Duitsland gaat Armeense genocide erkennen

Het Duitse parlement gaat deze week een motie debatteren waarin de dood van de meer dan een miljoen Armenen die begin vorige eeuw in het Ottomaanse Rijk omkwamen genocide noemen. De regering heeft al aangegeven de formulering te steunen, iets wat tegen het zere been van Turkije zal zijn.

In een voorlopige versie van de niet-bindende motie staat dat het lot van de Armenen 'illustratief is voor de massale vernietiging, de etnische zuiveringen, de deportaties en de genocides die zo vreselijk tekenend waren voor de twintigste eeuw'. Wel wordt benadrukt dat de genocide die de nazi's begingen 'uniek' is. De regeringspartijen steunen de motie, wat de aanname ervan zo goed als zeker maakt.

Turkije heeft altijd stellig ontkend dat de dood van de Armenen een genocide was en reageert als door een wesp gestoken op elke zinspeling in die richting. Paus Franciscus noemde de dood van de Armenen vorige week 'de eerste genocide van de twintigste eeuw'. Turkije haalde zijn ambassadeur in het Vaticaan terug na de uitlatingen van de kerkvader.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zei maandag tegen de Süddeutsche Zeitung dat 'je in het samenvatten van wat er is gebeurd de term genocide kunt gebruiken en dat de redenering en gevoelens achter die formulering zeer goed te begrijpen zijn'. Hij gaf echter aan ook bezorgd te zijn dat een verdere polarisatie van het debat in Ankara en Jerevan, de hoofdstad van Armenië, het begin van een serieuze dialoog alleen maar moeilijker zal maken.