Kabinet: verplicht blurren agenten geen optie

Het kabinet ziet niets in een verplichting om gefilmde agenten onherkenbaar te maken, als bescherming tegen 'treitervloggers'. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft donderdag laten weten dat zo'n 'blurgebod' wat hem betreft niet wenselijk en niet noodzakelijk is.

De Tweede Kamer had Blok gevraagd te regelen dat agenten alleen nog onherkenbaar in beeld mogen worden gebracht. Dat gebeurde naar aanleiding van de ophef over beledigende en zelfs bedreigende filmpjes door 'treitervloggers', waar agenten tijdens hun werk slachtoffer van zijn.

Volgens Blok is het niet aannemelijk dat de doelgroep van treitervloggers, voor wie de nieuwe regels zijn bedoeld, zich laat tegenhouden door een 'blurgebod'. Ook denkt Blok dat kwaadwillende fimpjesmakers ook zonder nieuwe regels voldoende kunnen worden aangepakt.

Bovendien zou een blurgebod ervoor zorgen dat geen enkele agent meer herkenbaar in beeld gebracht kan worden. "Dat staat op gespannen voet met de rol die agenten in de maatschappij vervullen", schrijft Blok aan de Tweede Kamer.

Kabinet: verplicht blurren agenten geen optie
Kabinet: verplicht blurren agenten geen optie (Foto: ANP)