Oranje mag weer hopen na oefenzege op Spanje

Met een aantal omzettingen kreeg Guus Hiddink het Nederlands elftal weer aan het voetballen tijdens het met 2-0 gewonnen oefenduel met Spanje. "Dit is fijn voor spelers, staf en fans'', besefte de bekritiseerde bondscoach in de ArenA. "Dit biedt ook perspectief voor de komende duels in de EK-kwalificatie.''

De oefenmeester doelde vooral op de belangrijke ontmoeting van 12 juni tegen Letland, als waarschijnlijk ook de op dit moment geblesseerde sterspelers Arjen Robben en Robin van Persie er weer bij zijn. Nederland moet wel winnen in Riga nu de achterstand op Tsjechië en IJsland is opgelopen tot respectievelijk zes en vijf punten.

Oranje versloeg vooral opnieuw Spanje omdat het middenveld beter functioneerde dan zaterdag tegen Turkije. Dat had alles te maken met het spel van Daley Blind en Davy Klaassen, die naast Wesley Sneijder de voorkeur kregen boven Nigel de Jong en Georginio Wijnaldum. "Hij ontwikkelt zich tot leider'', zei Hiddink over de zoon van zijn assistent Danny. "Hij moet langzaam de kapitein op ons middenveld worden."

Behalve Blind navigeerde ook Klaassen het oranje vlaggenschip richting veilige haven. Wie de blonde middenvelder van Ajax aan het werk zag, die kon zich bijna niet voorstellen dat hij tot dinsdag pas negentien minuten in het Nederlands elftal had gevoetbald. Hij leed nauwelijks balverlies en dacht voortdurend aanvallend. "Davy heeft het heel goed gedaan'', stelde de bondscoach die ook Kenneth Vermeer er speciaal uitlichtte. "Kenneth stak er met enkele reddingen echt boven uit.''

De vervanger van Jasper Cillessen kon vooral uitblinken omdat met name Bruno Martins Indi en ook Jetro Willems soms slordig verdedigden. "Sommige fouten mag je niet maken'', stelde Hiddink. "Daardoor schoten we onszelf bijna weer in de voet. Dat mag niet op dit hoge niveau.'' Dat de zege op Spanje ook lekker was voor zijn eigen positie deed de bondscoach naar eigen zeggen niet zo veel.

Hiddink wil gewoon lekker blijven werken met zijn spelers, vertelde de trainer die na het gelijke spel tegen de Turken werd geconfronteerd met geruchten dat de KNVB van hem af zou willen. "Je moet niet aan mij vragen of ik bondscoach blijf'', zei hij na de zege op Spanje. "Daar gaat mijn baas over'', doelde hij op directeur betaald voetbal Bert van Oostveen.