EK voetbal 2024 in Duitsland of Turkije

Het Europees kampioenschap voetbal van 2024 zal worden gehouden in Duitsland of Turkije, zo heeft voetbalbond UEFA bekend gemaakt. De inschrijftermijn voor het toernooi sloot op 3 maart. September volgend jaar zal gekozen worden in welk land het EK wordt gespeeld.

Naast Duitsland en Turkije hadden ook Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden interesse getoond in het EK. De Scandinavische landen overwogen om een gezamenlijk bid in te dienen, maar zagen hier uiteindelijk toch van af.

Mocht Turkije gekozen worden dan is het voor het eerst dat het land een groot voetbaltoernooi mag organiseren. Het land was ook in de race voor de EK's van 2008 (samen met Griekenland) en 2012, maar zag deze eindrondes aan zich voorbij gaan. Ook voor 2020 stelde Turkije zich kandidaat, maar dat evenement zal verspreid over heel Europa gehouden worden.

Duitsland heeft al vaker grote voetbaltoernooien georganiseerd. De WK's van 1974 en 2006 werden door het land georganiseerd en gewonnen. Het EK van 1988 bracht het Nederlands elftal de enige zege in een groot toernooi.

EK voetbal 2024 in Duitsland of Turkije (Pro Shots / Stanley Gontha)
EK voetbal 2024 in Duitsland of Turkije (Pro Shots / Stanley Gontha)