijningen van het SP-bestuur erkent dat er sprake was van een ''regiefout''. Bij de instructies aan de statenleden voor de verkiezing van de senatoren stond niet duidelijk dat het de bedoeling was om op de nummer één van de kandidatenlijst te stemmen. Mensen die al langer in de partij meelopen en fractievoorzitters van de Provinciale Staten weten dat echter wel, aldus Van Heijningen.

Afgelopen vrijdag heeft het partijbestuur besloten om Yildirim te verzoeken van zijn zetel af te zien. Van Heijningen heeft zondag namens het bestuur met Yildirim gesproken om te kijken of ze tot een oplossing konden komen. ''Dat is helaas niet gelukt''.

Yildirim had eerder al een soort standaardverklaring getekend dat hij zal opstappen als de partijraad daarom vraagt. Maar formeel kan hij gewoon zitting nemen in de Eerste Kamer. De partijraad buigt zich op 23 juni over de kwestie.