FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 april 2015

Fognini schakelt Nadal uit in Barcelona

Fabio Fognini heeft donderdag de sfeer op het tennistoernooi van Barcelona verpest. De Italiaan schakelde in de derde ronde de Spaanse publiekslieveling Rafael Nadal uit, de nummer twee van de plaatsingslijst. Dat gebeurde nog in twee sets ook: 6-4 en 7-6 (6). Schrale troost was dat de partij ruim twee uur duurde.

Fognini staat vrijdag in de kwartfinale tegenover opnieuw tegenover een Spanjaard, Pablo Andujar. Deze versloeg zijn hoger aangeschreven landgenoot Feliciano López met 6-3 en 6-4. De Japanse favoriet Kei Nishikori haalde de laatste acht met gemak. De Colombiaan Santiago Giraldo was het slachtoffer: 6-2 en 6-1.

Zwangere IS-vrouwen bevallen in Nederland

Nederland blijkt te fungeren als kraamkamer voor zwangere jihadi's. De IS-strijdsters komen naar Nederland om te bevallen en vervolgens vertrekken ze weer naar het kalifaat, mét kind. Dat schrijft De Telegraaf.

Volgens de krant kent de AIVD verschillende concrete gevallen van deze praktijk. De zwangere IS-strijdsters kiezen voor een 'thuisbevalling' vanwege de slechte medische situatie in hun gedroomde Islamitische Staat.

De AIVD zegt dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om deze IS-moeders te beletten om terug te keren. 'Dat is frusterend, maar er zijn grenzen aan de mogelijkheden om hen te stoppen of te straffen', zegt AIVD-chef Rob Bertholee. 'Met een auto of toeristenvlucht ben je zo weer in het kalifaat.'

Op dit moment zouden zo'n veertig 'Nederlandse' vrouwen in het kalifaat verblijven, onder wie meisjes van 15 en 16 jaar.

Uitslagen Europa League 23/04/2015

Vanavond werden de returns gespeeld van de kwartfinales in de Europa League. Dnipro versloeg Club Brugge, Napoli was te sterk voor Wolfsburg, Fiorentina was Dinamo Kiev de baas en Sevilla won in Sint Petersburg van Zenit. 

Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) 1-0 Club Brugge (Bel) (1-0 agg)

Club Brugge is er niet in geslaagd de halve finale van de Europa League te bereiken. Bij Dnipro Dnipropetrovsk werd met 1-0 verloren.

Bij Club Brugge keerde Oscar Duarte terug in de basis en dat betekende dat aanvoerder Timmy Simons doorschoof naar het middenveld. Victor Vasquez bleek niet fit genoeg om te starten, terwijl Tom De Sutter in de spits de voorkeur kreeg boven Obbi Oulare.

Na de 0-0 in de heenwedstrijd moest er in Kiev een doelpunt vallen om een winnaar aan te wijzen. In de eerste helft was daar geen sprake van. Beide team creëerden vrijwel niets. Dnipro bleek iets dreigender en kreeg via Yevhen Seleznyov nog wel een kopkans. De bal verdween echter naast het doel van Mathew Ryan.

Na de onderbreking ontsnapte Club Brugge al snel bij een snel genomen vrije trap. Yevhen Konoplyanka pikte de bal op, maar vond Ryan op z’n weg. Het duurde vervolgens lang voordat er weer echt gevaar ontstond. Een verlenging leek aanstaande, maar Dnipro besliste de strijd toch nog in de reguliere speeltijd. Yevhen Shakhov schoot de bal achter Ryan.

Club Brugge probeerde er in de slotfase nog een offensiefje uit te persen, maar het bevrijdende doelpunt bleef uit. Na Ajax bond Dnipro ditmaal Brugge aan de zegekar. De Oekraïners mogen nu voorzichtig gaan dromen van de finale.

Napoli (Ita) 2-2 VfL Wolfsburg (Dui) (6-3 agg)

VfL Wolfsburg is er met Nicklas Bendtner als diepste spits niet in geslaagd om Napoli te verslaan in de kwartfinale van de Europa League.De Duitsers kwamen nog verrassend terug.

Na de oorwassing van vorige week leek de return tussen Napoli en VfL Wolfsburg slechts een formaliteit. Bendtner kreeg de kans om zich te bewijzen in de spits, waardoor Nederlander Bas Dost zich moest vermaken op de reservebank.

Ook zonder Dost, die al een aantal wedstrijden moeite heeft het net te vinden, maakte Wolfsburg voorin evenmin indruk. Wolfsburg trad gehavend aan in Napels. Kevin de Bruyne en André Schürrle bleven geblesseerd achter in Duitsland. In een weinig amusante eerste helft lag het initiatief bij de ploeg van trainer Dieter Hecking, maar de thuisploeg kwam nauwelijks in gevaar.

In de rust leek voor zowel Wolfsburg als Napoli het kwartje te vallen. Laatstgenoemde club profiteerde daar het meest van. In de 50ste minuut zette Gonzalo Higuain zijn ploeggenoot José Callejon knap vrij, waarna de middenvelder binnenschoot.

Tien minuten later was het oud-PSV'er Dries Mertens die de score verdubbelde voor Napoli. De buitenspeler vuurde eerst een schot op het vijandelijke doel af, maar had de rebound nodig om de 2-0 binnen te tikken.

Pas twintig minuten voor tijd begon de motor bij Wolfsburg te lopen. In een tijdsbestek van vier minuten kwamen de Duitsers via Ivan Perisic en Timm Klose terug in de wedstrijd. Wolfsburg mocht ruiken aan een stunt, maar Napoli liet dat niet zomaar gebeuren.

In de 79ste minuut kwam Dost binnen de lijnen. De inbreng van de international hielp echter niet bij het maken van goals, al verdiende Wolfsburg nog wel een treffer om het daarmee spannend te maken. De 1-4 van vorige week had daarvoor een te groot litteken achtergelaten.

Fiorentina (Ita) 2-0 Dinamo Kiev (Oek) (3-1 agg)

Fiorentina heeft de halve finale van de Europa League bereikt. Een hoofdrol was weggelegd voor Nederlander Jeremain Lens. De ontmoeting tussen Fiorentina en Dinamo Kiev eindigde vorige week nog in 1-1. Lens scoorde toen in de 36ste minuut de openingstreffer voor Dinamo. Babacar stelde in de slotminuut een uitdoelpunt veilig voor Fiorentina.

Die uitgoal bleek funest voor Dinamo, dat het in Florence vanaf het begin moeilijk had tegen de gastheer. Een goed voorbeeld daarvan was de werklust van Lens. De aanvaller probeerde defensief te helpen, maar liep al snel tegen een gele kaart aan.

Nog voor de rust werd hij van het veld gestuurd met zijn tweede gele kaart. De Oranje-international probeerde een strafschop te versieren, maar kwam bedrogen uit. Drie minuten later zette Fiorentina de 1-0 op het scorebord. Mario Gomez werkte de bal met wat geluk van dichtbij tegen de touwen.

Dinamo deed er in de tweede helft alles aan om de achterstand alsnog goed te maken. Al snel na de rust stonden alle drie de wissels in het veld. Fiorentina-coach Vincenzo Montella bracht zijn eerste reservekracht pas tien minuten voor tijd, rekening houdend met een verlenging. Dat laatste stukje nenergie bleek nodig om Dinamo in de slotminuut de genadeklap te geven. Juan Vargas maakte er op aangeven van Fernandez 2-0 van.

Het bleef lang spannend in Sint-Petersburg, maar uiteindelijk is het Sevilla dat doorbekert naar de halve finale van de Europa League.

Zenit St. Petersburg (Rus) 2-2 Sevilla (Spa) (3-4 agg)

Zenit Sint-Petersburg had in eigen huis wat goed te maken na de 2-1 nederlaag van vorige week. Vanaf de tweede helft ging het de goede kant op voor de Russen. Vooral doordat Sevilla-doelman Beto niet bepaald zijn dag had. De sluitpost zorgde voor een hoop spannende momenten bij Sevilla. In twee gevallen moest hij door blunders een tegendoelpunt incasseren. Zenit rook een kans om alsnog naar de halve finale van de Europa League te sturen, maar Gameiro dacht daar anders over.

Carlos Bacca had Sevilla al na zes minuten spelen op voorsprong gezet door een strafschop te benutten. De spits was vorige week ook al trefzeker in de heenwedstrijd. Een goede uitgangspositie voor Sevilla, maar Zenit kwam wat later langszij via twee treffers van Rondon. In het tweede geval deed Hulk eigenlijk al het voorbereidend werk en hoefde Rondon er alleen maar tegenaan te lopen.

Beto leek de gebeten hond, maar hield zijn ploeg in de slotfase staande. Invaller Gameiro eiste eveneens een hoofdrol op. De spits zette vijf minuten voor tijd de gelijkmaker op het scorebord. Daarmee was de hoop voor Zenit vervlogen. Sevilla mag zich opmaken voor de halve finale.

Van Gerwen wint en verliest in Cardiff

De darters in de Premier League reisden af naar Cardiff voor de twaalfde speelronde in de Premier League. Michael van Gewen en Gary Anderson kwamen twee keer in actie. De overige darters speelden één wedstrijd.

Stephen Bunting 7-1 Gary Anderson
Pas bij een achterstand van 5-0 wist Anderson zijn eerste leg binnen te halen. Die leg bleek tevens de laatste die de Schot wist te produceren in Cardiff tegen de ontketende Bunting. Het gemiddelde van Bunting was met 90,5 niet bepaald hoogstaand. Andersons moyenne was zelfs ronduit dramatisch met 82,9.

James Wade 0-7 Michael van Gerwen
Michael van Gerwen heeft James Wade gedeclasseerd. De aanvoerder van de wereldranglijst gunde de Engelsman donderdagavond in Cardiff geen enkele leg. Mighty Mike won de eerste vijf legs met een gemiddelde van 122 punten per beurt . Hij gooide vijf keer het maximum van 180. Met onder meer een finish van 154 meteen daarna, kwam de Brabander uit op een moyenne van 116,9. Op de dubbels scoorde hij 77 procent.

Raymond van Barneveld 7-5 Dave Chisnall
Raymond van Barneveld toonde tegen Dave Chisnall een staaltje ongekende veerkracht. Na 4-5 achterstand tegen de Engelsman pakte de Haagse darter de volgende drie legs om met 7-5 te finishen. De Engelsman startte sterk kwam 1-3 voor. Barney kwam op 4-4 echter weer op gelijke hoogte.  Het werd 4-5 en met een 132-finish trok Van Barneveld de stand weer gelijk. Hij stootte daarna door naar de winst. Ondanks zijn zege was het gemiddelde van de Nederlandese titelverdediger met 99,7 wat minder dan van Chizzy; 103,8.

Phil Taylor 6-6 Adrian Lewis
Beide darters houden een punt over aan dit duel. Op 4-4 wist Lewis nog een break te plaatsen, maar Taylor trok dat direct weer recht. The Power had een gemiddelde van 104,7 tegenover 96,9 voor Lewis. 

Gary Anderson 7-5 Michael van Gerwen
De partij ging tot 3-3 gelijk op, toen Anderson via een 86-finish voor de eerste keer een break plaatste. Van Gerwen wist echter direct langszij te komen (5-5). De wereldkampioen gooide echter 130 uit toen Van Gerwen op 32 stond en zich zo van een punt verzekerde. Het werden echter twee punten. Van Gerwen miste op 170 de bullseye en ook een beurt later gingen twee pijlen op dubbel acht er niet in. Anderson kwam op 40 uit nadat hij 180 gooide en gooide later met zijn derde pijl dubbel vijf raak. Anderson haalde tegen Van Gerwen een gemiddelde van 105,9. Mighty Mike kwam tot 104,4.

Programma week 13 - Birmingham - 30 april

Dave Chisnall – Adrian Lewis
Raymond van Barneveld - Gary Anderson
James Wade - Stephen Bunting
Michael van Gerwen - Phil Taylor
Adrian Lewis - Raymond van Barneveld

Starbucks verkoopt meer 'koffie'

Starbucks wist zijn winst en omzet in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2014/2015 op te voeren dankzij een groter aantal klanten in zijn koffiebars dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het verslag over de periode dat het bedrijf donderdag naar buiten bracht.

De nettowinst steeg met 16 procent tot 494,9 miljoen dollar (457 miljoen euro) en de omzet nam met bijna 18 procent toe tot ruim 4,5 miljard dollar. Vooral in China en andere Aziatische landen was de keten die hippe koffiedrankjes verkoopt populair, getuige de omzetgroei daar van 124 procent. In de VS namen de inkomsten met 11 procent toe, terwijl die in Europa, het Midden-Oosten en Afrika met 10 procent daalden.

Starbucks boekt meer omzet (Foto: Novum)
Starbucks boekt meer omzet (Foto: Novum)

Google profiteert van meer reclame

Google heeft in het eerste kwartaal een hogere winst en omzet behaald dankzij een groter advertentievolume in zijn zoekmachine. Dat blijkt uit de resultaten die de internetgigant donderdag presenteerde.

De nettowinst bedroeg 3,6 miljard dollar (3,3 miljard euro), tegen een kleine 3,5 miljard dollar een jaar eerder. De omzet steeg met 12 procent tot 17,3 miljard dollar.

Om toekomstige groei te bewerkstelligen werkt Google aan een aantal nieuwe diensten. Woensdag introduceerde het bedrijf 'Project Fi', een dienst die er voor moet zorgen dat mobiele apparaten altijd voorzien zijn van de beste wifi-verbinding. Ook moet er later dit jaar een abonnementsversie komen van YouTube, waarbij de vaak als hinderlijk beschouwde reclamefilmpjes achterwege blijven.

Google (Foto: Novum)
Google (Foto: Novum)

'Voor 1 juli is identificatie MH17 klaar'

Forensisch experts zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat voor 1 juli alle stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn geïdentificeerd. Het identificatieteam krijgt er mensen bij om het proces te versnellen.

Dat heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie donderdagavond aangekondigd in een debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de vliegramp. In de afgelopen week zijn er opnieuw veel menselijke resten geborgen in het rampgebied in het oosten van Oekraïne. De dertig specialisten die daar nu zijn, hebben naar verwachting nog veertien werkdagen nodig om de resterende menselijke resten te bergen, aldus de minister.

Met de nabestaanden van de slachtoffers hoopt hij dat ook de laatste twee Nederlanders kunnen worden geïdentificeerd. Bij de vliegramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders.

Groningen: gaswinning meteen terugschroeven

Het nieuwe provinciebestuur van Groningen vindt dat de gaswinning direct moet worden teruggebracht naar 27 miljard kuub per jaar en daarna 'zo snel mogelijk' naar 12 miljard kuub. De nieuwe coalitie van SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks presenteerde donderdagavond het college-akkoord 2015-2019.

Het zogeheten instemmingsbesluit dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) in januari nam, voorziet nog in de winning van maximaal 39,4 miljard kubieke meter gas in het Groningenveld dit jaar. Daar is veel verzet tegen wegens de aardbevingen die de gaswinning veroorzaakt.

De nieuwe SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar wordt verantwoordelijk voor het aardbevingsdossier. De mogelijkheden voor een uitkoopregeling waarbij door aardbevingen beschadigde woningen in een corporatie worden ondergebracht, wordt onderzocht, zo schrijft de nieuwe coalitie.

Twee jaar voorwaardelijk voor ex-CIA-chef Petraeus

Voormalig directeur van de CIA David Petraeus heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar opgelegd gekregen voor het lekken van geheime informatie aan zijn vroegere maitresse. Ook moet hij een boete van honderdduizend dollar betalen.

Twee maanden geleden geleden stemde Petraeus in met een schuldbekentenis in ruil voor strafvermindering. Hij had geheime informatie doorgespeeld aan zijn toenmalige maitresse en biograaf Paula Broadwell, die op dat moment werkte aan een biografie over Petraeus.

De affaire met Broadwell kostte Petraeus zijn loopbaan.

Petraeus en Broadwell (Foto: Novum)
Petraeus en Broadwell (Foto: Novum)

Frans eventingteam is startbewijs Spelen kwijt na paardendoping

De Franse eventingruiters zijn hun op het WK van vorig jaar verdiende startbewijs voor de Olympische Spelen van 2016 kwijt wegens overtreding van de medicatieregels tijdens datzelfde WK in Normandië. De internationale paardensportfederatie FEI heeft dat donderdag besloten. 

Bij de controle bleek Qalao des Mers, het rijdier van Maxime Livio, behandeld met het kalmeringsmiddel acepromazine. Dat mag niet voor wedstrijden worden toegediend. Livio eindigde in het individuele klassement als vijfde, het Franse team werd vierde. Beide resultaten zijn geschrapt. Het is nog niet bekend of ook de Franse ruiter zelf wordt geschorst.

Het olympisch ticket voor de landenwedstrijd ging naar Canada. Nederland veroverde op het WK brons en kwalificeerde zich ook rechtstreeks voor Rio de Janeiro. Frankrijk kan zich overigens via het EK nog wel gewoon opnieuw kwalificeren voor de Spelen.

Engels international vervolgd voor seks met 15-jarige

Aanvaller Adam Johnson van de Engelse voetbalclub Sunderland wordt vervolgd wegens seks met een meisje van vijftien. De aanklager heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De 27-jarige Engelse international werd op 2 maart al gearresteerd. Volgens de beschuldigingen heeft hij eind 2014 en begin 2015 drie keer seks gehad met het meisje en zich een keer schuldig gemaakt aan grooming. Hij moet op 20 mei voor de rechter komen.

Adam Johnson is vleugelspits bij de club van trainer Dick Advocaat en hij speelde twaalf keer voor het Engelse elftal. Sunderland staat momenteel zestiende in de Premier League en vecht nog tegen degradatie.

VVV'er Khalouta uit selectie gezet

Vanwege een opstootje na de verloren uitwedstrijd tegen Helmond Sport is aanvaller Abdelaziz Khalouta uit de selectie van VVV gezet. Volgens de club heeft Khalouta zijn handen gebruikt in een woordenwisseling met ploeggenoot Melvin Platje. Voor de club is dat onacceptabel, zei een woordvoerder donderdag.

Khalouta mist hoe dan ook de wedstrijd vrijdag tegen Sparta Rotterdam. De clubleiding overlegt met zijn zaakwaarnemer over een oplossing. Een vertrek sluit de Venlose club niet uit.

Khalouta en Platje zijn samen goed voor 23 doelpunten van VVV. "Het is heel vervelend dat het gaat om een van onze topscorers, maar dit gedrag is onaanvaardbaar", zo reageerde de woordvoerder.

Drie keer meer geld voor aanpak migrantencrisis

De lidstaten van de Europese Unie stellen driemaal zoveel geld beschikbaar voor de Europese grensmissie in het Middellandse Zeegebied. Momenteel bedraagt de missie 2,9 miljoen euro per maand. Verder worden schepen, vliegtuigen en helikopters beschikbaar gesteld om migranten te redden die de oversteek over de Middellandse Zee wagen. Dat hebben leiders van de EU donderdag besloten.

"Allereerst moeten we levens redden en de juiste maatregelen treffen om dit te doen", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Duitsland en Frankrijk zegden beide twee schepen toe voor reddingswerk, terwijl Groot-Brittannië drie vaartuigen en drie helikopters naar het Middellandse Zeegebied stuurt. Ook andere lidstaten leveren een bijdrage met vaartuigen en helikopters.

Buitenlandcoördinator Federica Mogherini krijgt de opdracht de mogelijkheden te verkennen voor een militair aspect aan de missie om schepen van mensenhandelaars tot doelwit te maken. Dit zal volgens de bronnen zeker enkele maanden in beslag nemen.

Amiibo's halen het slechtste in winkels naar boven

Dat de populaire Amiibo's van Nintendo erg in trek zijn weten we al. Dat er mensen zijn die ze snel opkopen om ze op marktplaats, eBay of andere online sites te koop zetten voor hogere prijzen is ook al niet vreemd meer. Maar dat gewone winkels nu opeens ook bizarre prijsverhogingen gaan doorvoeren is een nieuw dieptepunt in de strijd van de Amiibo-verzamelaar.

