Waarnemers tevreden over verkiezingen Guinee

Waarnemers van de Europese Unie (EU) en de Afrikaanse Unie (AU) zijn het niet eens met de kritiek van de oppositie in Guinee op de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. De zeven oppositiekandidaten stellen dat fraude is gepleegd. De waarnemers van de EU bestempelden de verkiezingen dinsdag echter als "geldig", die van de AU noemden de stembusgang "transparant".

De uitslag laat nog op zich wachten. Zittend president Alpha Condé is favoriet om het arme West-Afrikaanse land nog eens vijf jaar te mogen leiden. Zijn concurrenten maakten maandag al duidelijk dat ze zich er niet bij neerleggen als hij inderdaad wint. "De verkiezing was een poppenkast", zei de belangrijkste oppositieleider, Cellou Dalein Diallo. Volgens hem werden in de stad Labe bijvoorbeeld alleen mensen tot de stemhokjes toegelaten die vijf jaar geleden op het zittende staatshoofd hadden gestemd.

Maar de waarnemers hebben dat soort onregelmatigheden dus niet gezien. Wel spreken de EU-waarnemers van "logistieke problemen".

Waarnemers tevreden over verkiezingen Guinee
Waarnemers tevreden over verkiezingen Guinee (Foto: ANP)