Overheidstekort dreigt boven 1% te komen

Icoon FinancieelHet financieringstekort van de overheid over dit jaar valt veel hoger uit dan de 0,2 procent waar het kabinet eerder van uitging. Volgens een woordvoerster van minister Wouter Bos van Financiën ''zal het nog een hele klus worden om het tekort onder de 1 procent te houden''.

Bos komt in de voorjaarsnota, die volgende maand naar de Tweede Kamer gaat, met exacte informatie. Ook zal hij dan maatregelen aankondigen om het tekort terug te dringen. In het regeerakkoord staat dat het tekort aan het einde van de kabinetsperiode moet zijn omgebogen naar een begrotingsoverschot van 1 procent.

Het hogere tekort wordt veroorzaakt door lagere aardgasbaten als gevolg van de lagere olieprijzen, door de tegenvallende kosten in de gezondheidszorg (minister Ab Klink noemde vorige week een bedrag van 1 miljard), door de schuldsanering op de Antillen en door de extra kosten die het regeerakkoord met zich meebrengt. Ook kampt het kabinet met 'lijken in de kast' van zijn voorganger, maar dat is niet de hoofdoorzaak van het oplopende tekort.

De coalitiefracties CDA en PvdA reageren uiteenlopend op het nieuwe tekortcijfer. Volgens CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée moet het kabinet hoe dan ook vasthouden aan de doelstelling van een overschot van 1 procent aan het einde van de kabinetsperiode. ''Dat het tekort oploopt is zorgelijk, maar het moet opgelost worden binnen de begrotinsgregels. Wij hebben er alle vertrouwen in dat Wouter Bos met een oplossing komt.''

PvdA-Kamerlid Ferd Crone houdt alle opties open. Hij stelt vast dat het kabinet kan kiezen voor bezuinigingen of lastenverzwaringen, maar ook voor het loslaten van de doelstelling in het regeerakkoord. ''De vertreksituatie van het kabinet is moeilijker geworden. Ik wacht eerst af waar het kabinet mee komt.''