Winkels als Nedgame en Coolblue willen extra profiteren van de schaarste die op de markt is. Een prijsverhoging van vijf euro door Nedgame laat de wenkbrauwen al fronzen, maar Coolblue doet er nog een schepje bovenop en wil omgerekend 66% meer euro's zien voor de plastic poppetjes. In een tweet leggen ze uit dat het door de hogere dollarkoers komt. Apart, want andere winkels hebben er geen last van en vragen gewoon netjes de adviesprijs van 15,99 euro. Ook wisten we niet dat de dollar ondertussen zoveel gestegen is ten opzichte van de euro om zo'n prijsverhoging te rechtvaardigen. Op verdere vragen via twitter werd niet meer gereageerd, waarschijnlijk omdat ze zelf ook wel weten dat hun reden een prachtige smoes is.

Hopelijk laat de koper blijken wat ze van dit soort praktijken vinden.

Annemarie Penn-te Strake nieuwe burgemeester Maastricht

In een openbare vergadering van de gemeenteraad van Maastricht is donderdagavond bekendgemaakt dat Annemarie Penn-te Strake de opvolger wordt van Onno Hoes als burgemeester van Maastricht. Dat meldt 1Limburg.

Penn-teStrake wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de Limburgse hoofdstad. Ze is momenteel procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie te Amsterdam. Van 2006 tot 2012 was zij hoofdofficier van justitie in Maastricht. Opmerkelijk is dat zij geen lid is van een politieke partij.

Eerder werd bekend dat zeventien personen gesolliciteerd hadden voor het burgemeestersambt. Er hadden twee vrouwen en vijftien mannen gereageerd op de vacature. Van de zeventien kandidaten zijn er zes op gesprek geweest bij de vertrouwenscommissie, die uiteindelijk de 61-jarige Annemarie Penn-te Strake naar voren schoof als meest geschikte kandidaat, onder meer vanwege haar bestuurlijke ervaring en haar affiniteit met openbare veiligheid.

Op 10 december 2014 maakte Onno Hoes bekend dat hij opstapt als burgemeester van Maastricht. Hoes kwam in opspraak door zijn voorkeur voor jongeheren van jonge heren, een affaire met een toyboy deed hem de das om. Hoes blijft aan tot Annemarie Penn-te Strake beëdigd is.

Sportblog: Porno Bayern & bikini-skiën

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag, deze keer op donderdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Vrouw vergeeft Van Gerwen
Het huwelijk van Michael van Gerwen lijkt gered. Zijn vrouw Daphne heeft de darter vergeven. "Het gaat allemaal goed, sportief gezien en thuis ook", aldus Van Gerwen tegenover Privé. Vorige week kon je hier in het Sportblog alles lezen over de problemen waar de darter zich in gewerkt had. Mighty Mike wisselde spannende berichtjes uit met een fan. Die berichtjes hadden moeten leiden tot een spannende date maar de fan liet het niet zover komen. Op het laatste moment haakte ze af en verkocht het hele verhaal aan The Sun. Maar dit alles lijkt nu vergeven en vergeten. "We hebben een moeilijke tijd gehad en dat willen we achter ons laten. We houden zielsveel van elkaar, dat is belangrijkste", aldus de wereldkampioen.

Fan geeft Van Gaal lijst met transfertips
De spelers en staf van Manchester United hadden een ontmoeting met een groep ongeneeslijk zieke fans. De opnames ervan laten een mooie andere kant zien van de spelers en trainers die we normaal nooit in zo'n rol zien. Ook Louis Van Gaal zien we van zijn liefste kant. Maar de trainer van United werd zelf ook verrast. Eén van de fans had een lijstje voor Van Gaal meegenomen en op die lijst stonden een aantal suggesties voor interessante spelers voor de Red Devils.

De lijst was zelfs inclusief de prijzen van de spelers. De lijst ging als volgt: Mats Hummels (Borussia Dortmund) 36 miljoen pond, Nathaniel Clyne (Southampton) 15 miljoen, Paul Pogba (Juventus) 75 miljoen, Gareth Bale (Real Madrid) 120 miljoen, Memphis Depay (PSV, prijs onbekend) en Jackson Martinez (Porto) 25 miljoen. Van Gaal was er blij mee. "Hij zei er niet bij wie ik moest verkopen, maar na enig aandringen weet ik het. Het is makkelijk voor mij: volgend seizoen worden we kampioen", aldus de oud-bondscoach.


Vertederende beelden van de Manchester United spelers en fans (Bron: YouTube)

The Rocket wordt The socket
Een opmerkelijke situatie tijdens het WK snooker. Ronnie O'Sullivan speelde een frame op zijn sokken. Hij had last van zijn enkel en deed zijn schoenen uit. De snookeretiquette verbiedt echter om te spelen op kousen, waardoor O'Sullivan noodgedwongen een paar schoenen van iemand uit het publiek moest lenen.

Woensdag na de wedstrijd vertelde O'Sullivan dat hij zijn normale schoenen, waar hij al tien jaar op speelt, was vergeten en daardoor snel een nieuw paar had gekocht. Deze schoenen bleken echter niet goed te zitten.

Ruiter met blote billen over de finish
De Australische paardenracer Blake Shinn gaf alles voor de overwinning. Hij ging zelfs zover dat hij zich niet liet afleiden door een afzakkende broek. Want terwijl Shinn zich vol in de strijd om de laatste meters gooide, werd zijn achterste langzaam onthuld. Met zijn ontblote billen passeerde de jockey de finish helaas voor hem ook nog eens als tweede. "Het elastiek knapte tijdens de race, maar ik moest doorgaan", zo verklaarde Shinn het voorval.


Met de billen bloot (Bron: YouTube)

Bayern scoort veel, zelfs op pornosite!
De vernedering van FC Porto door Bayern München is zeer populair bij de Duitse fans. Ze probeerden de samenvatting van de wedstrijd overal up te loaden om hem zo vaak mogelijk terug te kunnen kijken. Ze zochten daar zelfs een pornosite voor op. De site YouPorn werd overstroomt door uploads, zoveel zelfs dat ze vriendelijk verzochten te stoppen met samenvattingen uploaden. Dat deden ze met het grapje dat de sectie vernederingen al overvol zat.

Onoplettende vrouw wordt getroffen door keiharde honkbal
Tijdens de honkbalwedstrijd tussen de Chicago Cubs en de Pittsburgh Pirates zocht een vrouw nietsvermoedend haar zitplaats op. Tot zover lijkt er niks aan de hand, ware het niet dat ze dat vlak achter de thuisplaat deed. Doordat ze alleen oog voor haar stoel had, zag ze niet dat een worp van Pirates-speler A.J. Burnett door Cubs-speler maar half geraakt werd. Hierdoor vloog de bal bijna rechtdoor de tribune in, precies waar de jonge dame stond. Ze kreeg de bal in volle snelheid op haar hoofd. Gelukkig kwam de vrouw met de schrik vrij.


Au! (Bron: YouTube)

Fietsende Blind maakt Engelsen boos
Nietsvermoedend postte Daley Blind een foto op Instagram van een ritje op zijn fiets door Manchester. "Mijn fiets uit Amsterdam is precies op het goede moment gearriveerd", zo schreef de jonge voetballer er bij. Tot dan toe lijkt er niets aan de hand. Maar helaas blijkt fietsen in Engeland een stuk ingewikkelder te zijn dan hier in Nederland, en dan niet omdat ze daar aan de verkeerde kant van de weg rijden.

"Het verkeer is verschrikkelijk in Manchester en fietsers gaan altijd onderuit. Dit zijn niet de rustige straatjes langs de Amsterdamse grachten. De straten in Manchester zijn verstopt met bussen, busjes en taxi's en Daley moet extra oppassen. Het dragen van een helm zou verstandig zijn", zo vertelde een bron van binnen Manchester United aan The Mirror. De clubleiding had Blind op zijn falie gegeven vanwege zijn ritje op de fiets.

Ook zou de fiets niet aan de Engelsen standaarden voldoen. "Hij zou een fiets moeten nemen met twee handremmen, in plaats van een terugtraprem. Ik denk niet dat zijn fiets genoeg remkracht heeft voor onze wegen", aldus een Engelse fietsenmaker. Dit zal voorlopig wel het laatste ritje van de Nederlander door de stad geweest zijn.

 

My bike from Amsterdam arrived at the right time 🚲☀😎

Een foto die is geplaatst door Daley Blind (@blinddaley) op9 Apr 2015 om 10:06 PDT

Bikini-skiën
Wie gaat er nou in haar bikini skiën vraag je je af. Maar er zijn meer gekken dan je denkt! Meer dan 1.600 snowboarders en skiërs verzamelden zich in zwemkledij in het Siberische Sheregesh. Op Mount Zelyonaya (de Groene Berg) was een grootse poging om het wereldrecord bikini-skiën te verbeteren. Het goede nieuws is dat het wereldrecord verbroken is door de Russen. Gelukkig hebben we de foto's (en een filmpje) nog:


Het wereldrecord bikini-skiën (Bron: YouTube/Siberian Times)

Boogschutter Van der Ven voert wereldranglijst aan

Boogschutter Rick van der Ven is de nieuwe aanvoerder van de wereldranglijst op het olympische onderdeel recurve (outdoor). Hij dankt de promotie van de derde naar de eerste plaats aan een zeer succesvol wereldbekerseizoen met vier podiumplaatsen.

Van der Ven passeerde op de aangepaste ranking van april de Zuid-Koreanen Lee Seung-yun en Oh Jin-hyek. De laatste, olympisch kampioen van Londen 2012, zakte zelfs naar de vierde plaats achter de Duitser Florian Kahllund.

Van der Ven is de derde Nederlandse nummer één van de wereldbond FITA. Wietse van Alten (recurve, 2004) en Peter Elzinga (compound, 2005) gingen hem voor.

Prima dag voor zeilduo Mulder/De Koning

Mandy Mulder en Koen de Koning hebben een uitstekende tweede dag achter de rug in de internationale regatta van Hyères. Het tweetal zeilde donderdag in de Nacra17, de olympische catamaran voor gemengde teams, twee keer naar de vierde plaats en sloot de zesde race af als tweede. In het algemeen klassement zijn ze nu vierde.

Mulder en De Koning passeerden bovendien Renée Groeneveld en Steven Krol (zevende). In Hyères valt de beslissing over de olympische kandidatuur in deze boot. In Palma de Mallorca eindigden Mulder en De Koning ook al hoger.

In de 470 worden deze week ook bekend wie Nederland straks in Rio gaat vertegenwoordigen, als aan de kwalificatie-eisen wordt voldaan. Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen stonden er al beter voor dan Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens en nu helemaal, elfde respectievelijk 29e.

Beachduo's naar laatste 16 in China

De twee Nederlandse mannenteams bij de Fuzhou Open, het openingstoernooi van de World Tour beachvolleybal, hebben zich donderdag als groepswinnaars direct geplaatst voor de laatste zestien. Zowel het duo Reinder Nummerdor/Christiaan Varenhorst als het tweetal Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen verzekerde zich in China van de groepswinst. Daardoor mogen beide koppels de eerste ronde in de eindfase overslaan.

Nummerdor en Varenhorst behaalden in groep A de derde zege op rij. Het als eerste geplaatste duo versloeg het Italiaanse koppel Matteo Ingrosso/Paolo Ingrosso in twee sets: 21-17, 25-23. Nummerdor en Varenhorst zijn daardoor vooralsnog zonder setverlies in Fuzhou.

Brouwer en Meeuwsen moesten in het duel met de Mexicanen Juan Virgen en Lombardo Ontiveros nog wel de eerste set afstaan: 16-21. Daarna sloegen de wereldkampioenen alsnog toe: 21-12, 15-13.

Oppasboete schoonmoe Lange Frans wordt herzien

De gemeente Amsterdam ziet onbetaald oppassen in de familiesfeer 'niet langer' als werk en gaat daarom de zaak van oppasoma Diane van Aalderen herzien. Dit meldt het NCRV-programma De Monitor dat eerder de zaak van de schoonmoeder van rapper Lange Frans aan de kaak had gesteld.

Die moest ruim 35.000 euro terugbetalen aan de gemeente Amsterdam omdat ze op haar kleinkinderen heeft gepast terwijl ze een bijstandsuitkering heeft. Daar kwam een boete van hetzelfde bedrag bovenop. De gemeente Amsterdam beoordeelde het oppassen als 'op geld waardeerbare arbeid', en dat had Van Aalderen moeten melden aan de sociale dienst.

Oppassen is werk waarmee geld kan worden verdiend, stelde de sociale dienst destijds. De rapper vroeg zich toen hardop af of dit nou de bedoeling is van de zogenaamde participatiesamenleving.

Het Amsterdamse college schrijft in een antwoord op vragen van de SP: "Het zorgen voor elkaar binnen de familiesfeer, zoals oppassen op kleinkinderen, ziet het college als iets wat familie voor elkaar doet en niet als werk waarvoor familieleden elkaar geld moeten vragen."

Oppasboete schoonmoe Lange Frans wordt herzien
Oppasboete schoonmoe Lange Frans wordt herzien (foto: ANP)

Johnny Depp is intens en dreigend in Black Mass teaser trailer

Johnny Depp is schier onherkenbaar in het misdaaddrama Black Mass, waarin hij de crimineel Whitey Bulger speelt. Voor de film is vandaag de eerste teaser trailer verschenen.

De teaser toont een toonzettende scène tussen Depp en David Harbour, over het vertrouwen dat zo belangrijk kan zijn in misdaadorganisaties, gevolgd door een stel beelden die duidelijk maken dat Black Mass meer vertelt dan alleen dinerscènes.

Black Mass wordt vanaf september verwacht. In de door Scott Cooper (Out of the Furnace) geregisseerde film zijn er ook rollen voor Kevin Bacon, Benedict Cumberbatch, Sienna Miller, Joel Edgerton, Juno Temple, Corey Stoll, Adam Scott en Dakota Johnson.

Veel multiplayer in Project CARS

Ontwikkelaar Slightly Mad en uitgever Bandai Namco hebben een nieuwe trailer uitgebracht waarin we de multiplayermodi van Project CARS wat meer zouden moeten zien. Nu zegt de trailer er niet veel over, maar gelukkig is er meer informatie bij gestopt.

In Project CARS online multiplayer kun je je eigen publieke of privé race-weekenden plannen of meespelen met een weekend van een van de andere spelers over de gehele wereld. Er wordt een online profiel bijgehouden zodat je kunt zien hoe je presteert op de baan, zoals winst, maar ook qua pole position en qualifications. Op deze manier hopen ze mensen beter te kunnen matchen in multiplayermodi. De gouden tip die ze geven: je moet als eerste over de finish komen. Bedankt voor deze hint.

Project Cars komt 8 mei uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

VVD en PvdA schrikken niet van kritiek op illegalencompromis

VVD en PvdA zijn niet geschrokken van de storm van kritiek die is losgebarsten over het akkoord dat zij hebben gesloten over de opvang van illegalen. De Tweede Kamerleden van beide regeringspartijen die zich met asielzaken bezighouden, kunnen zich voorstellen dat de commotie de eerste reflex is en dat er nog onduidelijkheid is over de afspraken en gevolgen.

Gemeenten en burgemeesters zijn nu zelf nog betrokken bij de opvang van illegalen en hebben tijd nodig hebben om na te denken over de gevolgen, zegt VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani. Ook PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken hoort veel zorgen, maar ook onduidelijkheid. Ze snapt dat, maar zegt dat het doel van de gemeenten is dat mensen worden opgevangen. Dat gebeurt volgens het akkoord ook, maar op andere locaties.

Gemeenten
Het kabinet wil dat illegalen straks worden opgevangen in de vijf grote steden en ook nog steeds in Ter Apel. Andere lokale opvangvoorzieningen moeten dicht. Gemeenten die straks toch opvang blijven verzorgen, dreigen te worden gekort op hun budget voor integratie van nieuwkomers.

"Dit akkoord lost onze problemen niet op", aldus Ferd Crone, voorzitter van het stedennetwerk G32 en burgemeester van Leeuwarden. Jan Paternotte van D66 te Amsterdam liet weten dat de hoofdstad het akkoord aan zijn laars zal lappen. "Er moeten straks illegalen uit andere steden naar Amsterdam, die na een paar weken weer op straat worden gezet. Daar zitten wij niet op te wachten."

De Amsterdamse afdeling van D66 wijst er verder op dat illegalen die niet meewerken, niet zullen stoppen met eten. Zo zadel je de samenleving er weer mee op, stelt de partij. Bovendien zouden illegalen die niet terug willen en zij die dat niet kunnen, niet zo makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn als het kabinet aanneemt.

Hoorzitting
Ook de Tweede Kamer is krisisch. Volgende week, vermoedelijk dinsdag, zal een hoorzitting worden gehouden over de kwestie, aldus Joël Voordewind van de ChristenUnie. Voordewind wil vooral hulporganisaties en burgemeesters horen uit plaatsen waar de opvang straks dicht moet.

De Raad van State buigt zich volgende maand over de opvang van illegalen. Tot die tijd mogen de gemeentelijke opvangplekken open blijven.

Coalitie schrikt niet van kritiek op illegalencompromis
VVD en PvdA schrikken niet van kritiek op illegalencompromis (foto: ANP)

Toyota ziet VW bijna langszij komen

Het Japanse autoconcern Toyota voelt de hete adem van concurrent Volkswagen (VW) in de nek. Het bedrijf heeft in het afgelopen boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, bijna 10,2 miljoen auto's verkocht. Dat is maar een fractie meer dan in het voorgaande jaar, blijkt uit cijfers die donderdag werden gepubliceerd.

Toyota is nog nipt de grootste autofabrikant ter wereld, maar VW komt rap dichterbij. De Duitse rivaal verkocht afgelopen kalenderjaar voor het eerst meer dan 10 miljoen wagens, een toename met 5 procent op jaarbasis. Het verschil tussen de twee grootmachten is zowel in afzet als in productie vrijwel te verwaarlozen.

Toyota ziet VW bijna langszij komen (Foto: Novum)
Toyota ziet VW bijna langszij komen (Foto: Novum)

Den Helder Airport wil lijndiensten beginnen

Den Helder Airport wil de komende jaren flink uitbreiden. Zo is de regionale luchthaven met diverse gegadigden in gesprek om te beginnen met lijn- en charterdiensten voor transport van onder meer offshore-personeel. Dit maakte het luchthavenbedrijf donderdag bekend.

Den Helder Airport mag in stappen verder groeien van 23.000 naar 27.000 vliegbewegingen per jaar. Dat wil de luchthaven onder meer doen met lijn- en charterdiensten met een maximumcapaciteit voor dertig personen naar het Britse Aberdeen en Esbjerg in Denemarken. Ook toeristen kunnen daar gebruik van maken. Vanwege de ideale ligging ten opzichte van de zuidelijke Noordzee en de nauwe samenwerking met zee- en offshore haven Port of Den Helder wil het vliegveld zich ook richten op helikoptervervoer van onderhoudspersoneel naar het toenemend aantal windmolenparken in de Noordzee.

Rainbow Six laat de Britse dienst shinen

Ubisoft heeft een trailer van Rainbow Six: Siege uitgebracht waarin we de British Counter Terrorist Unit in actie zien. Deze groep bestaat uit de beste mensen uit de Britse landmacht, marine en luchtmacht.

Ubisoft geeft aan dat ze de komende weken de units gaat introduceren door middel van video's. In Rainbow Six Siege ga je met een team tactische gevechten aan omterroristische aanslagen te verijdelen of gijzelaars te bevrijden. Natuurlijk kun je in multiplayer ook eens de terrorist uithangen.

Rainbow Six Siege komt deze herfst uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Russell Crowe verdiepte zich in Scientology

Toen hij bevriend raakte met Tom Cruise besloot Russell Crowe zich in te lezen over Scientology, maar lid van die kerk werd hij nooit. Dat vertelt hij aan People.

"Ik was al van jongs af aan geïnteresseerd in religie", vertelt de acteur die door zijn ouders nooit werd gedoopt zodat hij eventueel later zijn eigen religie kon kiezen. "Toen ik Tom Cruise ontmoette ten tijde van zijn huwelijk met Nicole Kidman, brachten we samen aardig wat tijd door. Toen heb ik me wat meer ingelezen over zijn religie."

