Rugbysters debuteren op wereldranglijst met plek vijftien

De Nederlandse rugbydames debuteren met plek vijftien op de wereldranglijst van World Rugby. De wereldwijde rugbybond heeft voor het eerst een ranglijst voor vrouwenteams gepubliceerd. Net als bij de mannen gaat Nieuw-Zeeland daar aan de leiding. 

Het heeft een tijdje geduurd voor de ranglijst compleet was, want alle resultaten van officiële vrouweninterlands sinds de eerste - in 1987 - moesten geanalyseerd worden. Nieuw-Zeeland kwam er als beste uit, wat gezien de vier wereldtitels niet verrassend is. Frankrijk staat tweede op de ranglijst, gevolgd door de Engelse dames. Zij werden in 2014 in Frankrijk wereldkampioen en onttroonden Nieuw-Zeeland. 

"World Rugby wil het vrouwenrugby competitiever maken en het opstellen van een wereldranglijst is daar een aspect van", aldus voorzitter Bernard Lapasset. "Met het oog op het WK van volgend jaar in Ierland is het belangrijk om de teams een extra doel en stimulans te geven, want landen worden nu aangemoedigd om meer oefenwedstrijden te spelen."

Nederland staat vijftiende op de wereldranglijst, waarin 48 landen zijn opgenomen. Oranje was op drie WK's van de partij: de eerste in 1991, het thuis-WK in 1998 en de eindronde van 2002.