Russische snelwandelaars bedelen bij Poetin om hulp

Een groep geschorste Russische snelwandelaars, coaches en officials hebben in een open brief hulp gevraagd aan president Vladimir Poetin. Het gaat daarbij met name om de levenslange schorsing van 'succescoach' Victor Chegin, van wie letterlijk tientallen atleten door de jaren heen betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen.

"We vragen u om hulp, meneer Poetin, als persoon die garant staat voor de grondwet en de rechten en vrijheden van de mensen in ons land", opent de brief. "De levenslange schorsing van Chegin is niks meer dan een politiek verhaal, onder druk van de internationale antidopingautoriteit WADA en de wereldatletiekbond IAAF. Chegin gaf leiding aan het trainingscentrum in Saransk, wat leidde tot 35 gouden medailles op WK's en Olympische Spelen", waarbij men overigens geen rekening houdt met de karrevracht aan medailles die vanwege dopingovertredingen afgenomen zijn van de betreffende atleten.

"Je kunt de prestaties van deze man simpelweg niet besmetten. Hij heeft dertig jaar lang zijn leven gewijd aan de Russische sport en heeft alles opgegeven, vakanties, vrije dagen en tijd met zijn familie. Wat hij heeft opgezet is uniek in de wereld. Meneer Poetin, we vragen u om te helpen om de goede naam van de ware patriot Viktor Chegin in ere te herstellen. Hij heeft niet voor niks onderscheidingen van de hoogste ordes gekregen, want hij heeft decennia lang alles voor de Russische sport gedaan."

De brief is onder meer ondertekend door Sergey Kirdyapkin, Olga Kaniskina, Stanislav Emelyanov, Sergey Bakulin, Denis Nizhegorodov en Elena Lashmanova, samen goed voor een indrukwekkend aantal - vanwege doping afgepakte - internationale medailles.