Crowe zegt dat Cruise sportief reageerde toen hij concludeerde dat het niets voor hem was. "Ik had een video gevonden, maar die was niet erg interessant. Ik zei dat tegen Tom en hij reageerde cool. Hij probeerde me niet te overtuigen."

Verdachte 'afperser' familie De Mol vrij

Dirk M. (70), die heeft bekend John de Mol en het gezin van zijn zus Linda de Mol te hebben bedreigd en afgeperst, wordt uit voorarrest vrijgelaten. Dat gebeurt omdat uit onderzoek blijkt dat hij aan een ernstige vorm van dementie lijdt, bepaalde de raadkamer van de rechtbank in Utrecht donderdag.

De psycholoog en psychiater die hem hebben onderzocht, verwachten dat zijn gezondheid verder zal verslechteren als de man in de cel blijft zitten. De raadkamer heeft wel als voorwaarden voor zijn vrijlating gesteld, dat M. zijn paspoort moet inleveren en geen contact mag hebben met de familie De Mol. Ook moet hij op de volgende zitting bij de rechtbank op 18 juni verschijnen.

De advocaat van M., Paul Emmelot, had om schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt gevraagd. Hij deed dat, nadat de deskundigen de ziekte bij zijn cliënt hadden vastgesteld. Het Openbaar Ministerie heeft zich niet tegen de vrijlating verzet.

Op 3 maart betuigde de man nog spijt voor de rechtbank in Utrecht. Hij vond het 'heel verschrikkelijk' wat hij heeft gedaan. "Het spijt me verschrikkelijk voor de familie De Mol en mijn eigen familie", zei hij toen tegen de rechters. "Ik weet niet hoe ik dit goed moet maken. Het is allemaal heel erg. Ik wil dat ik het terug kon draaien, maar dat kan ik niet."

De man uit Zeist werd 3 december opgepakt en zat sindsdien in de cel. M. terroriseerde volgens het OM ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij 5 miljoen euro eiste.

Verdachte'afperser' familie De Mol vrij
Verdachte'afperser' familie De Mol vrij (Foto: ANP)

Sexy Heidi Klum stoeit in lingerie

Op YouTube is eerder vandaag een videoclip van Sia online gezet. "Wie?", zul je je afvragen. Wij kennen deze persoon ook niet, maar wel de hoofdpersoon in deze clip.

In het bijzonder hete en sexy clipje is niemand minder dan Heidi Klum te zien. De Duitse milf is er aan het stoeien en vrijen in niets meer dan wat doorschijnende lingerie.

En dat terwijl het huis in de fik vliegt. Enfin, filmpje volgt hieronder. Ruim je zelf de rommel op?

Drie ton voor dopingvrije sport

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt 300.000 euro beschikbaar voor de strijd tegen doping in Nederland. De bewindsvrouw zei dat donderdag op Papendal, waar ze de conferentie over een dopingvrije sportcultuur in Nederland opende.

Schippers hoopt dat de conferentie nieuwe inzichten levert over de manier waarop doping zo veel mogelijk kan worden uitgebannen. Ze wil aan de hand daarvan een actieplan maken en voor de uitvoering drie ton uittrekken. "We hebben een vaccin nodig tegen het dopingvirus. Ik streef naar een omgeving waarin sporters eerlijk met elkaar strijden op eigen fysieke en mentale kracht."

Mayweather wist wat hij zei over Ali

Bokswereldkampioen Floyd Mayweather heeft zijn uitspraken eerder deze week over Muhammad Ali bewust gedaan. "Ik was er redelijk zeker van dat ik kritiek zou krijgen. Maar dat interesseert me niks. Mijn mening is mijn mening. Toen Ali zei dat hij de grootste was, kreeg hij destijds waarschijnlijk ook de volle laag", liet de titelhouder in het weltergewicht van de bonden WBC en WBA onverstoorbaar weten.

De Amerikaan Mayweather, die op 2 mei in Las Vegas tegen de Filipijn Manny Pacquiao bokst in het 'gevecht van de eeuw', veroorzaakte dinsdag nogal wat commotie toen hij zei dat hij nu beter is dan bokskoning Ali in zijn gloriejaren. "Hij is een legende", vulde Mayweather in tweede termijn aan. "Ik respecteer hem zoals ik iedere andere kampioen respecteer. Ik geef alles in mijn leven voor het boksen. Daarbij heb ik het gevoel dat ik evenveel bijdraag aan deze sport als Ali heeft gedaan. Ik ben 38 jaar, nog steeds superscherp en nog steeds heel moeilijk te verslaan."

Hoge geldboete voor Spahic

Voetballer Emir Spahic is donderdag veroordeeld tot een boete van 20.000 euro. De Bosniër krijgt de geldstraf van de Duitse voetbalbond voor de kopstoot die hij aan een steward uitdeelde.

Spahic liet zich op 8 april gaan na de verloren strafschoppenserie van zijn club Bayer Leverkusen tegen Bayern München in het Duitse bekertoernooi. De steward verloor twee tanden bij de doldwaze actie van de verdediger. Bayer Leverkusen besloot Spahic meteen te ontslaan. Justitie doet nog onderzoek naar de Bosniër.

Spahic mag van de Duitse voetbalbond pas vanaf 12 juli voor een nieuwe club uitkomen. De verdediger zegt spijt van zijn daad te hebben en heeft de straffen inmiddels geaccepteerd.

Veren van rubber tegen geluidslek muziekzalen

Rubberen veren in vier betonnen kolommen in de popzaal van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht moeten het geluidslek vanuit die zaal verhelpen. Vorig jaar bleek kort na de opening van het peperdure muziekcentrum dat de popklanken doordreunen in de daarboven gelegen zaal voor kamermuziek.

Verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt schrijft donderdag in een brief aan de gemeenteraad dat het karwei vrijdag gaat beginnen. Eind juni moet de verbouwing klaar zijn. In juli moet uit geluidsmetingen blijken of de ingreep heeft geholpen.

Everhardt waarschuwt dat het een kostbare klus gaat worden. In februari schatte de gemeente de kosten al op ruim een miljoen euro. "Het blijkt technisch een stuk ingewikkelder dan gedacht om de veren te plaatsen. Ook nemen we twee extra maatregelen, namelijk geluidsreducerende platen tegen het balkon van de popzaal en geluiddempende maatregelen aan de goederenlift." De wethouder komt later met een exact kostenplaatje, schrijft hij.

De bouw van TivoliVredenburg heeft bijna 150 miljoen euro gekost. Het muziekcentrum kampt met grote tekorten.

Supermensen in Call of Duty

Zondag 26 april wordt de dag dat Call of Duty: Black Ops III aan de wereld getoond gaat worden. De onderstaande teaser laat weinig meer aan de verbeelding over: we gaan weer de toekomst in, dit keer met bionisch verbeterde supersoldaten.

Dit jaar is ontwikkelaar Treyarch aan de beurt om een Call of Duty op de wereld te zetten. Zondag zien we daar de eerste beelden van. Of dat een cinematic trailer of gameplaytrailer gaat worden is nog niet bekend. Het is wel duidelijk dat het zich in de toekomst af gaat spelen, net zoals Modern Warfare. Of deze soldaten een quickscope-armprothese krijgen is nog niet bekend.

Bemiddelaar moet thuiszorgconflict oplossen

Een bemiddelaar gaat proberen het conflict in Berkelland (Gelderland) tussen thuiszorgmedewerkers en de gemeente op te lossen. Boze werknemers in de thuiszorg protesteren er tegen de forse bezuinigingen met mogelijk banenverlies. Volgens FNV Zorg en Welzijn hebben beide partijen donderdagmiddag in een gesprek besloten een bemiddelaar te zoeken.

De groep bezette woensdag het gemeentehuis in de plaats Borculo (die onder Berkelland valt). De mensen brachten er de nacht door. Ruim driehonderd mensen dreigen er hun baan te verliezen omdat de gemeente heeft besloten te stoppen met de huishoudelijke zorg.

Volgens een woordvoerder van FNV Zorg en Welzijn zal vermoedelijk vrijdag bekend zijn wie de bemiddelaar wordt. "Volgende week kunnen we dan voor het eerst een gesprek hebben." Hij zei niet te verwachten dat er tot die tijd nog acties komen.

Zeker 2 weken kutweer voor de boeg

Neem morgen maar een vrije dag en geniet van het mooie weer, want morgen is voorlopig de allerlaatste mooie dag van het jaar. Er staat ons namelijk zeker twee weken kutweer te wachten.

Vanaf zaterdag staat ons iedere dag 80 tot 90 procent neerslag te wachten. Het zal dus iedere dag bijna de gehele tijd blijven regenen. En met maximumtemperaturen van rond de 10 graden Celsius mag de zomerjas nog wel even in de kast blijven hangen.

Ook de week erop is het huilen met de pet op. "Aanhoudend wisselvallig en temperaturen onder normaal", voorspelt het KNMI tot en met donderdag 7 mei. "Geleidelijk afnemende neerslagkansen."

Het klotenweer komt op een bijzonder slecht moment. Er staat ons namelijk nog een aantal vrije dagen te wachten. En ook staat de meivakantie voor de deur, die ditmaal twee weken duurt. Gelukkig komen FOK!kers toch nooit van hun zolderkamer af...

Minister en bonden bespreken Nationale Politie

De politiebonden gaan met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) overleggen over de problemen bij de vorming van de Nationale Politie. Dat hebben de bonden ACP, NPB, ANPV en VMHP donderdag bekendgemaakt.

Er wordt ook gesproken over wat de bonden een van de grootste struikelblokken noemen: de grote afstand die politiemensen ervaren tussen de werkvloer en de politietop.

Het gesprek vindt op korte termijn plaats. De uitkomst zal bepalen welke stappen de politiebonden verder zullen zetten, laten ze weten.

De afgelopen week is de kritiek van de bonden op de politietop verhevigd. De enorme reorganisatie van de politie en daarmee gepaard gaande problemen, maar ook de moeizame cao-onderhandelingen zijn de voedingsbodems.

Minister en bonden bespreken Nationale Politie (Foto: Novum)
Minister en bonden bespreken Nationale Politie (Foto: Novum)

NAVO: Russische troepenopbouw bij grens Oekraïne

Een opbouw van Russische troepen langs de grens met Oekraïne lijkt te wijzen op een aanstaand offensief door pro-Russische separatisten. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, donderdag gezegd. Rusland beschuldigde de Verenigde Staten er ondertussen van Oekraïense militairen te trainen in stedelijke oorlogvoering.

Rusland heeft de bevoorrading van de rebellen ook opgevoerd, aldus Stoltenberg. Ze krijgen onderricht in de krijgskunst en worden, ondanks een wapenstilstand, uitgerust met onder andere drones.

De Russische acties ondermijnen het bestand en schenden de bepalingen van de afspraken die op een top in Minsk zijn gemaakt, zegt de NAVO-chef. Langs de grens worden volgens hem onder andere tanks, artilleriegeschut en luchtafweer geplaatst. Reden tot 'grote zorg', omdat de separatisten nu zonder waarschuwing tot de aanval kunnen overgaan.

Het Russische ministerie van defensie ontkende de beschuldigingen en stelde dat de VS het Oekraïense leger in het oosten van het land trainen. Amerikaanse paratroepers arriveerden vorige week in het westen van het land om de nationale garde te trainen.

Renault positiever over Europese automarkt

Renault is op basis van een goed eerste kwartaal positiever geworden over de ontwikkeling van de Europese automarkt. Het bedrijf maakte donderdag bekend dat de slechte marktomstandigheden in Rusland en Latijns-Amerika zijn gecompenseerd door een opleving in onder meer Frankrijk.

De omzet van Renault, dat ook een belang van 43 procent bezit in het Japanse Nissan, steeg met 14 procent tot 9,4 miljard euro. De autofabrikant gooide hoge ogen met zijn modellen Captur en Twingo en profiteerde daarnaast van de zwakkere euro.

Renault verwacht nu dat de Europese automarkt dit jaar met 5 procent groeit, waar eerder werd gerekend op een groei van 2 procent. Dit jaar moeten er vijf nieuwe modellen op de markt komen, waaronder de nieuwe Espace en de 'sports utility vehicle' Kadjar.

Renault positiever over Europese automarkt (Foto: Novum)
Renault positiever over Europese automarkt (Foto: Novum)

Grootste Marvel-opening ooit voor nieuwe Avengers

De nieuwe actiefilm Avengers: Age of Ultron heeft het record gevestigd voor de grootste opening voor een Marvel-titel ooit in Nederland. Dit record stond op naam van Guardians of the Galaxy.

Dat heeft distributeur Disney donderdag bekendgemaakt. Het tweede deel in de Avengers-reeks trok woensdagavond bijna 30.000 bezoekers en leverde een omzet van 287.000 euro. Het marktaandeel van de film in de Nederlandse bioscopen was daarmee 56 procent, dus ruim één op de twee bezoekers ging naar Age of Ultron.

In Avengers: Age of Ultron moeten Iron Man, Captain America, de Hulk en Thor het opnemen tegen de robot Ultron die de mensheid wil vernietigen. De hoofdrollen worden gespeeld door Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson en Mark Ruffalo. Age of Ultron draait momenteel in 116 bioscopen, waarvan er vijf een IMAX-scherm hebben.

Avengers: Age of Ultron: Ultron
Avengers: Age of Ultron: Ultron

Oranje voetbalsters oefenen tegen Zweden

De Nederlandse voetbalsters spelen in de aanloop naar het WK in Canada een oefenwedstrijd tegen Zweden. Beide ploegen ontmoeten elkaar op 30 mei in het stadion van de York University in Toronto.

Oranje bereidt zich vanaf 24 mei tijdens een trainingskamp van een week in Toronto voor op de mondiale titelstrijd. Op 1 juni arriveren bondscoach Roger Reijners en zijn speelsters in Edmonton, waar op 6 en 11 juni de poulewedstrijden tegen Nieuw-Zeeland en China op het programma staan. Het laatste groepsduel met Canada wordt op 15 juni gespeeld in Montreal.

Voorafgaand aan het vertrek richting Canada oefent Oranje in het stadion van Sparta tegen Estland. Zweden is net als Nederland actief op het WK. De nummer vijf van de ranglijst van de FIFA stuit in de groepsfase op Verenigde Staten, Australië en Nigeria.

Einde seizoen voor Boymans

Voor aanvaller Ruud Boymans van FC Utrecht is het seizoen voorbij. De 25-jarige Limburger heeft in overleg met de clubleiding besloten om zich op de nieuwe jaargang te richten.

Boymans ondervindt momenteel nog te veel hinder van een slepende enkelblessure, die hem sinds december aan de kant houdt. "Doodzonde hoe het is gelopen, maar volgend seizoen sta ik er weer", liet Boymans via sociale media weten aan de Utrechtse fans.


Ruud Boymans komt dit seizoen niet meer in actie (PRO SHOTS / Jan Kok)

Zware blessure voor pechvogel Badstuber

Nieuw blessureleed voor Bayern München. De Duitse kampioen moet international Holger Badstuber andermaal geruime tijd missen. De verdediger blijkt in het duel met FC Porto (6-1) een spier in zijn bovenbeen te hebben gescheurd. Hij zal binnenkort in de Verenigde Staten worden geopereerd. Bayern gaat ervan uit dat het herstel drie tot vier maanden gaat duren.

De carrière van de 26-jarige Badstuber wordt overschaduwd door fysiek ongemak. Hij stond bijna twee jaar buitenspel door twee gescheurde kruisbanden, werd nog een keer geopereerd aan de rechterknie en na zijn rentree dit seizoen ging het opnieuw snel mis. Een ernstige peeskwetsuur in een dij hield hem bijna vijf maanden aan de kant.

"Natuurlijk ben ik op dit moment zwaar teleurgesteld, maar ondanks alles blijf ik toch positief. Ik kom volledig gezond terug", zei Badstuber over zijn zoveelste uitschakeling.

Wielerploeg Astana houdt licentie

De Kazachse wielerploeg Astana houdt zijn licentie voor de World Tour, maar blijft onder streng toezicht staan. De licentiecommissie van de internationale wielerunie UCI heeft dat volgens diverse media besloten.

De UCI dreigde de ploeg van Tourwinnaar Vincenzo Nibali en de Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra te weren uit de grote koersen. Dit hangt  onder meer samen met het antidopingbeleid en de structuur, die niet overeenkwamen met het eerder door de ploeg geschetste beeld.

FOK! sportfoto-onderschrift week 17

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was WillemMiddelkoop met het volgende onderschrift: "Deze overwinning komt uit de lucht vallen!"

De opgave van deze week:

Golden State Warriors-speler Stephen Curry is een stevig duel met New Orleans Pelicans-speler Jrue Holiday verwikkeld. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Golden State Warriors-speler Stephen Curry is een stevig duel met New Orleans Pelicans-speler Jrue Holiday verwikkeld. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Nieuw offensief rebellen Syrië

Een aantal extremistische rebellengroepen in Syrië is een nieuw offensief begonnen in het noordwesten van het land. Onder meer het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra maakt deel uit van de gelegenheidscoalitie.

De rebellen wisten vorige maand al de provinciehoofdstad Idlib in te nemen. Ze lijken zich nu te concentreren op het stadje Jisr al-Shughour en het omliggende gebied. Rondom het stadje worden posten van het Syrische leger op de korrel genomen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de rebellen al vijf controleposten veroverd, waarvan twee dicht bij Jisr al-Shughour. Zeker acht rebellen sneuvelden, aldus het Observatorium, en een onbekend aantal militairen. Het leger voert luchtaanvallen uit op de rebellen.

De rebellen kondigden het offensief woensdagavond aan en riepen burgers op 'binnen te blijven tot God hun de overwinning en bevrijding gunt'.

Verkeer 2 maanden niet over brug Waddinxveen

Het verkeer kan waarschijnlijk twee maanden lang niet over de beschadigde hefbrug in Waddinxveen rijden. Dat meldde de provincie Zuid-Holland donderdag. Het hefgedeelte wordt weggehaald en naar een werf in Krimpen aan den IJssel gebracht. Daar kijken deskundigen hoe erg de schade is en wat er moet gebeuren om die te herstellen. Over de kosten kan de provincie nog niets zeggen.

Voetgangers, fietsers, scooterrijders en mensen met een rolstoel of scootmobiel kunnen voorlopig met een veerboot naar de andere kant van de Gouwe. Auto's, vrachtwagens en motoren worden omgeleid.

Een schip was dinsdagmiddag klem komen te zitten onder de brug. Een uitschuifbare paal van een duwbak bleef haken. Het schip werd in de nacht van woensdag op donderdag weggehaald. De schipper raakte bij het ongeluk gewond, maar hij kon weer aan het werk nadat hij was onderzocht in een ambulance. Schepen op de Gouwe moesten omvaren.

'1,5 miljard euro extra nodig voor defensie'

Het budget voor defensie en internationale veiligheid moet de komende jaren structureel omhoog met zeker 1,5 miljard euro. Die oproep van een groep oud-ministers en andere vroegere politici en bestuurders klonk de ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag als muziek in de oren.

Die namen in Den Haag een manifest in ontvangst waarin 38 prominenten concluderen dat de krijgsmacht haar taken niet of nauwelijks kan uitvoeren. Volgens hen zijn de bezuinigingen op Defensie van de afgelopen 25 jaar te ver doorgeschoten. De verslechterde internationale veiligheidssituatie, met crises in Oekraïne, het Midden-Oosten en Afrika en de terroristische dreigingen, maken het noodzakelijk dat de krijgsmacht meer armslag krijgt, aldus de ondertekenaars.

'1,5 miljard euro extra nodig voor defensie' (Foto: Novum)
'1,5 miljard euro extra nodig voor defensie' (Foto: Novum)

'Krol hield Gaykrant overeind met subsidie'

Henk Krol heeft een fors deel van een subsidie van 2 ton van het ministerie van Onderwijs besteed aan het overeind houden van de noodlijdende Gaykrant, waarvan Krol hoofdredacteur was. Dat heeft bestuurder Peter Derksen van de Stichting Vrienden van de Gaykrant donderdag gezegd.

Krol zelf ontkende donderdag tijdens een civiele rechtszaak bij de rechtbank in Den Bosch misbruik te hebben gemaakt van het geld. Er is ook geen 'greintje bewijs' van, liet hij via zijn advocaat Peter Schouten weten.

