Asielvergunningen kwijt om reis naar thuisland

Sinds 2015 zijn enkele tientallen asielvergunningen ingetrokken, omdat mensen naar hun land van herkomst waren gereisd. Dat heeft demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

De Kamer had opheldering gevraagd over berichten dat Eritreeërs geregeld naar hun 'onveilige' thuisland op vakantie zouden gaan. Als vreemdelingen een asielvergunning hebben voor bepaalde tijd, kunnen zij die na zo'n reis kwijtraken, maar dat is volgens Dijkhoff bij de Eritreeërs niet gebleken.

Sinds medio 2015 is bij ongeveer honderd mensen onderzocht of de asielvergunning kon worden ingetrokken vanwege een reis naar het thuisland. Maar hieronder was volgens Dijkhoff geen enkele Eritreeër. Bij enkele tientallen anderen werd wel de asielvergunning ingetrokken. Uit welke landen deze mensen afkomstig waren, is niet bekendgemaakt.

Extra gecontroleerd
Dijkhoff wijst er wel op dat mensen die al lang in Nederland zijn en een Nederlands paspoort hebben of een asielvergunning voor onbepaalde tijd, in principe zonder gevolgen naar hun land van herkomst kunnen reizen.

De komende tijd wordt volgens Dijkhoff extra gecontroleerd op terugreizende Eritreeërs. Daarbij zal informatie worden uitgewisseld met Duitsland en België.

Asielvergunningen kwijt om reis naar thuisland
Asielvergunningen kwijt om reis naar thuisland (Foto: ANP)