Erdogan: "Internationaal Olympisch Comitť heeft ons genaaid"

Dat de Olympische Zomerspelen van 2020 toegewezen zijn aan het Japanse Tokyo is al even bekend, maar nu blijken er vuile spelletjes gespeeld te zijn. Dat is althans de mening van de Turkse president Tayyip Erdogan, die zijn vijandenkring weer wat uitgebreid heeft door te zeggen dat het Internationaal Olympisch Comité Turkije min of meer genaaid heeft.

Erdogan probeert al sinds vroeg in zijn politieke carrière om de Olympische Spelen naar zijn land te halen, maar vooralsnog blijft het mislukken. Voor de Spelen van 2020 werd Istanbul verslagen door Tokyo, voor 2004 en 2012 werd de stad uiteindelijk geen officiële kandidaat, voor 2008 verloor het van winnaar Beijing - en Toronto en Parijs - en in de stemming voor de Spelen van 2000 viel Istanbul als eerste af.

Er is echter een gegronde reden voor het mislukken van de Turkse pogingen en dat ligt uiteraard niet aan de kwaliteit van diezelfde Turkse pogingen. "Het is weliswaar nog niet gelukt om de Spelen hierheen te halen, we weten allemaal wat voor spelletjes er gespeeld worden en wat voor trucs er uitgehaald worden om dat te voorkomen", zegt Erdogan, natuurlijk zonder in detail te treden. "Zulke trucs heb ik zelf ervaren."

"Ze gaven de Spelen zelfs niet toen we daar het recht op hadden", zo lijkt hij aan te geven dat hij niet echt weet hoe een dergelijk proces in elkaar steekt. Niemand heeft immers op voorhand 'het recht' om de Spelen toegewezen te krijgen. "Ze gaven de Spelen zelfs weer aan steden die het al eens georganiseerd hadden", vermoedelijk doelend op Athene (1896, 2004), Londen (1908, 1948, 2012) en Tokyo (1964, 2020). 

Overigens gaan er in Turkije stemmen op om het weer eens te proberen, maar dit keer voor de Winterspelen. Erzurum, waar regelmatig internationale wedstrijden en evenementen gehouden worden, heeft haar pijlen gericht op de Winterspelen van 2026.