Ierland stemt voor homohuwelijk

Ministers en tegenstanders van het homohuwelijk hebben zaterdag gezegd dat Ierland waarschijnlijk voor het homohuwelijk heeft gestemd. Het tellen van de stemmen van het referendum vrijdag over openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes is echter nog in volle gang.

Vrijdagavond werd een 'ongebruikelijk hoge' opkomst gemeten. Minister Aodhan O'Riordain van Gelijkheid is positief over de uitkomst. Hij liet weten de inhoud van stembussen te hebben gezien in afgelegen gebieden 'waar men niet per definitie liberaal is'. "Ze stemmen daar overduidelijk voor."

Maar ook de campagne Home to Vote zou veel Ja-stemmers hebben opgeleverd. Naar verluidt trokken vooral Ieren die in het Verenigd Koninkrijk woonachtig zijn massaal de zee over om te gaan stemmen.

Ierland zou het eerste land zijn dat aan de hand van een referendum het huwelijk openstelt voor homo's en lesbiennes. De uitslag wordt zaterdagmiddag verwacht, maar het Nee-kamp zou zijn nederlaag al hebben erkend.

Update 19:10 uur:
De Ierse omroep RTÉ meldt dat Ierland overtuigend voor het homohuwelijk heeft gestemd. Nadat 40 van de 43 kieskringen waren geteld, stond de teller op 62,3 procent ja, 37,7 procent nee. In slechts één kieskring rolde er een nipte nee (ruim 51 procent) uit de bus. Zelfs in conservatieve kieskringen werd ja gestemd. De opkomst komt uit rond de 60 procent.

Update 20:03 uur:
De definitieve uitslag is bekend: 1.201.607 mensen stemden ja (62.1%), 734,300 kiezers stemden nee (37.9%).

'Ierland stemt voor homohuwelijk'
'Ierland stemt voor homohuwelijk' (Foto: ANP)