Roda JC ontsnapt in slotfase tegen Helmond Sport

Roda JC is ontsnapt aan vroegtijdige degradatie. Helmond Sport bood de ploeg prima partij, maar die ontsnapten ondanks een rode kaart in de slotfase. Het werd in Kerkrade 1-1 en dat was genoeg.

Roda had reden om met vertrouwen aan het thuisduel te beginnen, want donderdagavond in Noord-Brabant trokken de Limburgers in het laatste halfuur met een man minder de 1-0 overwinning over de streep. Dani Schahin had vijf minuten voordat Adil Auassar met rood moest inrukken vanuit de rebound de enige goal gemaakt.

Zondagmiddag bleek al gauw dat dit tweeluik tussen Roda en Helmond geenszins een gedane zaak was. De bezoekers waren in de eerste helft beter en kregen zeker drie goede kansen op het openingsdoelpunt. Roda was even gevaarlijk geweest, maar keeper Stijn van Gassel redde bij een vrije trap richting korte hoek van Beni Badibanga. Een paar minuten later kreeg Helmond een strafschop, maar Benjamin van Leer stopte de inzet van Steven Edwards.

Robert Braber schoot na een kwart wedstrijd hoog over en Jordy Thomassen schoot een metertje naast. Nadat Yannis Anastasoui Christian Kum had gewisseld voor Ognjen Gnjatic kreeg Mikhael Rosheuvel rood. Net als bij de aan Helmond toegekende strafschop, was de beslissing van arbiter Siem Mulder discutabel. Roda moest dus wéér verder met een man minder, maar nu de gehele tweede helft. Helmond zou aan één goal genoeg hebben om de stand gelijk te trekken.

Dat doelpunt viel meteen na rust. Het kwartiertje pauze had Furhgill Zeldenrust goed gedaan. Hij ontving een lange bal van Edwards, nam niet goed aan maar kon de bal wel in het doel prikken: 0-1. Zo wankelde Roda met nog veertig minuten op de klok. Tom van Hyfte moest zich geblesseerd laten vervangen door Nathan Rutjes. Helmond bleef ook in de tweede helft de betere ploeg, al creëerde het niet zo gek veel. Robert van Koesveld schoot na een afgeslagen bal ruim over. Namens Roda joeg ook Mohamed El Makrini de bal over de goal.

In het slotkwartier schoot Martin Milec schoot naast namens Roda en toonde Van Leer zich opnieuw de ware redder in nood toen hij Teije ten Den op zich af zag komen, maar een doelpunt voorkwam. Áls Roda het vandaag zou redden, zou de club de keeper op de blote knieën moeten danken. Roda werd richting het einde van de reguliere speeltijd gevaarlijker. Rutjes kwam net te laat bij een pass van Dani Schahin, Abdul Ajagun stuitte na een solo op de keeper en ook Gyliano van Velzen zag hoe Van Gassel redde.

In de laatste minuut was het wél raak voor Van Velzen die de bal op aangeven van Rutjes het laatste zetje gaf en 'm tergend langzaam over de doellijn zag rollen. Het gebeurt met kunst- en vliegwerk, maar Roda ontsnapt voorlopig aan degradatie en gaat de finale van de play-offs spelen tegen de winnaar van SC Cambuur - MVV.

Terwijl Roda JC spelers juichen ligt Helmond Sport speler Stijn van Gassel er verslagen bij. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
Terwijl Roda JC spelers juichen ligt Helmond Sport-speler Stijn van Gassel er verslagen bij. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)