Wel is duidelijk geworden dat de subsidie die de stichting kreeg, werd overgemaakt naar Krols uitgeverij, die de Gaykrant uitgaf.

De Stichting Vrienden van de Gaykrant moet 200.000 euro terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. De stichting heeft dat geld niet en wil het van Krol zien.

Henk Krol (Foto: Novum)
Henk Krol (Foto: Novum)

ChristenUnie wil ook statiegeld op petflesjes

De ChristenUnie wil niet alleen dat het statiegeld op grote plastic flessen blijft bestaan, maar ook dat dit wordt ingevoerd voor kleinere petflesjes. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van die partij werkt aan een initiatiefwet om dit te regelen.

Het kabinet had eerder onder voorwaarden toestemming gegeven om het statiegeld per 2015 af te schaffen. Daarover waren afspraken gemaakt met de verpakkingsindustrie, de gemeenten en de supermarkten. Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) was echter niet aan alle afspraken voldaan en kon ze daarom vorig jaar nog niet instemmen met het afschaffen van het statiegeld. Ze komt er binnenkort op terug.

Volgens Dik lijkt het erop dat de staatssecretaris zal besluiten om het statiegeld alsnog af te schaffen. De ChristenUnie wil dat voorkomen, omdat er volgens het Kamerlid in de samenleving veel steun voor statiegeld is.

Facebook sleept CBP voor de rechter

Facebook begint een rechtszaak tegen het College bescherming persoonsgegevens (CBP), de privacywaakhond van de overheid. De zaak dient op 20 mei bij de rechtbank in Den Haag. Dat liet de rechtbank in Den Haag donderdag weten.

Het is onduidelijk waar de zaak over gaat. Facebook zelf wil niets zeggen, de advocaat van het bedrijf mag geen uitspraken doen en het CBP kan ook niet reageren, omdat het gaat om een zaak die nog bij een rechter is. Ook de rechtbank zegt niets.

Facebook voerde begin dit jaar nieuwe gebruiksvoorwaarden in. De profielensite slaat meer informatie van zijn miljarden gebruikers op. Zo volgt het netwerk welke andere sites gebruikers bezoeken. Zo kan het bijvoorbeeld zien dat iemand op zoek is naar een nieuwe tv. Facebook kan dan advertentieruimte verkopen aan bijvoorbeeld een tv-maker of een winkel. Vanwege de voorwaarden begon het CBP een onderzoek. Dat loopt nog.

Facebook sleept CBP voor rechter
Facebook sleept CBP voor de rechter (foto: ANP)

Vluchtelingentop begint met minuut stilte

De Europese leiders hebben donderdagmiddag in Brussel gezamenlijk een minuut stilte gehouden voor de verdronken vluchtelingen in de Middellandse Zee. Zij herdachten de slachtoffers aan het begin van hun speciaal ingelaste top over de vluchtelingencrisis.

De Europese Unie wil nieuwe tragedies voorkomen, na de recente verdrinkingsdood van honderden vluchtelingen. Daarnaast moet de illegale migratie drastisch worden beperkt.

Europees president Donald Tusk riep de top bijeen om te kijken wat Europa op korte termijn kan doen. 'Omdat migratie een complex probleem is' verwacht Tusk geen snelle oplossingen voor de oorzaken van de vluchtelingencrisis. "Europa is niet de oorzaak van de problemen. Dat zijn oorlog, instabiliteit en armoede elders", zei hij aan het begin van de top.

Gijzelaars gedood bij antiterreuroperaties VS

Bij recente Amerikaanse antiterreuroperaties zijn Amerikaanse en Italiaanse gijzelaars van Al-Qaida gedood. Ook twee Amerikaanse leden van de terreurorganisatie lieten het leven. Dat heeft het Witte Huis donderdag gezegd.

De Verenigde Staten stelden onlangs vast dat de Amerikaan Warren Weinstein en de Italiaan Giovannia Lo Porto in januari bij een operatie in de grensregio tussen Afghanistan en Pakistan om het leven zijn gekomen. Het Witte Huis denkt nu ook dat bij een recente antiterreuroperatie in hetzelfde gebied nog eens twee Amerikanen de dood vonden.

De operatie in januari kostte ook het leven aan Ahmed Farouq, een Amerikaanse leider binnen Al-Qaida. Bij een andere missie kwam de Amerikaan Adam Gadahn om.

Afghaanse tolk wordt toch niet uitgezet

De Afghaanse tolk die voor de Nederlandse missie in Afghanistan heeft gewerkt, mag in Nederland blijven. Zijn asielverzoek is ingewilligd, zo heeft zijn advocaat Wil Eikelboom donderdag bekendgemaakt.

Aanvankelijk zou de man, Abdhul Ghafoor Ahmadzai, uitgezet worden naar Noorwegen. Daar had hij in eerste instantie zijn asielverzoek ingediend.

"Mijn cliënt krijgt de A-status, wat betekent dat hij bescherming geniet omdat hij terecht vreest voor zijn leven", zei Eikelboom. Hij weet niet wat precies de reden is geweest dat Ahmadzai nu toch mag blijven. Hij is heel blij, aldus de advocaat.

In politiek Den Haag was ophef over de kwestie ontstaan. Vooral D66 vond dat Nederland een verantwoordelijkheid heeft voor mensen die voor Nederlanders hebben gewerkt en daarom gevaar lopen.

Afghaanse tolk wordt toch niet uitgezet
Afghaanse tolk wordt toch niet uitgezet (foto: ANP)

Driekwart Nederlanders eet ongezond

Nederlanders eten te weinig groente, fruit en vis. Slechts een kwart van de bevolking haalt de richtlijnen voor gezonde voeding. Dat concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een donderdag verschenen onderzoek.

Vooral jongeren lijken weinig op te hebben met gezond eten. Volgens de onderzoekers eten maar drie op de tien kinderen in de basisschoolleeftijd voldoende groente en fruit. Bij de groep daarboven, twaalf- tot zestienjarigen, voldoet slechts 14 procent aan de richtlijn. Naarmate mensen ouder worden neemt ook de consumptie van gezonder voedsel toe, concludeert het CBS.

Volgens de onderzoekers eten vrouwen (30 procent) vaker voldoende vruchten dan mannen (22 procent). Opvallend is ook dat allochtonen over het algemeen gezonder eten dan autochtonen. De norm om zeker twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal een keer vette vis zoals zalm, haring of makreel, leeft slechts 14 procent van de bevolking na.

Kinderen tot en met acht jaar moeten volgens de norm gezonde voeding dagelijks anderhalf stuks fruit eten. Voor iedereen ouder dan negen jaar geldt twee stuks fruit, zoals granaatappels, peren, mandarijnen of bananen.

Consumentenorganisatie foodwatch kijkt niet op van de ongezonde eetstijl van Nederlanders. "We zien dat ook aan de stijgende overgewichtcijfers. Bijna 42 procent van de Nederlanders heeft overgewicht, in 1981 was dit 33 procent", vertelt een woordvoerster. Volgens de voedselwaakhond is 85 procent van de producten in supermarkten gericht op kinderen, te zoet, te zout of te vet. "Wij pleiten al tijden voor een verbod op marketing van ongezonde producten", aldus de zegsvrouw.

Driekwart Nederlanders eet ongezond
Driekwart Nederlanders eet ongezond (Foto: ANP)

Autoclubs naar rechter om milieuzones

Steeds meer grote steden stellen milieuzones in. Dat is een doorn in het oog van liefhebbers van klassieke auto's. Daarom stapt de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) samen met tientallen klassieke-autoclubs naar de rechter. Ze willen het instellen van milieuzones tegengaan.

'Milieuzones kosten de belastingbetaler miljoenen en leveren voor het milieu niets op. Bovendien mag elke stad zijn eigen voorwaarden aan zo'n zone verbinden. Daardoor is het voor de automobilist totaal onduidelijk wat hij wel of niet mag', zegt Peter Staal, directeur van de KNAC.

De belangenclub sleept als eerste de gemeente Utrecht voor de rechter. Dat is de eerste stad in Nederland waar een milieuzone werd ingevoerd. De KNAC eist dat de maatregel wordt teruggedraaid. 'Utrecht kan beter het vuile openbaar vervoer met zijn rokende, dieselgestookte stads- en streekbussen aanpakken. Die mogen wél gewoon de milieuzone in.'

Oude cijfers
Diverse belangenclubs waaronder de BOVAG en KNAC wijzen ook op de hoge kosten van cameratoezicht en handhaving in de milieuzones. De gemeente Utrecht zou de invoering van de milieuzone op oude cijfers hebben gebaseerd. Omdat het belastingvoordeel op klassieke auto's is beperkt, zijn er inmiddels veel minder oude auto's op de weg. Toch maken gemeenten hoge kosten voor handhaving van de milieuzones.

Taakstraf voor ex-baas moslimomroep

Voormalig directeur Frank William van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft de maximale taakstraf gekregen van 240 uur. Hij pleegde valsheid in geschrifte en maakte jarenlang misbruik van omroepsubsidies. De rechtbank bestrafte vandaag ook een filmmaker. Hij moet anderhalve ton betalen voor fraude met subsidies en zijn bedrijf krijgt een boete van 50.000 euro.

De straffen die de rechter vandaag oplegde, zijn veel lager dan de eisen van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM eiste namelijk celstraffen van twintig en achttien maanden tegen de voormalige omroepbaas en de documentairemaker. De rechter besloot geen celstraffen op te leggen omdat de zaak al enige tijd geleden speelde. Daarbij kon niet alles worden bewezen.

De twee mannen waren de hoofdverdachten in een fraudezaak met subsidies voor de moslimomroep en de Joodse omroep. Volgens het OM is er tussen 2004 en 2008 voor zo'n 600.000 euro gefraudeerd.

Schade door regen en hagel gaat toenemen

De schade aan woningen als gevolg van extreem weer gaat de komende decennia fors toenemen. Zonder maatregelen verdubbelt die naar verwachting als gevolg van extreme hagelbuien. De neerslagschade stijgt in het meest ongunstige klimaatscenario met 139 procent, voorspelt het Verbond van Verzekeraars donderdag. Opstal- en inboedelverzekeringen kunnen daardoor duurder worden.

De voorspellingen zijn gebaseerd op een onderzoek van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Het Verbond van Verzekeraars wil met overheden, waterschappen en ingenieursbureaus gaan praten over maatregelen om de schadelast te beperken.

James May: 'Geen Top Gear zonder Clarkson'

Presentator James May wil niet doorgaan bij het autoprogramma Top Gear zonder Jeremy Clarkson. 'Het is met z'n drieën of niet. Een surrogaat-Jeremy is voor mij geen optie', zegt May in de Britse krant The Guardian.

James May is één van de drie gezichten van het populaire autoprogramma van de BBC, samen met Richard Hammond en Jeremy Clarkson, wiens contract niet wordt verlengd na een handgemeen met een producer. May ziet het niet zitten om de autoshow met een vervanger van Clarkson te presenteren, zegt hij tegen The Guardian'Dat gaat niet werken. Ik zou het dom vinden als ze zoiets proberen.'

De contracten van May en Hammond liepen vorige maand af. Er zijn nog geen gesprekken geweest om die te hernieuwen. May benadrukt dat hij nog niet is gestopt bij de BBC en hoopt zelfs dat Clarkson terugkeert. 'De BBC heeft de deur nog niet compleet gesloten voor Jeremy. Ze hebben hem niet verbannen of ontslagen, maar alleen zijn contract nog niet verlengd.'

Geruchten
Er gaan geruchten dat de BBC met drie nieuwe presentatoren aan een volgend seizoen van Top Gear wil beginnen. De laatste drie nog niet uitgezonden afleveringen mét Jeremy Clarkson worden alsnog uitgezonden. De opnames werden gemaakt voordat het handgemeen met de producer plaatsvond. Clarkson blikt terug op die dag als zijn 'meest stressvolle dag in 27 jaar bij de BBC', omdat een arts hem had verteld dat hij kanker had. Pas later bleek dat niet het geval.

Enise B. mishandelde medegevangene

Enise B., de vrouw die samen met haar vriend Antonio van der P. vorig jaar een spoor van geweld trok door Nederland, heeft in november in de Penitentiaire Inrichting in Zwolle een andere gedetineerde aangevallen. B. (20) zou zijn geprovoceerd waarna zij de medegevangene aanvloog.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste donderdag voor de rechtbank in Zwolle twee weken gevangenisstraf tegen B. wegens mishandeling. De rechter oordeelde dat ze wel schuldig was, maar legde haar geen straf op omdat ze al tien dagen in een isoleercel had doorgebracht. Wel moet ze haar slachtoffer een schadevergoeding betalen van 100 euro.

B. werd begin april veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar, haar vriend Van der P. hoorde zestien jaar cel. Het duo trok in februari 2014 rovend en met veel geweld door Nederland en werd na een klopjacht in Duitsland aangehouden.

Goedkopere brandstof helpt United Airlines

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft in de eerste drie maanden van 2015 flink geprofiteerd van de sterk gedaalde brandstofprijs en kostenbesparingen. Het bedrijf hield onder de streep 582 miljoen dollar (542 miljoen euro) over, de hoogste winst ooit in een eerste kwartaal.

United Airlines gaf ruim een derde minder uit aan kerosine dan een jaar eerder. Daarmee viel de brandstofrekening zelfs lager uit dan de salariskosten, die juist met 7 procent stegen. De totale kosten daalden met 13 procent tot 7,9 miljard dollar. Daar stond een omzet van 8,6 miljard dollar tegenover, 1 procent minder dan een jaar eerder.

De opbrengsten uit passagiersvervoer stegen. Vooral vluchten naar Latijns-Amerika leverden meer op, maar ook de inkomsten op routes binnen de Verenigde Staten en naar Europese bestemmingen namen toe.

Goedkope brandstof helpt United Airlines (Foto: Novum)
Goedkope brandstof helpt United Airlines (Foto: Novum)

Duitsland onderschept grote partij pure cocaïne

De Duitse douane heeft 257 kilo pure cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een partij pinda's uit Argentinië, maakte de douane in Hamburg donderdag bekend.

De partij cocaïne werd vorige maand gevonden aan de hand van een tip. In de container waar de pinda's in zaten zat een verborgen ruimte voor de drugs, die een straatwaarde hebben van zo'n 16,7 miljoen euro.

De pinda's zijn uiteindelijk doorgestuurd naar hun eindbestemming, de haven van Rotterdam.

'Ruim 4 procent Nederlandse topsporters aan doping'

Van de Nederlandse topsporters die ook die officiële status hebben, zegt iets meer dan 4 procent doelbewust doping te gebruiken om de prestaties te verbeteren. Dat komt uit een onderzoek van de Nederlands Dopingautoriteit, die de sporters heeft ondervraagd. De uitkomst van het onderzoek werd donderdag gepresenteerd op een dopingconferentie op Papendal.

De autoriteit stelde vijftig vragen aan 740 sporters van wie er 291 reageerden. Daarmee is het volgens onderzoeker Olivier de Hon van de Dopingautoriteit betrouwbaar. "Alle sporten zijn meegenomen in het onderzoek. Het vaakst is er sprake van manipuleren van bloed, 3,7 procent. Dat is niet zo vreemd, want dat is lastig te vinden bij controles", aldus De Hon.

Het onderzoek wijst uit dat sporters die zich eenmaal aan doping wagen, dat ook blijven doen. Het is dus vaak niet eenmalig. "Ik kan aan de ene kant zeggen dat 96 procent van de Nederlandse topsporters geen doping gebruikt, maar dat de valsspelers wel hardnekkig zijn."

Het percentage van 4,2 ligt hoger dan jaarlijks daadwerkelijk aan dopingzondaars wordt betrapt. "Van de controles die we doen, is gemiddeld 1 à 2 procent positief. De les is dus dat we niet alles vinden. Persoonlijk had ik gedacht dat uit ons vragenonderzoek een hoger percentage aan bewuste dopinggebruikers zou komen. Dit onderzoek is uniek, dus hoe het in andere landen is, weten we niet. Er zijn wel indicaties en die wijzen erop dat het percentage van 4,2 internationaal gezien niet hoog is."

Hoewel de dopingregels inmiddels voor alle sporters wereldwijd hetzelfde zijn, verschilt de uitvoering per land. In Nederland ondergaat een topsporter gemiddeld 2,5 dopingcontrole per jaar. De helft is verplicht dagelijks de verblijfplaats aan te geven om beschikbaar te zijn voor een dopingcontrole. "14 procent vindt die impact op de privacy groot, maar sporters vinden het vooral belangrijk dat er een betere internationale afstemming komt van het beleid", aldus De Hon.

Nieuwe trailer voor Ex Machina zaait meer twijfel

Omdat de sciencefinctionthriller Ex Machina nog in een handvol landen moet uitkomen, waaronder ons land, is er deze week een nieuwe trailer verschenen, die meer diversiteit in het verhaal laat zien.

De trailer, die quotes van diverse bekende personen toont om de film in een specifieke context te plaatsen, maakt een sterker punt met betrekking tot de dreiging die uit kan gaan van kunstmatige intelligentie. In de film moet het personage van Domnhall Gleeson door middel van een reeks gesprekken met een robot, gespeeld door Alicia Vikander, bepalen of zij voor de bekende Turing Test zou slagen.

Ex Machina gaat deze week van start in de VS, na al enkele maanden de wereld over gereisd te zijn. Volgende week is de film, geregisseerd door Alex Garland en met naast Gleeson en Vikander ook Oscar Isaac, in Nederland te zien.

Mad Max laat zich weer eens zien

Warner Bros. Interactive Entertainment en Avalanche Studios hebben vandaag een gameplaytrailer vrijgegeven voor Mad Max. De trailer geeft een kijkje in de wanhopige strijd die Max wacht nadat hij alles heeft verloren; zijn familie, zijn auto en zijn geestelijke gezondheid.

Mad Max speelt zich af in een post-apocalyptische setting. We zien de stappen die hij moet nemen om te overleven in het barre en verlaten Wasteland. Voor de eerste keer kunnen we uitgebreider naar de aanpassingsmogelijkheden van de auto kijken, de gevechten tussen voertuigen, man-tot-man gevechten en veel verschillende activiteiten waaraan je kunt deelnemen tijdens de zoektocht om het ultieme voertuig te bouwen waarmee je kunt overleven, de Magnum Opus, en troost kunt vinden in de Plains of Silence. Alle beelden in de trailer zijn in-engine, bestaande uit echte gameplay en in-game cinematics.

Mad Max komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc en is verkrijgbaar vanaf 3 september.

Van der Steur breekt privacy af en begint bij boeven

Burgers en bedrijven mogen straks, onder diverse voorwaarden, foto- en filmopnamen publiceren van diefstal, inbraak en vernieling. Nu is dat particulieren en ondernemers wettelijk niet toegestaan. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) blaast het oude plan van voormalig staatssecretaris Fred Teeven nu nieuw leven in. Hij denkt dat de opsporing ermee gebaat is.

Het gebruiken van beelden door particulieren en bedrijven is ook een wens van de meerderheid in de Tweede Kamer. Het voorziet ook in een maatschappelijke behoefte, zegt het ministerie.

Beelden van zware criminaliteit als moord, doodslag en mishandeling blijven een zaak voor politie en justitie alleen. Het brengt te veel risico's met zich mee om die te publiceren.

Hockeyster De Goede weer in lappenmand

Het zit hockeyster Eva de Goede niet mee. De international is dinsdag op training wederom geblesseerd geraakt. De middenvelder van Amsterdam meldt aan hockey.nl dat zij een scheurtje in haar bovenbeen heeft opgelopen, waardoor zij sowieso twee tot drie weken aan de kant staat.

Het is hierdoor twijfelachtig of De Goede tijdens de play-offs inzetbaar is voor haar club. Amsterdam speelt over anderhalve week de eerste halve eindstrijd. Op 17 mei staat het laatste finaleduel op het menu.

De Goede maakte zondag haar rentree na een maandenlange afwezigheid vanwege een hardnekkige liesblessure. De tweevoudig olympisch kampioen deed driemaal acht minuten mee tegen HDM.

