Eaton atleet van het jaar, Schippers grijpt naast titel

Tienkamper Ashton Eaton is door wereldatletiekbond IAAF uitgeroepen tot Atleet van het Jaar 2015. Op het WK atletiek in Beijing rende, sprong en gooide de 27-jarige Amerikaan een ongekend totaal van 9045 punten bij elkaar. Dat was goed voor een nieuw wereldrecord op de tienkamp en dus lijkt de keuze voor Eaton, de meest complete atleet op aarde, geheel terecht.

Eaton kreeg voornamelijk concurrentie van zijn landgenoot Christian Taylor. In zijn strijd met de Cubaan Pedro Pablo Pichardo doorbrak de hinkstapspringer in 2015 regelmatig de grens van 18 meter. In Beijing kwam de genadeklap: de in Nederland woonachtige Taylor sprong naar 18,21 meter, slechts acht centimeter van het wereldrecord en de verste sprong in jaren. Usain Bolt was de derde genomineerde, maar ondanks wereldtitels op de 100, 200 en 4x100 meter werd hij niet als de favoriet gezien. Buiten het WK maakte hij weinig indruk en ook de tijden die hem wereldtitels opleverden waren niet van zijn gebruikelijke niveau. 

Bij de vrouwen ging de titel Atlete van het Jaar naar Genzebe Dibaba. Waar Dafne Schippers op het WK een van de snelste tijden ooit liep op de 200 meter, pakte Dibaba zelfs twee wereldrecords. Eerst was ze in het indoorseizoen al de snelste ooit op de 5000 meter, waarna ze tijdens de Diamond League in Monaco het stokoude, Chinese en volgens velen 'naar doping ruikende' wereldrecord op de 1500 meter aan gort liep. Naast Dibaba en Schippers was ook Anita Wlodarzcyk genomineerd. De Poolse kogelslingeraarster domineerde het hele jaar - inclusief het WK - en werd met haar wereldrecord van 81,08 meter de eerste vrouw die de 80-metergrens doorbrak.