Zijderveld (14) zwemt naar wereldtitel op schoolslag

Op het WK zwemmen voor sporters met een handicap heeft Chantalle Zijderveld de wereldtitel veroverd op de 100 meter schoolslag in de klasse SB9. De pas veertienjarige Nederlandse onttroonde met 1:17,96 minuten de Nieuw-Zeelandse favoriete Sophie Pascoe, die dankzij haar 1:19,74 met brons genoegen moest nemen. Meng Zhang uit China pakte met 1:18,81 het zilver in een Aziatisch record. Lisa Kruger tikte als vijfde aan maar werd gediskwalificeerd.

Zijderveld, die zwemt met één hand, maakte ondanks haar jonge leeftijd al in 2013 als twaalfjarige haar WK-debuut. In Montreal werd ze toen nog zesde op de 100 meter schoolslag en zevende op de 200 meter wisselslag. In Glasgow zwemt ze dit jaar de 50 meter vrije slag (vijfde), 200 meter wisselslag (zesde), 100 meter schoolslag (goud) en zaterdag nog de 100 meter vrije slag. Vorig jaar veroverde ze op de 100 meter schoolslag, waarop ze nu wereldkampioene is, ook al de Europese titel voor eigen publiek in Eindhoven.

Er vonden in Glasgow nog meer finales plaats met Nederlandse deelnemers, wat nog één medaille opleverde. Marlou van der Kulk zwom in de klasse S14 in 2:11,73 naar het brons op de 200 meter vrije slag. Het was al de vijfde WK-medaille voor de 21-jarige Van der Kulk, die in 2010 en 2013 steeds twee wereldtitels veroverde. In Glasgow wachten voor haar vrijdag en zondag nog de 200 meter wisselslag en de 100 meter rugslag, de twee onderdelen waarop ze regerend wereldkampioene is. Het goud op de 200 meter vrije slag was voor Valeriia Shabalina uit Rusland, die met 2:04,98 net als in de series haar eigen wereldrecord verbrak. Jessica-Jane Applegate uit Groot-Brittannië leverde haar wereldtitel in en werd met 2:06,98 tweede.

De jonge Zijderveld is dolgelukkig met haar gouden medaille (Foto: Screenshot YouTube)
De jonge Zijderveld is dolgelukkig met haar gouden medaille (Foto: Screenshot YouTube)

Op de 100 mter rugslag in de klasse S13, voor de minst zware visuele beperking, grepen Stelle Veerman en Sanne Hofman naast de medailles. De vijftienjarige Veerman - vorig jaar goed voor EK-zilver -  werd net vierde, terwijl de pas dertienjarige Hofman als zesde aantikte. Op de 200 meter wisselslag in de klasse SM8 werd Lisa den Braber vijfde. Michael Schoenmaker tikte als zevende aan op de 150 meter wisselslag SM4, terwijl Lisette Teunissen op dezelfde afstand in dezelfde klasse bij de vrouwen niet opkon tegen de sterke concurrentie en achtste werd.

De finales van donderdag beginnen om 19.06 uur Nederlandse tijd en zijn via YouTube wederom live te volgen. Vooral van Summer Mortimer mag veel verwacht worden. De geboren Canadese werd in 2012 namens Canada paralympisch kampioene op de 100 meter rugslag S10 in een wereldrecord, maar namens Nederland verbrak ze dat record donderdagochtend in de series met 0,04 seconden. Ze is dan ook dé favoriete voor goud in een finale met ook Marije Oosterhuis en Lisa Kruger. Op dezelfde afstand en klasse bij de mannen is Olivier van der Voort houder van het wereldrecord: dit jaar zwom hij in Eindhoven 59,56 seconden. In de series kwam hij met 1:00,27 al relatief dichtbij en hij is dan ook de absolute topfavoriet voor goud. Michael Schoenmaker zal op de 100 meter vrije slag S4 voor een stunt moeten zorgen om voor de medailles mee te kunnen doen.

De livestream voor de finalesessie donderdag, waar vanaf 19.00 uur Nederlandse tijd de finales te kijken zijn (Bron: YouTube)