Fifty Shades-echtgenoot schrijft vervolgfilm

Het scenario voor de vervolgfilm van Fifty Shades of Grey, getiteld Fifty Shades Darker, zal toch niet worden geschreven door de auteur van de Fifty Shades-boeken, zo meldt The Hollywood Reporter. In plaats daarvan zal haar echtgenoot het script opleveren.

Het nieuws is opvallend omdat E.L. James, die sinds 2011 succes oogst met haar Fifty Shades-boekentrilogie, na het succes van de eerste film de controle over het vervolgscript naar zich toe trok. Dit nadat zij en regisseur Sam Taylor-Johnson tijdens de productie van de eerste film niet met elkaar overweg bleken te kunnen, wat er in ieder geval al toe leidde dat Taylor-Johnson besloot zich niet met het vervolg te willen bemoeien.

Het scenario voor Fifty Shades Darker zal nu worden geschreven door Niall Leonard, de echtgenoot van de schrijfster, die eigenlijk Erika Leonard heet. Leonard is zelf ook autor en heeft scenario's geschreven voor Britse tv-series, wat de kansen voor een degelijk filmscenario in ieder geval sterk vergroot. James heeft voor haar werk aan de boeken regelmatig negatieve kritieken over haar schrijfkunsten moeten verduren.

Voor Fifty Shades Darker is nog geen nieuwe regisseur gevonden. Hoofdrolspelers Dakota Johnson en Jamie Dornan keren in ieder geval wel terug in de film die volgend jaar al zou moeten verschijnen.

'Strategie de Bijenkorf werpt vruchten af'

De nieuwe koers die de Bijenkorf heeft ingezet, heeft afgelopen boekjaar al goede resultaten opgeleverd. Zowel de omzet als de nettowinst van de warenhuisketen steeg. Dat heeft topman Giovanni Colauto donderdag gezegd tegen Het Financieele Dagblad.

De Bijenkorf koos er in de zomer van 2013 voor vijf van de twaalf filialen te sluiten en de overgebleven warenhuizen op te waarderen naar een hoger niveau, waarbij de nadruk ligt op de verkoop van luxe en exclusieve merken. "Van die strategie plukken wij nu al de vruchten", aldus Colauto tegen het FD.

Het warenhuisconcern zag zijn vergelijkbare omzet (zonder de gesloten filialen mee te rekenen) het afgelopen boekjaar met 6 procent stijgen tot 527 miljoen euro. Als de gesloten filialen wel worden meegerekend, daalde de omzet met 1,8 procent.

'Strategie de Bijenkorf werpt vruchten af' (Foto: Novum)
'Strategie de Bijenkorf werpt vruchten af' (Foto: Novum)

Advocaat eist informatie moordzaak Borst

De advocaat van Bart van U. die wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst, eist de informatie op, die tot nu toe uit het onderzoek naar haar cliënt is gekomen. Volgens haar heeft het Openbaar Ministerie dat tot nu toe steeds geweigerd.

De advocate, Noëlle Pieterse, zegt donderdag tegen het ANP dat ze tijdens de verhoren merkt dat het OM best al over wat materiaal beschikt. "Het is onhandig voor de verdediging dat wij dat niet doen", concludeert ze.

De verdachte heeft bij de onderzoeksrechter inmiddels wel gezegd dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn zus, zoals het AD donderdag meldde. Pieterse: "Hij zou dat uit zelfverdediging hebben gedaan."

Ook schaatsster Ter Mors op solotoer

In navolging van Ireen Wüst gaat ook tweevoudig olympisch schaatskampioene Jorien ter Mors op de solotoer. De 25-jarige Twentse was volgens haar manager René Wagelaar dicht bij een akkoord met Team Continu, de ploeg van hoofdcoach Marianne Timmer. Ook andere teams hadden interesse in de ex-rijdster van Team Clafis. "Maar ik heb puur voor mijn sportieve ambitie gekozen", zegt ze donderdag in AD Sportwereld. "Ik volg mijn hart en mijn gevoel."

Ter Mors wil op weg naar de Olympische Spelen in 2018 in Zuid-Korea het schaatsen op de langebaan voorlopig blijven combineren met shorttrack. Onder begeleiding van Jeroen Otter en Kip Carpenter, haar coaches bij de nationale shorttrackploeg, gaat ze het nieuwe seizoen in.

Ter Mors kwam in het afgelopen seizoen door verschijnselen van overtraindheid niet in actie in wedstrijdverband. Begin februari verbraken Team Clafis en de schaatsster de samenwerking, die na de Winterspelen van Sochi 2014 nooit echt van de grond kwam.

FNV pakt 1-meiviering in Amsterdam groots aan

De FNV organiseert op 1 mei een grote manifestatie bij het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. De vakbeweging verwacht duizenden mensen bij deze poging om de viering van de Dag van de Arbeid nieuw leven in te blazen. Dat maakte FNV-bestuurder Gijs van Dijk donderdag bekend.

De bond wil er een eigentijdse viering van maken, met livemuziek. Het evenement moet ook interessant zijn voor families met kinderen. Werk en arbeid vormen het centrale thema. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan sectoren waar FNV momenteel actievoert. Het collectief zingen van het bekende arbeiderslied De Internationale staat overigens niet op het programma.

Vanaf het RAI-gebouw in Amsterdam trekt volgende week vrijdag een grote stoet in een mars naar het festivalterrein. Volgens Van Dijk zullen zeker honderd politiewagens meerijden. De politie voert de laatste weken immers ook actie voor een betere cao. Daarnaast gaan er boten vanaf het Rokin naar het Martin Luther Kingpark.

FNV-voorzitter Ton Heerts kondigde in januari al aan dat de bond de 1-meiviering groots wilde aanpakken. Dit omdat ruim 600.000 mensen nog altijd geen baan hebben en velen iedere dag maar weer moeten afwachten of ze de dag daarop nog werk hebben, aldus de bond.

De eerste mei is, anders dan in Nederland, in veel landen een officiële feestdag. Het was vroeger ook een van de voornaamste feestdagen van de communistische Sovjet-Unie. Wereldwijd is de dag nog steeds aanleiding voor betogingen van vooral werknemers in de industrie.

Nieuw contract voor schaatser Olde Heuvel

De schaatsformatie van Team LottoNL-Jumbo heeft de mannensectie voor het komende seizoen rond. Ook Wouter olde Heuvel heeft zijn contract met één jaar verlengd. Met kopman Sven Kramer en stayer Douwe de Vries gaat de 28-jarige Tukker op jacht naar nieuwe successen. In het afgelopen seizoen eindigde Olde Heuvel onder meer drie keer als tweede op de 1500 meter in de wereldbeker.

Volgens coach Jac Orie zit er bij de nummer twee van de NK allround nog voldoende rek in. "Wouter heeft zich knap ontwikkeld de afgelopen tijd en ik ben ervan overtuigd dat hij komend jaar nog een stap kan zetten. En dat kan zowel op de 1500 meter, de 5 kilometer als het allrounden."

De sprintploeg van Orie zal bestaan uit Hein Otterspeer, Kjeld Nuis, Jan Smeekens en Gerben Jorritsma. Vorige week maakte Sanneke de Neeling de overstap van Jong Oranje naar LottoNL-Jumbo. De formatie wordt de komende tijd mogelijk nog uitgebreid met een of twee schaatssters.

Kroos heeft niets te wensen

Middenvelder Toni Kroos van titelverdediger Real Madrid wilde woensdagavond na de uitschakeling van stadgenoot Atlético Madrid (1-0) in de Champions League geen voorkeur uitspreken voor een tegenstander in de halve finales. "Ik heb niets te wensen", zei de Duitse international, die vorig jaar zomer van Bayern München overstapte. "Als je kijkt naar de ploegen bij de laatste vier gaat het wat mij betreft om de beste vier teams van Europa. Gemakkelijk zal het dus sowieso niet worden."

Met Real Madrid, plaatsten ook Barcelona, Bayern München en Juventus zich voor de halve eindstrijd. De loting is vrijdag in Nyon. Kroos werd vorig jaar met Bayern München nog door Real Madrid uitgeschakeld in de strijd om een finaleplaats. Over een pikant weerzien met zijn vorige club wilde hij na de succesvolle return tegen Atlético nog niet praten.

"We zijn geduldig gebleven", zei hij nog wel over de grimmige thuiswedstrijd tegen de aartsrivaal. "Over twee duels waren wij duidelijk de betere ploeg. Atlético heeft geen kans gehad."

Youp van 't Hek maakt nieuw theaterprogramma

Cabaretier Youp van 't Hek gaat volgend seizoen de theaters in met een nieuw programma. Van eind september tot en met juni 2016 toert hij door het land met de voorstelling Licht. Impresariaat Hekwerk heeft donderdag de speellijst op de website geplaatst.

Het is de 22e soloshow van de populaire komiek. Momenteel speelt hij nog de voorstelling Mooie verhalen met schrijver Thomas Verbogt. Hekwerk brengt komend seizoen elf voorstellingen uit, waaronder vijf nieuwe programma's. Ronald Goedemondt, Kasper van Kooten, Kommil Foo en actrice Debby Petter presenteren in 2015-2016 een nieuwe productie. Petter gaat de door Thomas Verbogt geschreven monoloog Bed & breakfast spelen. Andere artiesten, zoals Jochem Myjer, gaan met hun huidige programma in reprise.

Het impresariaat geeft op 21 augustus het startschot op Lowlands, met optredens van Pieter Derks, Schudden en Henry van Loon.

Youp van 't Hek (Foto: Novum)
Youp van 't Hek (Foto: Novum)

Simeone trots op Atlético Madrid

Ondanks de uitschakeling in de kwartfinales van de Champions League overheerst de trots bij trainer Diego Simeone van Atlético Madrid. De Rojiblancos hadden het stadgenoot Real Madrid opnieuw heel moeilijk gemaakt, net als vorig jaar in de finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi. "We hebben wederom subliem gepresteerd in een zware competitie als de Champions League", zei de Argentijnse trainer na de late nederlaag in Estadio Santiago Bernabéu (1-0). "Ik ben heel trots op dit elftal waarmee ik me volledig kan identificeren."

Atlético Madrid boog pas voor Real Madrid toen het met tien man stond, nadat Arda Turan met rood (twee keer geel) van het veld was gestuurd. "We komen hier weer sterker uit. Het is niet eenvoudig om de laatste acht van de Champions League te halen. Ik heb dan ook geen negatieve gevoelens", zei Simeone. "We hebben alles gegeven, meer kunnen we niet doen. Ik denk dat veel trainers jaloers op mij zijn en dolgraag mijn spelers zouden willen hebben."

'Appende' buschauffeur terug bij Connexxion

De 'appende' buschauffeur die in maart op staande voet werd ontslagen door vervoersbedrijf Connexxion, is weer in dienst genomen door het bedrijf. Hoewel Connexxion eerst onvermurwbaar leek, zijn werkgever en chauffeur toch tot een oplossing gekomen, aldus een woordvoerder van Connexxion donderdag. De chauffeur was al twintig jaar in dienst bij het bedrijf en had een onberispelijke staat van dienst.

Een passagier maakte een filmpje van de chauffeur die door Arnhem reed, terwijl hij met oortjes in zat te tikken op het scherm van zijn mobiele telefoon. Zowel het dragen van een koptelefoon als het gebruik van een telefoon tijdens de rit is bij Connexxion streng verboden. "Je maakt daardoor van de bus een potentieel dodelijk wapen", aldus de woordvoerder.

Collega's van de chauffeur hielden een spontane werkonderbreking na zijn ontslag. Ook de ondernemingsraad kwam in het geweer.

Connexxion en de chauffeur zijn er nog niet uit of de man weer bussen gaat besturen, maar beide partijen willen daar verder niets meer over zeggen.

IS: 'Nike is neuken'

Pech voor jihadisten die graag op Nikes lopen. IS heeft het merk haram verklaard. Volgens de terreurgroep klinkt het woord 'Nike' namelijk hetzelfde als het Arabische woord voor 'neuken'.

IS heeft een nieuwe lijst uitgegeven met kleding en symbolen die vanaf heden zijn verboden in de stad Ar-Raqqah. Naast T-shirts met opbeurende teksten als 'I'm a pretty bitch' is daar dus ook kleding van het Amerikaanse kledingmerk terug te vinden.

Naar verluidt is Nike verboden omdat de uitspraak gelijkstaat aan het Arabische schuttingwoord voor de oudste beweging ter wereld. Daarnaast is het merk vernoemd naar een Griekse godin, en dat is dus al helemaal verboden. IS vergelijkt het dragen van Nike-kleding dan ook met het dragen van een christelijk kruis.

Naar protesten als 'deze kleding is comfortabel en van goede kwaliteit, in tegenstelling tot het dragen van een kruis' werd niet geluisterd. Wie nu nog wordt betrapt op het dragen van kleding of schoeisel van het welbekende sportmerk, kan worden gestraft middels een geldboete, zweepslagen of zelfs gevangenisstraf.

Politie voert actie bij bekerfinale

Politiemensen gaan in de strijd voor een betere cao vaker het werk neerleggen. Er worden onder meer werkonderbrekingen tijdens voetbalwedstrijden voorbereid, waaronder de bekerfinale op zondag 3 mei tussen Groningen en PEC Zwolle. Verder zijn uitgaansavonden in weekends en rechtszaken doelwit, meldden de politiebonden donderdag.

"Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur heeft nog altijd geen beter aanbod op tafel gelegd", aldus de bonden. "Ook een door de politiebonden gesteld ultimatum is inmiddels alweer tien dagen verstreken. Het kabinet dwingt ons tot hardere acties, met alle maatschappelijke gevolgen van dien."

De bonden eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus voor de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

De bekerfinale wordt traditioneel in De Kuip in Rotterdam gehouden. De bonden overwegen dan vakbondsbijeenkomsten over het cao-conflict te organiseren voor het voor de finale ingeroosterde politiepersoneel.

In een reactie laat een woordvoerder van de KNVB weten dat de acties nog niet concreet zijn voor de voetbalbond. "De politie is een goede partner van ons. Dankzij een goede samenwerking genieten wekelijks veel mensen van voetbalwedstrijden. De bekerfinale is een feest waar fans van twee clubs naar uitkijken. We kunnen ons niet voorstellen dat zo'n feest verstoord zal worden."

Behalve rond het voetbal staan er ook acties bij de parketpolitie op stapel. Deze politiemensen beveiligen rechtszaken en bewaken arrestanten daarbij. Volgende week leggen meerdere eenheden drie dagen lang enkele uren het werk neer, volgens de bonden "met alle gevolgen van dien voor de geplande" rechtszaken.

Verder roepen ze binnenkort de leden van de zogenoemde Openbare Orde Teams op om in de nacht van vrijdag op zaterdag twee uur lang het werk neer te leggen. Van 23.00 tot 01.00 uur zal er dan in uitgaansgebieden niet te voet worden gesurveilleerd.

Bekerfinale op korrel bij politieacties
Bekerfinale op korrel bij politieacties (Foto: ANP)

TMG: geen verkoop internetactiviteiten

De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft geen plannen om diverse internetactiviteiten af te stoten. Dat zei bestuursvoorzitter Geert-Jan van der Snoek donderdag op de aandeelhoudersvergadering van het mediabedrijf.

Van der Snoek ging op verzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in op berichten dat TMG onlinetitels als Geenstijl, Jaap.nl en speurders.nl zou willen verkopen aan grootaandeelhouder Frank Botman. "Dat is totaal niet aan de orde, daar hebben we het niet over gehad en het klopt niet", zei de topman daarover.

TMG maakte woensdag bekend samen met het investeringsfonds van Botman, Dasym, een fonds op te richten om te investeren in een platform voor internetactiviteiten. Beide partijen krijgen hierin een gelijke stem, aldus Van der Snoek. Over de concrete invulling van de plannen kon hij nog niets zeggen.

Ook over de invulling van de verdere toekomstscenario's voor TMG, en de maatregelen die daarbij horen, werden op de vergadering geen concrete uitspraken gedaan.

Cubaanse minister overlegt in Den Haag

Voor het eerst komt een Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken naar Den Haag. Daar spreekt Bruno Rodríguez vrijdag met ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Op de agenda staan onder meer de economische relatie tussen de twee landen en mensenrechten. "Cuba is volop in beweging. Dat zie je aan de recente historische toenadering tussen Cuba en de VS. Cuba is aan het hervormen. Dit is hét moment om met elkaar in gesprek te gaan", aldus Koenders in een verklaring donderdag.

Premier Mark Rutte sprak eerder deze maand in Panama voor het eerst met de Cubaanse president Raúl Castro. De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, bezocht Cuba in januari vorig jaar. Hervormingen in Cuba leidden er onlangs toe dat de VS en Cuba hun betrekkingen herstelden.

EU wil snel vernietiging vluchtelingenboten

De Europese Unie wil zo snel mogelijk de boten vernietigen waarmee mensensmokkelaars vluchtelingen over de Middellandse Zee naar Europa sturen. De Europese leiders vinden dat er onmiddellijk met voorbereidingen moet worden begonnen om een dergelijke Europese operatie mogelijk te maken.

Dat zullen de Europese leiders later donderdag in Brussel besluiten op hun speciale top over de vluchtelingencrisis. De EU zal 'systematische inspanningen' ondernemen om dergelijke vaartuigen op te sporen, in beslag te nemen en te vernietigen voordat ze worden gebruikt door mensenhandelaars, aldus een concept van het besluit.

Uit solidariteit met de Zuid-Europese landen waar de bootvluchtelingen aankomen, is het ook de bedoeling dat in noodsituaties vluchtelingen snel elders in de EU worden ondergebracht. Ook kunnen EU-landen zich aanmelden voor een proefproject, waarbij minstens 5000 vluchtelingen uit kampen buiten de EU in een EU-lidstaat worden opgevangen.

Justitie gijzelt vastgoedman Evert Kroon

Vastgoedman Evert Kroon is in gijzeling genomen door justitie. Dat heeft curator Robert de Lauwere donderdag bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

Volgens De Lauwere werkt Kroon niet goed mee met de afwikkeling van zijn faillissement. Zo zou hij uit zichzelf nauwelijks administratie overleggen en bestaat het vermoeden dat hij nog vermogen heeft in het buitenland. Ook werd gevreesd dat Kroon zelf naar het buitenland zou vertrekken.

Kroon werd woensdag aangehouden na een zitting in een strafzaak in hoger beroep die losstaat van de afwikkeling van het faillissement. Kroon kreeg in 2012 anderhalf jaar gevangenisstraf omdat hij de belasting voor meer dan 1 miljoen euro had getild.

Deutsche Bank krijgt recordboete in Liborzaak

Deutsche Bank moet een boete van 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro) betalen en zeven werknemers ontslaan in verband met de grootschalige fraude met het interbancaire rentetarief Libor. Dat maakten Amerikaanse en Britse toezichthouders donderdag bekend.

Het ontslag betreft zes hooggeplaatste werknemers in Londen en één in Frankfurt. Zij hielden zich volgens de onderzoekers bezig met omvangrijke pogingen om de Libormarkt te manipuleren.

De boete voor Deutsche Bank is de grootste in het renteschandaal, waarin Rabobank anderhalf jaar geleden al voor bijna 800 miljoen euro werd beboet. Ook een groot aantal Britse en Amerikaanse banken werd eerder door financiële toezichthouders op de vingers getikt.

Griepepidemie langste in veertig jaar

De huidige griepepidemie is inmiddels de langste in veertig jaar. Het einde lijkt na twintig weken bijna in zicht, maar afgelopen is de epidemie nog steeds niet. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel donderdag. De huidige epidemie is overigens wel relatief mild.

Afgelopen week gingen nog 56 op de 100.000 mensen naar de huisarts vanwege griepachtige klachten. Pas wanneer dat aantal mensen onder de 51 daalt, is de epidemie voorbij.

De peilstationhuisartsen van Nivel Zorgregistraties houden al sinds 1970 bij hoeveel mensen er bij de huisarts komen vanwege griepachtige klachten.

