Jamaicaanse topatleten naar NK atletiek

De Jamaicaanse topatleten Yohan Blake en Warren Weir doen eind deze week in het Olympisch Stadion van Amsterdam mee aan de NK atletiek. Blake en Weir hebben van de organisatie toestemming gekregen buiten mededinging mee te lopen op respectievelijk de 100 en 200 meter. De Jamaicanen nemen het op de sprintafstanden op tegen de Nederlandse recordhouder Churandy Martina.

Blake geldt na Usain Bolt als de snelste man op aarde op de 100 meter. De 25-jarige Jamaicaan liep in 2012 een persoonlijk record van 9,69 seconden, dezelfde tijd als de Amerikaanse sprinter Tyson Gay. Alleen zesvoudig olympisch kampioen Bolt was met 9,58 ooit sneller. Blake werd in 2011 (Daegu) wereldkampioen op het koningsnummer, mede omdat Bolt toen vanwege een valse start was gediskwalificeerd.

Bij de Olympische Spelen van Londen pakte hij zowel op de 100 als de 200 meter het zilver achter zijn ongenaakbare landgenoot, Weir zorgde ervoor dat het podium op de 200 volledig Jamaicaans was. Blake behoorde ook tot het kwartet dat onder aanvoering van Bolt de olympische titel op de 4x100 meter pakte.

De wereldkampioen van 2011 kon de afgelopen jaren vanwege aanhoudend blessureleed zijn topniveau van toen echter niet meer benaderen. Blake greep ook naast kwalificatie voor de WK in Peking. Tijdens wedstrijden in Europa hoopt de Jamaicaan zijn vorm terug te vinden. Afgelopen week klokte hij in Ierland 10,12 seconden op de 100 meter. Weir is wel van de partij op de mondiale kampioenschappen in de Chinese hoofdstad. De 25-jarige Jamaicaan pakte twee jaar geleden in Moskou zilver op de 200 meter achter Bolt in een persoonlijk record van 19,79 seconden.