'Sluit alle Nederlandse kolencentrales'

Het kabinet moet alle elektriciteitscentrales die op steenkool draaien onmiddellijk sluiten. Op die manier kan de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) doeltreffend worden teruggedrongen. Sluiting van de centrales levert sneller resultaat op dan de bouw van windparken op zee, waarvoor 18 miljard euro is uitgetrokken. ,,Het gaat nog jaren duren voordat wind op zee iets oplevert."

Dat zegt topman Arnoud Kamerbeek van het Zeeuwse energiebedrijf Delta woensdag in Trouw. Hij reageert daarmee op het klimaatplan van de Amerikaanse president Barack Obama, die onder meer verouderde kolencentrales wil sluiten.

Volgens Kamerbeek is het tijd voor een radicale ommekeer en moet ook Nederland grote stappen zetten. ,,De westerse beschaving heeft het CO2-probleem veroorzaakt, we zullen dit ook moeten oplossen. Nederland moet niet achterblijven, nu zeker niet", zegt de topman in Trouw. In plaats van de kolencentrales moeten naar zijn mening centrales op gas worden ingezet, om de weggevallen productiecapaciteit op te vangen. De gasgestookte centrales liggen nu stil, omdat stoken met kolen goedkoper is

Kamerbeek kwam al eerder met zijn pleidooi voor het opdoeken van de kolencentrales. Dat was het geval na een vonnis van de Haagse rechtbank, eind juni. Die bepaalde in een zaak die was aangespannen door actieorganisatie Urgenda dat Nederland zich moet houden aan EU-afspraken over het terugdringen van CO2. Dat betekent dat de uitstoot van koolstofdioxide voor 2020 met 25 procent moet zijn verminderd.

'Sluit alle Nederlandse kolencentrales'
'Sluit alle Nederlandse kolencentrales' (Foto: ANP)