NVPI wil betere bescherming auteursrecht

Icoon PiracyDe NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, roept het kabinet op het intellectueel eigendom beter te beschermen. Het is de organisatie een doorn in het oog dat bijvoorbeeld illegaal downloaden in Nederland vrijwel geaccepteerd is.

''De minister (toenmalig minister van Jusititie Piet Hein Donner) heeft gezegd dat illegaal downloaden niet de voorkeur geniet, terwijl het in de meeste Europese landen gewoon onrechtmatig is verklaard. Dat zou hier ook moeten gebeuren'', zegt een woordvoerder van de NVPI. Met een wettelijk verbod zou het downloaden van muziek zonder daarvoor te betalen veel beter kunnen worden aangepakt.

De NVPI wil geen jacht maken op de downloaders, maar wel werk maken van het aanzetten tot illegaal downloaden. ''Nu staat er een handleiding in de Libelle hoe je muziek kunt downloaden van illegale sites, alsof het de normaalste zaak van de wereld is'', zegt de NVPI-woordvoerder.

De brancheorganisatie presenteert vandaag het jaarmagazine 2006 - 2007. Daarin staat hoe de branche zelf de problemen met het auteursrecht te lijf gaat. De NVPI hoopt daarbij op steun van betrokken ministers. ''Dit kabinet zet sterk in op het stellen van normen en het uitdragen van de waarden van de rechtsstaat. De ervaringen die de entertainmentindustrie heeft zijn wel eens anders'', zegt Paul Solleveld, directeur van de NVPI.