HTM-bestuurders gaan meetoeteren met politie

De bestuurders van het Haagse vervoersbedrijf HTM grijpen vrijdag de acties van de politie voor een betere cao aan om hun eigen eisen voor betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten. Vanaf 11.54 uur gaan ze met de trams en bussen zes minuten lang toeteren. De vakbonden hebben geen akkoord kunnen bereiken over een nieuwe cao. Een ultimatum aan de directie om in te gaan op de eisen is donderdag om 08.00 uur verlopen.

De vakbonden gaan zich nu beraden op acties. "We denken vooralsnog aan publieksvriendelijke acties. Aanstaande vrijdag om 11.54 uur zijn we solidair met de acties van de politie."

CNV Vakmensen eist een loonsverhoging van 2,5 procent en een scholingsbijdrage van 0,5 procent. FNV Vervoer vraagt een loonsverhoging van 900 euro per jaar, omgerekend bijna 3 procent. HTM biedt wel een loonsverhoging, maar wil deze vooral betalen van het geld dat vrijkomt door de verlaging van de pensioenpremies. "De bekende sigaar uit eigen doos", vinden de onderhandelaars, want dit geld zou al ten goede komen aan de werknemers.

Olsen-tweeling verrast over Full House-reünie

Maandag werd een reünie van Full House aangekondigd, maar Mary-Kate en Ashley Olsen wisten van niks. Dat vertellen ze aan Women's Wear Daily.

"Ik ben geschokt dat ik niks van John gehoord heb", vertelt Mary-Kate nadat John Stamos maandag bij Jimmy Kimmel aankondigde dat er een reünie op stapel staat van de serie die de jonge tweeling bekend maakte. "We zijn er vandaag pas achter gekomen. Ik denk dat we met de makers gaan praten en kijken wat er gaat gebeuren."

De zussen speelden tussen 1987 en 1995 afwisselend de rol van Michelle Tanner in de serie. De nu 28-jarige tweeling sluit het niet uit dat ze nogmaals in de rol van Michelle zullen kruipen maar wil eerst overleggen met hun Full House-vader Bob Saget, meldt Ashley. "Ik ga eerst Bob bellen om zijn mening te horen."

Spider-Man slingert geanimeerd de bioscoop in

Sony Pictures rondde nog niet zo lang geleden een deal af met Marvel om Spider-Man, de Marvel-superheld waar zij de filmrechten voor hebben, te laten meedoen in de continuïteit van Marvels zelfgeproduceerde films. Maar dat wil niet zeggen dat de studio zelf niets meer met de webslingeraar doet; Sony gooit de nieuwe Spider-Man over een andere boeg en gaat de animatiehoek in.

Sony maakte dit bekend tijdens het industrie-evenement CinemaCon in Las Vegas. De studio heeft het schrijversduo Phil Lord en Christopher Miller, bekend van Cloudy With a Chance of Meatballs en The Lego Movie, ingeschakeld om de film te ontwikkelen voor een release in 2018. Het is de bedoeling dat de film meer een comedy-tintje krijgt dan de live-action avonturen die Sony tot nu toe gemaakt heeft, wat ook betekent dat Spidey-fans niet hoeven te verwachten dat de film samenhangt met de eerstvolgende live-action film, die in 2017 onder Marvel/Sony vlag uitkomt.

Voor fans van Marvel is het animeren van een film overigens geen totaal vreemde stap: de superhelden lenen zich doorgaans goed voor geanimeerde avonturen, zoals bewezen is door de vele animatieseries voor televisie die er al over Spider-Man en andere Marvel-helden worden uitgebracht. Ook verschijnen er met enige regelmaat anime-films, die worden geproduceerd in Japan. Concurrent DC heeft voor hun grootste helden ook een succesvolle animatietak, met jaarlijks een tweetal direct-to-dvd releases van avonturen die vaak bekende verhaallijnen uit de comics verfilmen.

Media verwachten nog steeds dat de eersvolgende verschijning van Spider-Man in de bioscoop volgend jaar mei zal zijn, wanneer Captain America: Civil War verschijnt. Vanuit Marvel moet deze aanname echter nog steeds worden bevestigd. Hoewel de eerste Marvel Studios Spider-Man-film pas in 2017 verschijnt, wordt algemeen verwacht dat het personage minimaal een cameo-optreden zal verzorgen in één van de eerdere films.

Geruchten over de casting van deze film hebben deze week enkele namen voor de hoofdrol doen bovendrijven. Verwacht wordt dat een shortlist met daarop de namen van Tom Holland, Nat Wolff, Asa Butterfield, Timothee Chalamet en Liam James redelijk in de buurt komt van de uiteindelijke keuze voor een jonge Peter Parker, zo meldt The Wrap.

Spider-Man

'NPO wil macht bij omroepen weghalen'

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil dat de afzonderlijke omroepen minder te zeggen krijgen. Dat staat in een uitgelekt conceptbeleidsplan voor 2016-2020, waar de Volkskrant donderdag over bericht. De NPO bevestigt dit verhaal en benadrukt dat de omroepen de garantie houden 'dat zij in de toekomst mooie inhoudelijke programma's kunnen maken'.

De acht publieke omroepen zouden een groot deel van hun autonomie moeten inleveren, omdat ze nu nog te veel hun eigen doelen nastreven, staat in het plan. Niet alleen de gevestigde omroepen, maar ook producenten van buitenaf moeten als het aan de NPO ligt de mogelijkheid krijgen programma's aan te bieden. Dit is in lijn met het omroepplan van staatssecretaris Sander Dekker (Media).

Protestanten: liever een dominee dan een kerk

Als de kerk moet bezuinigen, behoudt 63 procent van de protestanten in Nederland liever hun dominee dan hun kerk. Als er geen kerkgebouw meer is, kunnen diensten ook in huiskamers worden gehouden.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen in de enquête Kerk op weg naar 2025, die Protestantse Kerk Nederland (PKN) heeft laten houden. Ruim achttienduizend mensen deden mee aan de ondervraging. De resultaten zijn donderdagmiddag gepresenteerd tijdens de landelijke vergadering van de generale synode in Lunteren. PKN telt meer dan twee miljoen leden.

Alle christelijke kerken hebben te kampen met teruglopend kerkbezoek en vergrijzing van de actieve leden. PKN moet inkrimpen, maar wil tegelijkertijd meer mensen bij de kerk betrekken. De enquête is gehouden om inzicht te krijgen in wat de lidmaten van de kerk willen.

Ruim de helft van de protestanten staat open voor verandering. Vooral de kerkdiensten zijn volgens hen aan vernieuwing toe. Van degenen die nooit meer naar de kerk gaan, zegt 37 procent wel naar een modernere dienst te zullen komen. PKN denkt erover om predikanten op contractbasis te benoemen.

Kritiek Wiegel op coalitieakkoord illegalen

Oud-VVD-leider Hans Wiegel heeft kritiek op het akkoord dat VVD en PvdA woensdag sloten over de opvang van illegalen. Onder de kop 'Bed, bad, brood? Broddelwerk', geeft hij donderdag zijn mening in de Volkskrant.

Volgens Wiegel zullen vluchtelingen die met gevaar voor eigen leven naar Europa zijn gekomen niet gaan meewerken met vertrek uit Nederland. Hij vraagt zich hardop af of het akkoord door 'ons parlement en daarbuiten zal worden geaccepteerd'.

Wiegel stelt dat het akkoord voor alles een politieke deal is, bedoeld om een kabinetscrisis af te wenden. Hij analyseert dat de PvdA telkens de afspraak uit het regeerakkoord probeert te verzwakken. Daarin staat: "Wie hier niet mag blijven, moet vertrekken of wordt uitgezet."

Hans Wiegel (Foto: Novum)
Hans Wiegel (Foto: Novum)

North Sea Jazz heeft programma compleet

De organisatie van het North Sea Jazz Festival heeft zijn programmering rond. Op 10, 11 en 12 juli treedt in Ahoy Rotterdam weer een groot aantal artiesten op uit de jazz, soul, funk en blues. De tienduizenden bezoekers kunnen mensen verwachten als D'Angelo, Mary J. Blige, Tony Bennett en Lady Gaga, Jamie Cullum, Melody Gardot, Paulo Nutini en Lionel Richie.

Zoals elk jaar is er nu ook een zogeheten Artist in Residence. Het is deze keer de Nederlandse drummer Han Bennink. Hij treedt driemaal op, elke dag met andere musici. Bennink is ook beeldend kunstenaar. Met zijn werk wordt een expositie ingericht.

Verder is er speciale aandacht voor de Amerikaanse zangeres Joni Mitchell. De artiesten Oleta Adams, Lizz Wright, Michael Kiwanuka en Terence Blanchard brengen een eerbetoon aan Mitchell onder de noemer Joni's Jazz.

WK clubteams terug naar Japan

Het jaarlijkse wereldkampioenschap voor clubteams keert terug naar Japan. De wereldvoetbalbond FIFA heeft de organisatie van de edities in 2015 en 2016 toegewezen aan het Aziatische land. Dit jaar vindt het toernooi om de wereldbeker tussen 10 en 20 december plaats.

Aan het evenement doen de kampioenen van de zes confederaties (UEFA, AFC, CAF, CONMEBOL, OFC en CONCACAF) van de FIFA mee. Ook het gastland mag een team inschrijven. Japan was al zes keer gastheer van het toernooi, met de laatste organisatie in 2012. De Verenigde Arabische Emiraten (2009 en 2010) en Marokko (2013 en 2014) fungeerden eveneens als gastland voor het WK voor clubteams. Real Madrid is de titelhouder.

Dertien rijders in nationale shorttrackploeg

De bondscoaches Jeroen Otter en Kip Carpenter beginnen met een ploeg van dertien rijders aan het nieuwe shorttrackseizoen. De Nederlandse trainingsselectie (NTS) telt zes nieuwkomers. Het zijn Itzhak de Laat, Mark Prinsen, Adwin Snellink, Dennis Visser, Leon Bloemhof en Suzanne Schulting. Zij voegen zich bij Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof, Jorien ter Mors en Rianne de Vries.

De Laat, Prinsen, Snellink en Visser behoorden vorig seizoen tot de opleidingsploeg van de schaatsbond. Het eerste drietal trainde echter al regelmatig met de NTS mee. Schulting en Bloemhof maakten in het afgelopen seizoen deel uit van Jong Oranje.

Toeristen besteden 10,2 miljard in Nederland

De 14 miljoen toeristen en zakenreizigers die Nederland vorig jaar bezochten, gaven in totaal 10,2 miljard euro uit aan hun bezoek. Naast reis- verblijfskosten besteedden ze 2,1 miljard euro aan eten en drinken en kochten zij voor 1 miljard euro souvenirs, kleding en andere benodigdheden. Dit blijkt uit cijfers van NBTC Holland Marketing, die minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) donderdag in ontvangst neemt.

Het aantal bezoekers naar Nederland is de afgelopen vijftien jaar met 40 procent gestegen. De verwachting is dat het aantal toeristen en zakenreizigers de komende jaren verder toeneemt naar 16 miljoen in 2020. Amsterdam bleef in 2014 de populairste bestemming voor buitenlandse toeristen met ruim 5 miljoen bezoekers. Slechts 13 procent van de toeristen gaat na hun bezoek aan de hoofdstad nog naar een volgende bestemming in Nederland.

Mijnongeluk China eist 21 levens

Het aantal doden als gevolg van een mijnongeluk in China is opgelopen tot 21. De lichamen van de laatste twee mijnwerkers die na het ongeluk nog vermist werden zijn donderdag geborgen.

De kompels kwamen om het leven toen de mijnschacht waarin zij aan het werk waren onderliep. Het mijnongeluk gebeurde zondag in de buurt van de noordelijke stad Datong. Van de 247 kompels die toen in de mijn aan het werk waren wisten 223 zich in veiligheid te brengen. Drie konden later worden gered.

Thuiszorgmedewerkers slapen op gemeentehuis

Een aantal thuiszorgmedewerkers heeft de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht op het gemeentehuis van Berkelland in de Gelderse plaats Borculo. Ze hebben het gemeentehuis bezet omdat ze het niet eens zijn met de bezuinigingen op de thuiszorg. Ruim driehonderd mensen dreigen hun baan te verliezen omdat de gemeente heeft besloten te stoppen met de huishoudelijke zorg.

Ze eisten een gesprek met burgemeester Joost van Oostrum. Hij meldde zich uiteindelijk, maar liet weten dat de gemeenteraad over de thuiszorg gaat en dat hij verder niks kon doen. Een deel van de bezetters besloot daarna op het gemeentehuis te blijven.

Wim van der Hoorn van vakbond FNV was niet blij met de handelwijze van de burgemeester. "Hij probeerde zijn positie wat ondergeschikt te maken. Maar hij heeft wel degelijk wat te zeggen", aldus Van der Hoorn tegen Omroep Gelderland.

Chinese boete voor autoconcern Daimler

Het Duitse Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz, heeft in China een boete gekregen van 350 miljoen yuan (52,8 miljoen euro) omdat het concern prijzen gemanipuleerd zou hebben. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

De boete werd opgelegd door een lokale toezichthouder uit de Chinese provincie Jiangsu. Volgens de toezichthouder oefende Daimler druk uit op dealers om minimumprijzen te hanteren op sommige automodellen en reserve-onderdelen. Daimler liet weten de boete te accepteren en maatregelen genomen te hebben om aan de regels te voldoen.

Eerder kregen ook Volkswagen en Fiat Chrysler in China boetes vanwege vermeende prijsafspraken.

Miljoenenclaim omwonenden AWACS voor rechter

Zo'n 180 omwonenden van de AWACS-basis Geilenkirchen bij het Limburgse Schinveld stappen vrijdag naar de rechtbank in Maastricht voor een miljoenclaim tegen het Rijk. Zij eisen de miljoenen wegens de jarenlange overlast van de NAVO-radarvliegtuigen.

Per bewoner eisen zij 1500 euro per jaar. Omdat het over een groot aantal jaren gaat, loopt de claim op tot ruim 8 miljoen euro, zei een woordvoerder van de vereniging Stop AWACS donderdag na berichten in de Limburgse kranten.

Eerder dienden de bewoners van Schinveld en Brunssum de claim in bij het Rijk, maar de minister verklaarde die niet ontvankelijk. De rechtbank in Maastricht buigt zich vrijdag over de vraag of die afwijzing door de minister terecht was.

De claim is gebaseerd op eerdere vergoedingen aan omwonenden van Schiphol en Maastricht Aachen Airport.

Economie groeit in vrijwel alle provincies

In vrijwel alle provincies was vorig jaar sprake van economische groei. Alleen in de provincies Groningen en Friesland zorgde een sterke afname in de productie van aardgas voor krimp. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. De Nederlandse economie als geheel groeide met 0,9 procent in 2014.

In Groningen kromp de economie met 7,3 procent. Er werd minder gas verbruikt en ook minder gas opgepompt, omdat 2014 uitzonderlijk warme was. Ook de economische groei in Friesland werd negatief beïnvloed door de delfstoffenwinning. Exclusief delfstoffenwinning was er in Groningen en Friesland sprake van groei van respectievelijk 1,3 en 0,4 procent.

Levenslang voor moord op 2 Marokkanen

Lau G. is donderdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot levenslang voor de moord op Karim Fourkour en Fouad Bendella en het begraven van beide slachtoffers.

De straf is conform de eis van de officier van justitie. Medeverdachte Geert G. is voor het medeplegen veroordeeld tot dertig jaar cel. Tegen hem was veertien jaar cel geëist.

De rechtbank baseert de veroordeling van Lau G. voor een groot deel op de bekentenis van Geert G. en de verklaring van een medegedetineerde tegen wie hij beide moorden zou hebben opgebiecht.

De advocaten van de veroordeelden gaan tegen het vonnis in beroep, lieten ze na afloop weten.

Update 12.40 uur:
De rechtbank verbaasde zich over de 'lage' strafeis tegen Geert G. Normaal gesproken staat voor medeplegen van een moord vijftien tot achttien jaar cel. In dit geval betreft het twee moorden. Een nadere uitleg over de strafeis maakte onvoldoende indruk op de rechter, die een veel hogere celstraf oplegde.

Geert G., aldus de rechtbank, heeft moedwillig meegewerkt aan de moord op beide Venrayse Marokkanen, die betrapt werden bij het rippen van een wietplantage in mei 2006. Op zijn bevel moesten Fourkour en Bendella knielen met het gezicht tegen de muur, waarna 'architect' Lau G. de twee een nekschot gaf. De rechter sprak over 'het moedwillig afmaken van beide mannen'.

Heit feit dat beide daders ongemaskerd beide slachtoffers insloten in de plantage, duidt erop dat ze aanstuurden op een gewapende confrontatie. Als motief noemde de rechtbank grote financiële belangen. Lau G. was destijds eigenaar van meer dan tien hennepplantages, Het wiethok in Venray zou jaarlijks een half miljoen euro opbrengen. Geert G. stond bij hem op de loonlijst en kreeg een deel van de opbrengst van een plantage in zijn eigen woning. Hij moest het 'vuile werk' opknappen voor Lau G., die op de achtergrond opereerde.

De nabestaanden van de slachtoffers lieten weten blij te zijn met de uitspraak. De rechtbank stond nog even stil bij het leed van beide families. Jarenlang hebben zij in onzekerheid verkeerd over het lot van Karim en Fouad. Een jaar geleden biechtte Geert G. op dat ze lagen begraven in een bosperceel in Arcen, vlakbij de vroegere woning van Lau G.

KNSB wil WK allround in Olympisch Stadion

Als het aan schaatsbond KNSB ligt wordt het wereldkampioenschap allround schaatsen in 2018 verreden in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Mocht dit niet lukken dan is het vernieuwde Thialf in Heerenveen de kandidaat.

KNSB-directeur Paul Sanders lichtte de plannen toe: "Het klopt. Het WK allround in het Olympisch Stadion lijkt ons mooi, maar er zitten natuurlijk grote financiële belangen en risico's aan, dus we moeten het eerst goed onderzoeken." Hierbij zijn meerdere partijen betrokken, waaronder het sportmanagementbureau House of Sports.

Dat organiseerde in samenwerking met de KNSB in maart vorig jaar in het Olympisch Stadion het NK Allround en het NK Sprint. De Coolste baan van Nederland werd een groot succes met volgepakte tribunes.

Sanders weet nog niet of de plannen haalbaar zijn, maar hij ziet het zeker als een serieuze optie. "Je krijgt een ander soort publiek op de tribune, de sfeer is anders. Het is een beetje 'Terug naar hoe het was', daar zijn mensen gevoelig voor. Bij een WK zal dat effect waarschijnlijk nog sterker zijn, dus het zou mooi zijn als het zou kunnen."

De Coolste baan van Nederland was vorig jaar een succes (Pro Shots/Erik Pasman)
De Coolste baan van Nederland was vorig jaar een succes (Pro Shots/Erik Pasman)

Trailer: Tomorrowland (Project T)

Disney heeft deze week een nieuwe trailer vrijgegeven voor hun volgende grote sci-fi-avontuur Tomorrowland, waarin Britt Robertson en George Clooney reizen naar een wereld in een andere dimensie.

De trailer toont hoe het vasthouden van een simpele pin iemand naar een andere wereld kan leiden. Dat is echter niet zonder gevaren, zoals Robertson merkt wanneer ze bij Clooney verhaal gaat halen.

Tomorrowland komt in ons land uit onder de titel Project T, omdat de naam Tomorrowland in de Benelux is geregistreerd voor een dancefestival. De film is geregisseerd door Brad Bird (The Incredibles, Mission: Impossible - Ghost Protocol) en aanvullende rollen worden gespeeld door Hugh Laurie, Judy Greer en Kathryn Hahn. Project T is te zien vanaf 21 mei.

Stel neukt telkens hele flat wakker

De bewoners van een flat in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn worden horendol van een onbekend stel in het gebouw. Zij houden namelijk alle buren wakker met hun neukgeluiden. De politie heeft inmiddels al 133 klachten mogen ontvangen.

De neukgeluiden zijn zo hard, dat de flatbewoners kunnen raden in welk vertrek de vrouw nu weer wordt uitgewoond. Siddahart Shah wordt er gek van. " Ze doen het in iedere kamer. De slaapkamer, de woonkamer. Echt overal", klaagt de 29-jarige.

"Je kunt het duidelijk horen. Veel gekreun, met name van de vrouw. Ze schreeuwt 'Yes! Yes! Yes!'. Ik heb er inmiddels mee leren leven."

