Afghanistan: Kunduz in handen Taliban

De Noord-Afghaanse stad Kunduz is maandag in handen gevallen van de Taliban. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in het land gezegd. "De stad is ongelukkigerwijze gevallen", zei hij. "De regeringstroepen bereiden een offensief voor bij de luchthaven. Er is versterking aangekomen. We proberen de stad terug te veroveren."

Het is de eerste grote overwinning voor de Taliban sinds 2001.

Talibanstrijders lanceerden maandag een groot offensief in en rond de belangrijke plaats, waar een paar jaar geleden nog Nederlandse instructeurs zaten om de politie op te leiden.

Vliegveld
De Taliban hesen op het centrale plein hun vlag en veroverden het paleis van de provinciale gouverneur en het politiebureau. De strijders veroverden ook het vliegveld, waarheen eerder functionarissen zouden zijn gevlucht.

De verrassingsaanval van de Taliban werd uit drie richtingen ingezet. Bij de aanvallen werd ook de gevangenis ingenomen. Honderden gevangenen, onder wie veel wapenbroeders van de Taliban, werden bevrijd. Regeringstroepen en politie-eenheden kregen nauwelijks steun van buitenlandse eenheden.

Raketten
Helikopters van het leger vuurden maandag in de buitenwijken van Kunduz raketten af op de strijders van de Taliban. Volgens een woordvoerder van het leger zouden eerder op de dag twintig militanten zijn gedood. Drie politiemannen zouden gewond zijn geraakt. Recente cijfers over slachtoffers zijn er niet.

De politie in Kunduz werd tussen 2011 en 2013 onder anderen getraind door Nederlandse instructeurs.

Afghanistan: Kunduz in handen Taliban
Afghanistan: Kunduz in handen Taliban (Foto: ANP)