Zwemster Kromowidjojo gaat door tot Tokyo 2020

Ranomi Kromowidjojo verlengt haar zwemcarrière in ieder geval tot en met de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Dit heeft de 26-jarige drievoudig olympisch kampioene tijdens een persconferentie in Eindhoven laten weten. Daar staan dit weekend wereldbekerwedstrijden op het programma.

Kromowidjojo liet eerder weten dat haar besluit af zou hangen van haar prestaties tijdens het wereldkampioenschap lange baan in Budapest. Daar veroverde de specialiste op de vrije slag en vlinderslag drie zilveren en een bronzen medaille. Vandaag kwam ze met haar besluit naar buiten om door te gaan: "Deze keuze had ik voor mezelf al besloten voor de WK."

Bondscoach Marcel Wouda is blij met het besluit van Kromowidjojo. "Dit nieuws komt niet helemaal onverwacht. Voor het Nederlandse zwemmen is dit heel mooi. Ik ben vooral blij voor Ranomi zelf."

Kromowidjojo won in 2008 met het estafetteteam op de 4x100 meter vrije slag een gouden olympische medaille. Vier jaar later was ze individueel succesvol op de 50 en 100 meter vrije slag. De Nederlandse kampte daarna met motivatieproblemen, maar stond er vorig jaar in Rio de Janeiro weer, al leverde dat toen net geen medaille op.

Dit jaar kan voor Kromowidjojo een succes genoemd worden. De zwemster veroverde niet alleen vier medailles tijdens het WK in Budapest, maar veroverde afgelopen maandag op de korte baan haar wereldrecord op de 50 meter vrije slag terug door als eerste vrouw ooit onder de 23 seconden (22,93) te duiken. Dit weekend neemt ze deel aan wereldbekerwedstrijden in Eindhoven, waarna een vakantie volgt.