Volgens andere buren wordt de vrouw telkens snoeihard genomen als de ramen openstaan. En dat dan in de kleinste uurtjes van de stad die nooit slaapt. Het lawaai, dat werd gehoord tussen oktober en december vorig jaar, was echt oorverdovend.

De fameuze NYPD rukte met regelmaat uit om het stel op heterdaad te betrappen, maar helaas. Eenmaal ter plaatse bleek het stel al te zijn klaargekomen.

Oorlogsveteraan Leroy Spigner ligt er echter niet wakker van. "Ze genieten", reageert de 49-jarige New Yorker. "Dit hoor ik liever dan huiselijk geweld."

Kleindochter Rietveld schenkt zigzagstoel

Een kleindochter van de beroemde meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld (1888-1964) heeft een zigzagstoel geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het betreft een bijzonder exemplaar met gaten en korte armleuningen, liet het museum donderdag weten.

De eikenhouten stoel is in 1932 vervaardigd door Gerard van de Groenekan, de vaste timmerman van Rietveld. In de loop van de jaren dertig ontwierp Rietveld verschillende varianten van de opvallende zigzagstoel, een stoel zonder poten die uit platen hout is opgebouwd. Naast de oorspronkelijke eetkamerstoel ontstonden er modellen met armleuningen, met gaten in de rug, met een lagere zit of in combinaties hiervan. Ook werden stoelen ontworpen in luxere houtsoorten.

De verschillende ontwerpen probeerde Rietveld vaak eerst zelf uit. Het exemplaar dat nu aan het Rijksmuseum is geschonken, gaf hij aan zijn dochter Bep Eskes.

Luchtmacht Pakistan bestookt extremisten

De Pakistaanse luchtmacht heeft donderdag bij bombardementen op schuilplaatsen in het grensgebied met Afghanistan twintig vermoedelijke extremisten gedood. Drie van de verdachten trainden volgens het Pakistaanse leger zelfmoordterroristen in het Tirah-dal in de regio Khyber.

Woensdag kwamen bij bombardementen in Noord-Waziristan al 22 militanten om. Vorige week beweerde het leger nog dat het de militanten daar vorig jaar met een groot offensief had verdreven.

Het Pakistaanse leger zegt sinds de operatie begon meer dan 1200 militanten te hebben gedood. Het gaat om zowel Pakistaanse als buitenlandse extremisten die vanuit de bergachtige grensregio aanvallen uitvoeren in Pakistan en Afghanistan.

Daklozenopvang ziet geen heil in akkoord

Het akkoord over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers leidt ertoe dat ze over straat gaan zwerven. Het is slecht voor de mensen en de overlast neemt toe. Dat meldde Federatie Opvang, de koepelorganisatie van daklozenopvang, donderdag. De vereniging wil een humane, persoonsgerichte opvang met begeleiding op maat.

Woensdag bereikten VVD en PvdA een akkoord dat regelt dat uitgeprocedeerde asielzoekers alleen nog mogen worden opgevangen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en de terugkeerlocatie Ter Apel. Maar gemeenten die al illegalen opvangen, zijn van plan dat ondanks die nieuwe regeling gewoon te blijven doen.

"Bestaande opvanglocaties voor ex-asielzoekers moeten sluiten en hun mensen naar de grote steden sturen. Het is onwaarschijnlijk dat dit gaat lukken", aldus Federatie Opvang.

Kutweer met Koningsdag

Het dreigt een herfstachtige Koningsdag te worden. De verwachting is kil, nat en winderig, meldt Weeronline donderdag. De dag begint bewolkt en regenachtig met zo'n 11 graden. Daarbij waait een stevige westenwind met een kracht van zes tot mogelijk zeven aan de kust.

In de middag wordt het mogelijk in het westen droog, maar in het oosten blijft het zoals het er nu naar uitziet regenachtig. Vorig jaar was het een stuk zonniger en warmer op Koningsdag, dat toen op 26 april werd gevierd. De gemiddelde temperatuur op 27 april is 15,3 graden, blijkt uit een berekening van Weeronline sinds 1980.

Ook de activiteiten tijdens de koningsnacht lijken in het water te vallen. De verwachting is dat er in de middag en avond regen- en onweersbuien over het land trekken. Het is dan nog wel een stuk warmer, zo'n 17 graden.

Dijsselbloem denkt eruit te komen met Athene

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) verwacht nog steeds dat de eurolanden en Griekenland tot overeenstemming komen. De partijen in de Tweede Kamer tonen zich echter niet zo optimistisch als de eurogroepvoorzitter.

"Ik denk nog steeds dat we eruit komen", zei Dijsselbloem donderdag tijdens een debat in de Kamer. Hij 'proeft ook een grote urgentie' bij de Griekse regering om tot overeenstemming te komen over de hervormingen. Maar er zal volgens hem hard moeten worden gewerkt in Athene.

De Kamer is een stuk somberder. Henk Nijboer (PvdA) zei niet onder de indruk te zijn van de Griekse inspanningen. Volgens Pieter Omtzigt (CDA) dreigen de Grieken vooral, in plaats van 'gezond economisch beleid te voeren'.

Dijsselbloem snapt het 'zuchten' van de Kamer. Hij erkende dat de afgelopen maanden veel tijd is verloren en 'buitengewoon weinig vooruitgang' is geboekt.

Ang Lee gaat filmen in High Frame Rate

Regisseur Ang Lee heeft bevestigd dat hij zijn nieuwe film, Billy Lynn's Long Halftime Walk, zal gaan filmen in high frame rate. Hij gaat hierbij verder dan Peter Jackson, die het concept toepaste op zijn Hobbit-trilogie: in plaats van 48 fps, zal Lee filmen in 120 fps.

High frame rate, of HFR, is de publieksterm voor een film waarbij er meer beelden per seconde worden getoond. De standaard voor films is een waarde van 24 fps (frames per second), maar Jackson bracht zijn Hobbit-films uit in 48 fps, oftewel tweemaal zoveel beelden per seconde als bij reguliere films. Het effect hiervan op het menselijk oog is dat beelden veel soepeler bewegen, waardoor de film er natuurlijker uit gaat zien. Lee zal dus 120 fps gaan gebruiken, waardoor het brein minder 'gaten' tussen de frames zelf hoeft in te vullen. Hij is de eerste die een speelfilm in een dergelijke frame rate schiet: James Cameron gaat voor zijn komende Avatar-vervolgfilms 60 fps gebruiken en Andy Serkis zal Animal Farm in 48 fps filmen.

Billy Lynn’s Long Halftime Walk, die overigens ook in 3D zal worden gefilmd, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ben Fountain. Het verhaal volgt de soldaat Billy Lynn, die na een strijd gewonnen te hebben in de Iraakse oorlog in het thuisland wordt ontvangen als een oorlogsheld en op een overwinningstour door het land wordt gestuurd. Terwijl hij optreed in de halftime show van een American footballwedstrijd moet hij omgaan met de wetenschap dat hij wordt geacht weer terug te keren naar Irak en opnieuw te vechten in de oorlog.

De film, met Joe Alwyn, Kristen Stewart, Steve Martin, Vin Diesel, Chris Tucker en Garrett Hedlund komt volgend jaar november in de Amerikaanse bioscopen.

Anti-vaxxers: vaccineren is verkrachting

 "Gedwongen penetratie - echt niet erg als het met een vaccinatienaald gedaan wordt en hij dokter is". Met die belachelijke kreet meende een Australische anti-vaxxersclub meer mensen aan te zetten tot het weigeren van vaccinaties en zo de hele bevolking in gevaar te brengen.

Het Australian Vaccination Skeptics Network ziet vaccinatie als een gedwongen vorm van penetratie, en dus verkrachting. De onderstaande reclame deed in Australië veel stof opwaaien, zelfs onder mede-antivaxxers.

In 2011 deed de organisatie al een soortgelijke uitspraak toen de rechtbank een vijfjarige verplicht liet vaccineren. "court orders rape of a child", luidde toen de door de organisatie de wereld ingeslingerde tweet.

Eerder kwam de organisatie al in opspraak toen het de ouders en artsen van een aan kinkhoest overleden baby intimideerde. Volgens de organisatie was het onmogelijk dat het kind aan kinkhoest was overleden en zou het gaan om een complot om mensen over te halen te vaccineren tegen de ziekte.

vaccinatie is verkrachting
vaccinatie is verkrachting

'Vote or Die motherfucker!'

In de Amerikaanse staat Arizona dient volgende maand de rechtszaak tegen ene Holly Nicole Solomon. De 31-jarige vrouw heeft bekend haar echtgenoot te hebben overreden met de gezins-SUV omdat hij had geweigerd te stemmen.

Volgens de politie was de redneck enorm teleurgesteld dat in 2012 president Obama opnieuw werd verkozen tot president. Toen ze hoorde dat haar man niet had gestemd, ontplofte ze.

Ze stapte in hun PC-Hoofttrekker en reed over de arme drommel heen. Tegenover de politie beweerde ze haar man slechts bang te willen maken door vlak voor hem te stoppen. Omdat Solomon echter het rempedaal verwisselde met het gaspedaal, kreeg haar wederhelft een loodzware auto over zich heen.

Wonderwel overleefde haar man de aanslag. Hij hield er 'slechts' een gebroken bekken aan over. De feeks heeft deze week dan eindelijk bekend. Op 21 mei moet ze voor de rechtbank verschijnen.

Had hij maar moeten stemmen, aldus P. Diddy...

Nieuwe code TU moet supercomputer trotseren

Hoe versleutel je bestanden op zo'n manier, dat ze een cyberaanval van toekomstige supercomputers kunnen doorstaan? De TU Eindhoven (TU/e) is samen met elf andere universiteiten en bedrijven een groot project begonnen om nieuwe cryptografietechnieken te ontwikkelen. Het is een race tegen de klok.

Rond 2025 worden de eerste 'quantumcomputers' verwacht. Die machines hebben zo'n 'brute rekenkracht', zoals de TU het omschrijft, dat de huidige versleutelingstechnieken een lachertje voor ze zullen zijn. Waar het nu nog in theorie honderd jaar duurt om bepaalde codes te kraken, zal dat voor een quantumcomputer een kwestie van dagen of zelfs uren zijn.

Om data ook in de toekomst te kunnen beschermen, bijvoorbeeld tegen spionage, is dus onderzoek nodig. Het consortium onder leiding van de TU/e krijgt daarvoor 3,9 miljoen euro van de Europese Unie. Want 2025 lijkt misschien ver weg, maar volgens hoogleraar cryptologie Tanja Lange zou het best kunnen dat de nieuwe techniek alsnog te laat komt.

Technische Universiteit Eindhoven (Foto: FOK.nl / MPG)
Technische Universiteit Eindhoven (Foto: FOK.nl / MPG)

Henk Krol donderdag voor de rechter

Tweede Kamerlid Henk Krol verschijnt donderdag voor de civiele rechter in Den Bosch in verband met de vermeende onterechte subsidies die de Stichting Vrienden van de Gaykrant (SVGK) moet terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. Het gaat om 200.000 euro.

De SVGK heeft dat geld niet en wil dat van Krol zien. De stichting ziet Krol als degene die de subsidiegelden heeft misbruikt voor de website van zijn partij 50PLUS. Het vermeende misbruik van het geld vond plaats in de tijd dat Krol voorzitter was van de SVGK.

Bril Elton John gejat uit museum

De hartvormige bril van Elton John is verdwenen uit het Rock 'n' Soul Museum in Memphis. De politie doet momenteel onderzoek, zo melden lokale media.

Hoe de bijzondere bril van de popster precies uit de gesloten vitrine is gehaald is niet duidelijk. Het museum geeft aan geen medewerkers te verdenken. Het is voor het eerst in de vijftienjarige geschiedenis van het museum dat er iets is gestolen.

De bril was in het bezit van een particulier, maar werd uitgeleend aan het muziekmuseum. De roze bril zou voor 2000 dollar verzekerd zijn. De dader riskeert een gevangenisstraf van twee tot twaalf jaar.

Ombudsmannen bezorgd om vluchtende kinderen

Het Europees Netwerk van Kinderombudsmannen (ENOC) is diep bezorgd over het lot van de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. In een open brief worden de nationale regeringen, de Europese Unie en de internationale gemeenschap opgeroepen zich in te spannen om vluchtende kinderen en hun ouders de bescherming te bieden waar zij recht op hebben. Dat heeft de ENOC donderdag bekendgemaakt.

De Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert heeft de Nederlandse bewindslieden van Veiligheid en Justitie, minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff gevraagd zich in te zetten om namens de regering in Europees verband 'een proactieve rol' in deze zaak te spelen.

Sinds januari vijf aanslagen verijdeld in Frankrijk

In Frankrijk zijn vijf terreuraanslagen verijdeld sinds islamitische extremisten twintig mensen doodden in januari. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls donderdag tegen het radiostation France Inter gezegd.

"De dreiging is nog nooit zo groot geweest", zei Valls.

Een van de vijf aanslagen werd zondag verijdeld toen de man die van plan was deze te plegen zichzelf per ongeluk in een been schoot en om een ambulance belde. De 24-jarige Algerijnse verdachte die in Parijs werd aangehouden zou aanslagen op een of meerdere kerken hebben willen plegen. Ook wordt hij in verband gebracht met de dood van een jonge vrouw. De student computertechniek werd in 2014 en in dit jaar als een veiligheidsrisico bestempeld, maar wist toch een arsenaal aan wapens te vergaren.

'Economische groei eurozone zwakt af'

De economische activiteit in de eurozone groeit deze maand minder hard dan in maart. Dat meldde onderzoeksbureau Markit donderdag op basis van een voorlopige schatting.

De inkoopmanagersindex waarmee Markit de economische activiteit meet, zakte deze maand van 54 naar 53,5. Met een stand hoger dan 50 wijst de graadmeter nog altijd op groei. Die viel echter zowel in de industrie als de dienstensector lager uit dan in maart.

Vooral in Frankrijk verslechterde het beeld. De krimp in de industrie nam daar verder toe, terwijl werd gerekend op een kleine verbetering. De activiteit in de dienstensector van Europa's op een na grootste economie vertoonde nog een lichte groei, die echter aanzienlijk beperkter was dan in maart.

Ook in Duitsland vielen de ontwikkelingen tegen, hoewel daar nog altijd sprake is van een robuuste groei. De vooruitgang in de industrie en bij dienstverleners was echter beperkter dan in maart, terwijl economen op een stabilisering rekenden.

Minder afgestudeerde hbo'ers werkloos

Meer afgestudeerde hbo'ers hebben een baan. De werkloosheid onder deze groep is afgelopen jaar gedaald naar 6,5 procent. In 2013 was dat 7,3 procent. Dit is de eerste daling van de werkloosheid onder afgestudeerde hbo'ers sinds het uitbreken van de economische crisis.

Dat blijkt uit de HBO-Monitor, het jaarlijkse onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van afgestudeerde hbo-studenten, die donderdag door de Vereniging Hogescholen is bekendgemaakt. Ruim 21.500 hbo-studenten werden eind 2014, anderhalf jaar na hun afstuderen ondervraagd over hun arbeidssituatie. Uit het onderzoek blijkt dat de daling van de werkloosheid geldt voor alle afgestudeerden.

Agent zwaargewond door messteken in Ede

Een agent is bij de arrestatie van een voortvluchtige Belgische man in Ede meerdere keren met een mes gestoken en zwaargewond geraakt. Dat meldt de politie donderdag. De agent is geopereerd en zijn toestand is stabiel.

Het incident gebeurde woensdagavond. De man zat in een hotel aan de Arnhemseweg in Ede. Bij het zien van de agenten pakte de man een mes. Hij wist de agent meerdere keren te steken.

X-Mens Iceman blijkt homo

Een van de populairste personages uit de langlopende stripreeks X-Men komt uit de kast. Iceman, die al ruim een halve eeuw een rol speelt in de serie, bekent in het nieuwe boek dat deze week uitkomt homoseksueel te zijn.

Dat meldt CNN. "Er zijn miljoenen verhalen van mensen die om wat voor reden dan ook niet durven uit te komen voor hun geaardheid", vertelt schrijver Brian Michael Bendis in een interview. "X-Men geeft ons de kans om ook die verhalen een platform te geven. Het wordt de komende tijd onderdeel van een grotere verhaallijn die we willen vertellen."

De coming out van Bobby Drake, zoals Iceman in 'gewone' leven heet, gebeurt op een bijzondere manier. Mede-X-Men Jean Grey leest tijdens een tijdreis de gedachten van Iceman en vraagt hem waarom hij vrouwen 'hot' noemt terwijl hij eigenlijk op mannen valt.

De X-Men-strips, die vertellen over mutanten die door gewone mensen als 'anders' worden beschouwd, staat al sinds het begin van de reeks bekend als bijzonder progressief. In de jaren zeventig introduceerde de reeks Storm, een donkere vrouw, als hoofdpersoon. En ook was het de eerste reeks waarin überhaupt een homoseksuele superheld voorkwam, Northstar. Ook in andere strips speelt andersgeaardheid de laatste jaren regelmatig een rol. Zo kwam in de Batman-strips Catwoman onlangs uit de kast als biseksueel.

Het is niet duidelijk of de coming out van Iceman ook een rol gaat spelen in de nieuwe films. In de succesvolle vorige delen had Iceman, gespeeld door acteur Shawn Ashmore, een relatie met het vrouwelijke personage Rogue.

Sporen van moord uit 1998 weer onderzocht

Er is opnieuw onderzoek gedaan naar een onopgeloste moord in de provincie Groningen in 1998. Op het lichaam van de vermoorde Sandra Kalk (17) uit Hoogezand waren toen haren gevonden, die nu worden onderzocht op DNA. Dat was destijds nog niet mogelijk. De zaak wordt niet heropend, meldde het Openbaar Ministerie donderdag, maar het is een 'beschouwing van eerder gedaan onderzoek'.

Het lichaam van Sandra werd in 1998 gevonden in een bosje bij het dorp Kolham, vlakbij Hoogezand. Ze was doodgeschoten. De enige verdachte, een 22-jarige man, kwam een paar maanden later om in een vuurgevecht met de politie. De nabestaanden van Sandra betwijfelen of hij wel schuldig was. Ze denken ook dat er misschien anderen bij de moord betrokken waren.

GL en D66 Utrecht zet mensen niet op straat. Punt.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in Utrecht is niet te spreken over de nieuwe regeling voor uitgeprocedeerde illegalen die het kabinet woensdag voorstelde. Collegepartijen GroenLinks en D66 zeggen dat Utrecht vast zal blijven houden aan de eigen regelingen voor dakloze asielzoekers, die veel royaler zijn dan de stad nu van het kabinet mag aanbieden. "Utrecht zet mensen niet op straat. Punt.", aldus GroenLinks, dat ook een extra raadsdebat over de kwestie heeft aangevraagd.

Volgens D66, de grootste raadsfractie, heeft de gemeente een zorgplicht. "Wij bieden al heel lang bed-bad-brood en noodopvang en dat blijven we doen, wat het kabinet ook zegt", aldus fractievoorzitter Klaas Verschuure.

De gemeente Utrecht ondersteunt de opvang voor dakloze illegalen al sinds begin 2014. De raad vond dat destijds 'een morele plicht.' GroenLinks: "In Den Haag lijken ze maar niet te willen horen dat heel veel mensen niet terug kunnen. Wij werken niet mee aan dit inhumane beleid, die boodschap moet de burgemeester overbrengen."

Spurs op gelijke hoogte met Clippers

San Antonio Spurs heeft woensdagavond (plaatselijke tijd) de stand in de play-offs van de Amerikaanse basketbalcompetitie tegen Los Angeles Clippers gelijk getrokken (1-1). De titelverdediger had daarvoor wel een verlenging nodig. Na het vierde kwart was de stand in Californië in evenwicht (94-94). In de extra tijd stelden de Spurs de eerste zege in de best-of-seven serie alsnog veilig: 107-111. Tim Duncan (28 punten) en Kawhi Leonard (23) hadden een flink aandeel in de zwaarbevochten overwinning.

