Politiebureaus twee uur dicht uit protest

Politiebureaus zijn donderdag twee uur lang gesloten voor het publiek. De bonden hebben daartoe opgeroepen uit protest tegen het uitblijven van een goede cao. Gisteren treiterde de juut al burgertjes door in een slakkengang te zorgen voor enorme files in de ochtendspits.

Tussen 09.00 uur en 11.00 uur sluiten bureaus in de politie-eenheden Noord-Nederland, Oost-Nederland, Midden-Nederland, Oost-Brabant en Limburg de deuren. In de middag, van 13.00 uur tot 15.00 uur, nemen de politiemensen van de eenheden Noord-Holland, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Zeeland/West Brabant het stokje over.

Tijdens de sluiting worden geen aangiftes opgenomen en vervalt ook andere dienstverlening. De agenten zijn wel beschikbaar voor noodhulp, 'zodat de veiligheid blijft gegarandeerd', aldus de politie zelf.

Politiepersoneel heeft vier jaar geen loonsverhoging gehad. De acties, zoals het elke vrijdag laten loeien van sirenes, duren al weken en worden steeds harder en meer gericht op het pesten van de burger. De bonden eisen behalve een loonsverhoging ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt.

Politie met slakkengangetje Rotterdam voorbij (Foto: ANP)