Zeilfederatie gaat olympisch vaarwater testen

De internationale zeilfederatie gaat een onafhankelijk onderzoeksbureau inschakelen om uit te vinden hoe ernstig het olympisch vaarwater in Rio de Janeiro verontreinigd is en of de deelnemers gezondheidsrisico's lopen. "We gaan iemand benaderen die de testen kan uitvoeren die ons alles vertellen wat we moeten weten over virussen en bacteriën", zei ISAF-directeur Peter Sowrey zaterdag. De controleurs moeten deze maand al aan de slag.

Het olympisch zeiltoernooi in de bocht van Guanabara is al geruime tijd omstreden. Onder anderen de Nederlandse medaillekandidaten Dorian van Rijsselberghe en Marrit Bouwmeester hebben al kunnen ervaren dat er behalve een oliefilm ook veel vuil in de baai drijft, waaronder kadavers. Bij tropische hoosbuien spoelt de troep uit de krottenwijken zo de zee in. Ook wordt er veel ongezuiverd water geloosd.

Niet alleen de zeilers hebben daar last van maar ook de langeafstandzwemmers en de triatleten verderop bij de Copacabana. Het organisatiecomité van OS 2016 beloofde tijdens het IOC-congres in Kuala Lumpur dat de waterkwaliteit volgend jaar aan de internationale normen zal voldoen.

Zeilfederatie gaat olympisch vaarwater testen
Zeilfederatie gaat olympisch vaarwater testen (Foto: ANP)