Memphis Grizzlies behaalde tegen Portland Trail Blazers de tweede ruime zege: 97-82. In het eerste duel bedroeg het verschil tussen beide teams veertien punten. Atlanta Hawks was voor de tweede keer te sterk voor Brooklyn Nets: 96-91.

Vulkaan in Chili plotseling uitgebarsten

De vulkaan Calbuco in het zuiden van Chili is woensdag voor het eerst sinds ruim 42 jaar uitgebarsten. De vijftienhonderd inwoners van het nabijgelegen plaatsje Ensenada en de inwoners van twee kleinere dorpen zijn geëvacueerd en boven het dunbevolkte gebied ontstond een grote aswolk.

Vulkaanuitbarsting


De autoriteiten werden door de uitbarsting overvallen. De tweeduizend meter hoge vulkaan was in 1972 voor het laatst uitgebarsten en er waren geen tekenen dat de eruptie eraan zat te komen. Het ministerie van onderwijs heeft scholen in de omgeving gesloten en ten minste drie vluchten naar de stad Puerto Montt zijn geannuleerd.

De Calbuco wordt beschouwd als een van de drie gevaarlijkste onder de negentig actieve vulkanen in Chili. Vorige maand kwam de Villarica tot uitbarsting, een van de actiefste vulkanen in Zuid-Amerika.

"Dit is duidelijk een veel grotere eruptie dan die van een paar weken geleden bij de Villarica, daarom moeten wij omvangrijkere en snellere maatregelen treffen", zei minister voor binnenlandse zaken en veiligheid Rodrigo Penailillo. De overheid stuurt drinkwater naar het gebied voor het geval de plaatselijke bronnen vervuild raken met as. Leger en politie worden ingezet om de veiligheid te waarborgen en te helpen bij eventuele evacuaties.

Geile juf doet 3 scholieren

De politie van Valdosta, in de Amerikaanse staat Georgia, heeft dinsdag ene Phoebe Jo Chapman in de boeien geslagen. De 42-jarige lerares op Lowndes High School heeft namelijk het bed gedeeld met minstens drie scholieren.

Al enige tijd deden geruchten de ronde op school dat de geile docente was uitgewoond door drie leerlingen. Vervolgens zou Chapman het hebben aangelegd met een leraar.

Uiteindelijk kwam Bromsnor de drie knapen op het spoor. Nadat zij hevig aan de tand werden gevoeld, sloegen ze door. Schoorvoetend bekenden zij inderdaad de juf een veeg te hebben gegeven.

Hoewel de drie betrokken scholieren inmiddels zijn afgezwaaid, blijft de brunette vastzitten wegens deze strafbare feiten. De school heeft Chapman onmiddellijk de zak gegeven.

ChapmanDe juf in kwestie
(Foto: Lowndes County Sheriff's Office)

Koenders overlegt in VS over kernwapens

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) brengt komende week, van maandag 27 april tot en met donderdag 30 april, een bezoek aan de Verenigde Staten. Daar praat hij over het tegengaan van de verspreiding van kernwapens. Ook overlegt hij met zijn Amerikaanse collega John Kerry over de situatie in Oekraïne en andere crises.

Het bezoek van Koenders begint bij de Verenigde Naties in New York, waar de minister deelneemt aan een internationale conferentie over terugdringen van kernwapens. Bij die conferentie komt het zogeheten non-proliferatieverdrag aan de orde. Volgens Koenders is dat verdrag 'van groot belang voor onze veiligheid'. "We moeten deze conferentie aangrijpen om nieuwe stappen te zetten. Gezien de huidige geopolitieke spanningen is dat zeer moeilijk, maar onze inzet is er niet minder om. Er zijn nog altijd 16.000 kernwapens in omloop, en dat zijn er 16.000 te veel."

300 banen weg bij uitkeringsinstantie UWV

Bij uitkeringsinstantie UWV verdwijnen vanaf volgend jaar tot 2018 circa driehonderd banen. De ingreep is mede een gevolg van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, die 1 juli ingaat. Gedwongen ontslagen worden uitgesloten.

Het UWV heeft op de afdeling handhaving straks minder mensen nodig, omdat de wet ervoor zorgt dat bepaalde werkzaamheden worden geautomatiseerd. Het controleren van de inkomsten van mensen met een WW-uitkering gaat dan bijvoorbeeld automatisch, bevestigde het UWV donderdag na berichtgeving van De Telegraaf. De organisatie zet al langer sterk in op digitalisering.

Bij de uitkeringsinstantie werken in totaal ongeveer 20.000 mensen. De aangekondigde reorganisatie gaat zoveel mogelijk via natuurlijk verloop. Verder probeert het UWV de werknemers die boventallig worden, te begeleiden naar een nieuwe baan.

Wakker Dier: aantal koeien rijst de pan uit

Nu het melkquotum is komen te vervallen, dreigt een verdrievoudiging van het aantal megastallen in Noord-Brabant. Het aantal melkkoeien in heel Nederland zou met 36 procent kunnen toenemen. Dit concludeert Wakker Dier na een analyse van de vergunningen die door de melkveesector zijn aangevraagd.

Het Centrum Landbouw en Milieu Onderzoek & Advies (CLM) heeft in opdracht van Wakker Dier de huidige vergunningen van melkveehouders in drie provincies onderzocht. In Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant hebben tientallen melkveehouders een vergunning op zak om uit te breiden.

Steeds meer van de koeien komen in een megastal terecht. Alleen al in Noord-Brabant hebben gemeenten en provincie het groene licht gegeven voor 143 megastallen. Landelijk gezien zou dit een toename betekenen van honderden megastallen. Wakker Dier trekt aan de bel: ,,Als staatssecretaris Sharon Dijksma nu niet ingrijpt, is Nederland binnenkort een land vol megastallen en met steeds minder koeien in de wei.''

Utrecht heeft volgens Wakker Dier getekend voor bijna 13.000 extra koeien, Gelderland voor 76.000 en Noord-Brabant voor 108.000 extra melkkoeien. Als de gegevens uit de drie onderzochte provincies worden vertaald naar de landelijke situatie, betekent dat een toename van 565.000 melkkoeien.

Volgens een voorzichtige schatting van Wakker Dier zijn er landelijk al negenhonderd vergunningen afgegeven voor megastallen. "Megastallen zijn een grote bedreiging voor weidegang'', aldus de dierenrechtenorganisatie. "Met zulke grote aantallen koeien is er vaak te weinig land om op te grazen. Dus blijven de koeien altijd binnen. Dat is niet alleen erg voor het Hollandse plaatje, maar vooral voor de koeien.''

'Hogere zorgpremie voor hogere inkomens'

De zorgpremie voor mensen met een hoger inkomen zou omhoog moeten. Dat vindt ruim de helft van de Nederlanders, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook mensen met een ongezonde leefstijl, zoals rokers en drinkers, zouden meer premie moeten betalen, vindt ruim de helft van de ondervraagden. Wie niet rookt, weinig drinkt, een gezond gewicht heeft en actief sport, zou wel wat minder mogen betalen.

Ouderen en mensen met een minder goede gezondheid kunnen rekenen op solidariteit: hun zorgpremie mag hetzelfde blijven (57 procent) of zelfs omlaag (34 procent).

'Consument gaat minder betalen voor stroom'

Nederlandse consumenten gaan minder betalen voor stroom, nu Nederland zijn netwerk beter koppelt aan omringende landen. Dat maakte toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag bekend. Volgens de toezichthouder ontstaat door de samenwerking één grote markt, waar producenten van elektriciteit scherper met elkaar concurreren.

Een gemiddeld gezin bespaart door de verbeterde koppeling op jaarbasis ongeveer 10 euro. Voor grote bedrijven die veel stroom gebruiken kan de besparing oplopen tot wel 5 miljoen euro. De koppeling wordt 21 mei van kracht.

De efficiëntere koppeling van markten vindt nu plaats tussen Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk. Uiteindelijk moet het hele vasteland van Europa één markt worden.

Smurf-lampje teruggesmurft

Wie kortgeleden bij Kruidvat of Trekpleister een led-lampje in de vorm van een smurf heeft gekocht, wordt opgeroepen het terug te smurfen naar de winkel. De adapter van de Smurf Moodlight voldoet niet aan de veiligheidseisen. Er kan kortsluiting ontstaan, wat kan leiden tot een elektrische smurf, waarschuwen de winkels donderdag in een advertentie in De Telegraaf.

Het lampje, dat in verschillende kleuren kan smurfen, lag van 16 tot en met 26 februari voor 2,99 euro in de winkel. Het aankoopbedrag wordt volledig vergoed.

Politiebureaus twee uur dicht uit protest

Politiebureaus zijn donderdag twee uur lang gesloten voor het publiek. De bonden hebben daartoe opgeroepen uit protest tegen het uitblijven van een goede cao. Gisteren treiterde de juut al burgertjes door in een slakkengang te zorgen voor enorme files in de ochtendspits.

Tussen 09.00 uur en 11.00 uur sluiten bureaus in de politie-eenheden Noord-Nederland, Oost-Nederland, Midden-Nederland, Oost-Brabant en Limburg de deuren. In de middag, van 13.00 uur tot 15.00 uur, nemen de politiemensen van de eenheden Noord-Holland, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Zeeland/West Brabant het stokje over.

Tijdens de sluiting worden geen aangiftes opgenomen en vervalt ook andere dienstverlening. De agenten zijn wel beschikbaar voor noodhulp, 'zodat de veiligheid blijft gegarandeerd', aldus de politie zelf.

Politiepersoneel heeft vier jaar geen loonsverhoging gehad. De acties, zoals het elke vrijdag laten loeien van sirenes, duren al weken en worden steeds harder en meer gericht op het pesten van de burger. De bonden eisen behalve een loonsverhoging ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt.

Politie met slakkengangetje Rotterdam voorbij (Foto: ANP)

'Holleeder opnieuw gelinkt aan moordaanslag'

Willem Holleeder, die sinds december vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl, wordt opnieuw gelinkt aan een moordaanslag in de onderwereld. Hij is mogelijk betrokken bij de nog onopgehelderde moordaanslag op crimineel Martin Hillegers, op 23 november 2012 in Badhoevedorp. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens de krant is de crimineel kort na de liquidatie door twee getuigen vlakbij de plaats delict gezien. Zij zagen hem op een plek waar hij zicht had op de dijk waar de moord plaatsvond. Daarbij kwam overigens niet Martin, maar zijn broer Remco om.

Holleeder ontkende altijd. Zo schreef hij in zijn column in Nieuwe Revu dat hij tijdens de moord op Hillegers met zijn familie zat te gourmetten. Volgens De Telegraaf zeggen familie en meerdere ex-vriendinnen dat dit niet waar was. De informatie is inmiddels overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat de nieuwe gegevens nu gaat onderzoeken, aldus de krant.

'Holleeder opnieuw gelinkt aan moordaanslag'
'Holleeder opnieuw gelinkt aan moordaanslag' (Foto: ANP)

Total War: Warhammer aangekondigd

SEGA kondigt vandaag een nieuwe Total War-titel aan van Creative Assembly. Total War: Warhammer is het eerste project in samenwerking met Games Workshop, de makers van het bekende Warhammer-oorlogsbordspel en de bijbehorende miniaturen.

Het spel biedt in deze nieuwe gedaante opnieuw de combinatie van grootschalige real-time gevechten en een turn-based campagne rondom staatsmanschap, politiek en imperialisme. We zijn gewend de Romeinen of andere oudere oorlogen mee te maken, maar Total War: Warhammer neemt spelers voor de eerste keer in de geschiedenis van de serie mee naar een fantasiewereld. De regels zijn veranderd, en met verandering komt oorlog van ongekende proporties.

Gigantische monsters, vliegende wezens, legendarische helden en stormen van magische kracht nemen plaats op het strijdveld naast duizenden krijgers die elkaar in real-time tactische gevechten ontmoeten.

Total War: Warhammer is de eerste titel uit een trilogie en gaat nog twee standalone delen en aanvullende content packs krijgen. Dit eerste spel wordt binnenkort verwacht voor pc, Mac en SteamOS.

Ontsnapt en 39 jaar later terug in de cel

In de Amerikaanse staat Kentucky is een 66-jarige man aangehouden die in 1976 uit een gevangenis in North Carolina is ontsnapt. Clarence David Moore belde zelf de politie omdat hij medische hulp nodig had. Daardoor kon hij zijn identiteit niet meer verzwijgen.

Op het politiebureau in Franklin County dachten ze eerst dat ze voor de gek werden gehouden toen de man belde. Sheriff Pat Melton nam samen met een collega poolshoogte bij het opgegeven adres. Daar troffen ze Moore inderdaad aan, liggend in een ziekenhuisbed.

Moore ontsnapte in 1976 uit een gevangenis in North Carolina, waar hij vastzat vanwege diefstal. Voordat hij in 1976 uit beeld verdween, wist hij al twee keer eerder te ontsnappen. Zo leefde hij bijna drie jaar in vrijheid voordat hij in Texas werd opgepakt.

Moore woonde al jaren in Kentucky en hanteerde een schuilnaam. Hij gaf zichzelf aan omdat hij medische hulp nodig had. Hij had een beroerte gehad en was gedeeltelijk verlamd geraakt. Wie geen medische hulp kan betalen, kan een beroep op medicare doen, maar dat kan niet zonder je te legitimeren.

De gevangene wordt binnen enkele dagen weer overgebracht naar North Carolina. Een commissie bekijkt zijn gevangenisstraf dan opnieuw en bepaalt wat er moet gebeuren.

Amsterdam tegen akkoord illegalenopvang

De gemeenteraad van Amsterdam ziet in meerderheid niks in het illegalenakkoord dat het kabinet woensdagavond presenteerde. Er is met boosheid en verontwaardiging op de plannen gereageerd. Door dit nieuwe akkoord komt een eind aan de bed-bad-broodregeling.

Amsterdam wordt in de nieuwe situatie één van de vijf dependances van het uitzetcentrum Ter Apel. D66, SP en GroenLinks willen niet dat asielzoekers in Amsterdam worden 'geklinkerd'. 'Hoe moeten we vaststellen dat iemand niet terug kan? En wat doen we met de meest kwetsbaren?', wilde Bas Paternotte van D66 weten. 'Hiermee wordt een streep door de humanitaire ondergrens gehaald. Ik hoop dat Amsterdam daar stelling tegen neemt.'

De Socialistische Partij is verbijsterd. Volgens de fractie worden de problemen met het akkoord 'bij de vijf grote steden over de schutting gegooid.'

Voormalig appartement Kurt Cobain te huur

Het appartement in Los Angeles waar Kurt Cobain en Courtney Love in 1991 en 1992 woonden, is per nacht te huur voor toeristen. De huidige bewoner, interieurdesigner Brendan Kleinman, biedt de slaapkamer van het appartement, waar de Nirvana-zanger en Hole-zangeres het bed deelden, via Airbnb aan voor 240 euro per nacht of 962 euro per week.

"Jawel, Kurt Cobain en Courtney Love woonden in dit huis tijdens de hoogtijdagen van Nirvana's muzikale carrière", schrijft Kleinman als toelichting op de Airbnb-website. "In die periode focuste Kurt zich op het schrijven van songs en het maken van beeldende kunst. Een belangrijk deel daarvan is in dit appartement tot stand gekomen. Hij hield zich vooral bezig met schilderen en decoreerde onder meer de wanden in de huis- en slaapkamer. Zijn favoriete plek in huis was het ligbad. Hij zat erin toen hij de song 'Heart-Shaped Box' schreef."

Behalve foto's van het appartement zoals het er nu uitziet, heeft Kleinman op de website ook oude foto's geplaatst van Kurt Cobain in de slaapkamer. Tegen het tijdschrift Vulture zei Kleinman dat hij wil proberen lagen verf van de wanden te halen om te zien of daar nog werk van Cobain onder te vinden is.

Belgische rallynavigator Damen (42) overleden

De Belgische navigator Jurgen Damen is woensdag overleden aan de verwondingen die hij begin deze week opliep bij een rally in Qatar. De 42-jarige Damen brak maandag zijn nek tijdens de eerste etappe van de Sealine Rally, toen de Ford-bolide waarin hij samen met René Kuipers zat over de kop ging. De Belg werd in de nacht van dinsdag op woensdag vanuit Qatar overgevlogen naar eigen land. Daar is hij bezweken aan zijn verwondingen, meldt zijn familie woensdag via de website rallymaniacs.

Kuipers kwam bij het ongeluk met de schrik vrij, maar Damen brak ondanks alle veiligheidsmaatregelen zijn nek. De Belg gold als een zeer ervaren navigator. Hij deed zeventien keer mee aan de Dakar Rally. De Belg debuteerde in 1998 in de auto bij de Belgische zanger Koen Wauters. Tijdens de laatste editie van Dakar navigeerde hij in de truck van Gerard de Rooy.

Mercedes: geen haast met motor-aanpassing F1

Mercedes voelt zich niet geroepen zijn Formule 1-krachtbron binnenkort al een grote update te geven. Teamadviseur Niki Lauda meldt in La Gazetta Dello Sport dat de Duitse renstal zijn reglementair ingeperkte verbeteringsmogelijkheden liever pas in de tweede seizoenshelft inzet. Dit ondanks de door concurrent Ferrari voor de Grand Prix van Canada in juni aangekondigde grondige motorupdate.

"Dit was nog maar de vierde race", zegt Lauda naar aanleiding van de Grand Prix van Bahrein, waar Ferrari Mercedes dicht op de hielen zat. "Het lijkt nu misschien een nadeel, maar we profiteren er in de tweede seizoenshelft van, wanneer het er echt om gaat."

Lauda vertelt verder dat Mercedes net als Ferrari voor de volgende race, op 10 mei in Barcelona, wel 'grote veranderingen aan de auto zelf' heeft aangebracht.

Milieuactivisten lopen weg uit invloedrijke EU schaliegasadviesgroep.

Milieuactivisten beweren dat de EU-schaliegasadviesgroep is gekaapt is door de schaliegaslobby. De EU-adviesgroep voor het winnen van koolwaterstoffen is in het leven geroepen om de Eurocommissarissen van objectieve informatie te voorzien over de schaliegaswinning.

De adviesgroep word voorgezeten door vijf personen. Van hen zijn er twee werkzaam voor de Schaliegasfirma's Cuadrilla en ConocoPhillips. Verder zijn er twee ambtenaren die actief zijn in de Pro-Schaliegas ministeries van Engeland en Polen. Een is er directeur van IFP Energies Nouvelles die tevens werkzaam is als adviseur voor de Schaliegas Europe Lobby Group.

Leden van de adviesgroep kunnen alleen door middel van uitnodiging toetreden. Er zijn rond de zeventig leden die de industriesector vertegenwoordigen tegenover minder dan tien uit de milieusector.

Friends of the Earth Europe kijkt kritisch naar deze adviesgroep omdat het merendeel van de personen in deze adviesgroep nauwe banden zouden hebben met bedrijven die financiële belangen hebben in de schaliegaswinning en bedrijven welke in het bezit zijn van de patenten voor de techniek achter de schaliegaswinning.

Robert Downey Jr. loopt weg bij interview

Robert Downey Jr. heeft een interview over zijn nieuwe film Avengers: Age of Ultron voortijdig afgebroken. De acteur liep weg nadat hij vragen kreeg over zijn drugsverleden.

Een presentator van de Britse zender Channel 4 wilde weten hoe Downey Jr. terugkijkt op een oude uitspraak over zijn tijd in de gevangenis. De filmster, die in zijn carrière meerdere keren is opgepakt voor drugsbezit, ging niet echt op de vraag in en zei dat meningen nou eenmaal kunnen veranderen.

Interviewer Krishnan Guru-Murthy nam daar geen genoegen mee en probeerde het nog een keer. "Zijn we nu een film aan het promoten of niet?", vroeg Downey Jr. geïrriteerd. Guru-Murthy legde uit dat hij ook een paar persoonlijke vragen wilde stellen. "Je hebt net zoveel tijd als de anderen", antwoordde Robert.

Daarna begon Guru-Murthy over de band tussen Downey Jr. en zijn vader en vroeg hij of het drank- en drugsgebruik daar iets mee te maken heeft. "Sorry, daar wil ik... Waar zijn we mee bezig?", reageerde de vijftigjarige acteur hoofdschuddend, om vervolgens op te staan en weg te lopen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.