Rookverbod in Duitsland en Engeland

Icoon Roken De Duitse en Engelse regering hebben besloten tot een verregaand rookverbod. In Duitsland zal roken in alle openbare gebouwen, ziekenhuizen, openbaar vervoer en restaurants verboden worden. Wel mag er gerookt worden in bars, nachtclubs, biertenten en cafés. Bovendien is de minimumleeftijd om rookwaren te kunnen kopen verhoogd naar achttien jaar. De deelstaten zijn vrij om het landelijk-geregelde rookverbod strenger te maken. De linkse politieke partijen De Groenen en Linkspartei vinden de maatregel een knieval voor de sigarettenindustrie. Zij wilden een totaal rookverbod.

Dat totale rookverbod komt er wel in Engeland. In alle horeca- en cateringbedrijven, kantoren, winkels en openbaar vervoer is het vanaf 1 juli verboden om te roken. De minister van Volksgezondheid Patricia Hewitt stelt dat door deze maatregel duizenden mensenlevens gered worden en duizenden anderen beschermd worden. Tegenstanders van de wet stellen dat het rookverbod drastische economische gevolgen voor de horeca kan hebben. In Ierland en Schotland was er al langer sprake van een totaal rookverbod.

In Nederland wordt er stapsgewijs een rookverbod ingevoerd. Op 1 januari 2007 moet veertig procent van de cafés en disco's en vijftig procent van de restaurants een rookvrije zone hebben. In 2009 zal een geheel rookverbod voor de horeca in Nederland gaan gelden. In Spanje, Zweden, Portugal en Italië is de horeca al geheel rookvrij.