Burgemeester Weert wil berechting asielzoekers

Omdat justitie niet van plan is om zes criminele asielzoekers te vervolgen, stapt burgemeester Jos Heijmans van Weert naar de rechter. Het zestal hield zich tijdens de jaarwisseling niet aan een uitgaansverbod in zijn gemeente, maar het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat vervolging niet tot veroordeling zal leiden.

"Het OM had moeten doorpakken. Van het seponeren van deze zaken gaat een heel slecht signaal uit, vooral richting de overtreders", zegt Heijmans in een interview in De Telegraaf. "Je moet laten zien dat je hard bent, want hun misdragingen zorgen ervoor dat het draagvlak voor de opvang van echte vluchtelingen kleiner wordt."

"We gaan via een speciale procedure bij het gerechtshof aan de rechters vragen om de beslissing van het OM terug te draaien", aldus de burgemeester donderdag in de krant. "Als het hof het daarmee eens is, moeten de zes alsnog vervolgd worden."

De migranten in het asielzoekerscentrum (azc) die zich schuldig hadden gemaakt aan winkeldiefstal, zakkenrollerij en intimidatie, moesten zich gedurende het noodbevel drie keer per dag melden bij de beveiliging. Ze mochten tussen 21 december en 2 januari hooguit één keer per dag het terrein af. De migranten komen uit zogenoemde 'veilige landen' in Noord-Afrika.

Burgemeester Weert wil berechting asielzoekers
Burgemeester Weert wil berechting asielzoekers (Foto: ANP)