Suicide Squad gaat Winter Soldier voorbij

In de wereld van Marvel en DC, voor wat betreft films, zit het publiek de penningmeesters van de filmstudio's voortdurend op de vingers te kijken. Want we vinden het maar wat leuk om op basis van opbrengsten te kunnen bepalen wie er beter is. DC's meest recente film, Suicide Squad, doet het in dat licht vooralsnog niet zo heel slecht.

De film van David Ayer ging in de afgelopen anderhalve maand qua opbrengsten Captain America: The Winter Soldier voorbij. Dat wil zeggen dat Suicide Squad in die korte periode meer heeft opgebracht dan deze Marvel-titel in twee jaar. Om precies te zijn bracht Suicide Squad tot nu toe 644,4 miljoen euro op, versus 640,5 miljoen voor Winter Soldier. Dat is opmerkelijk, mede omdat de kritieken voor Winter Soldier nog altijd worden gezien als vele malen beter dan die van Suicide Squad: Marvel bereikte op Rotten Tomatoes een rating van 89%, terwijl Suicide Squad is blijven steken bij 26%. Overigens liggen op deze site de gebruikersscores minder ver uit elkaar (92% tegenover 67%), maar ook die waardering is voor de DC-titel flink lager.

Suicide Squad_Smith_Robbie

DC is drie films gevorderd in hun Extended Universe (tegenover dertien voor Marvel), maar vooralsnog heeft de thuisstal van Batman, Superman en Wonder Woman nog geen hoge ogen weten te gooien bij critici en publiek. Over alledrie de films is vanuit beide kampen veel op te merken geweest, met als belangrijkste punt de (te) donkere toonzetting en de, met name voor de films die dit jaar verschenen, rommelige wijze van vertellen.

Marvel, aan de andere kant, vertoont steeds minder tekenen van originaliteit, nu ze een vorm hebben gevonden waarmee ze goed weten te scoren. Mogelijk verandert dit met Doctor Strange, dat eind oktober verschijnt. Deze film breidt het Marvel Cinematic Universe verder uit, door een multiverse en magie te introduceren. De volgende titel van DC is Wonder Woman, een origineverhaal over een bewoonster van een eiland waar alleen vrouwen leven, die haar eerste stappen maakt in de wereld van de man. Wonder Womans introductie vond eerder dit jaar plaats in Batman v Superman: Dawn of Justice. In Wonder Woman, dat in juni verschijnt, zal de tijd daarom een stukje terugdraaien, om precies te zijn naar de Eerste Wereldoorlog.