'Extreemlinkse gijzelnemers Turkse rechtbank gedood'

De Turkse politie heeft volgens plaatselijke media in Istanbul dinsdagavond een aantal gijzelnemers gedood en hun slachtoffer, een openbaar aanklager, bevrijd. De aanklager, Mehmet Selim Kiraz, zou bij de bevrijdingsactie gewond zijn geraakt, meldde de krant Hürriyet op internet. Bij de rechtbank waar de gijzeling was, werden schoten en explosies gehoord.

Het bericht is nog niet door de autoriteiten bevestigd. Zij hadden de verslaggeving rond de gijzeling in de rechtbank verboden, nadat vermoedelijk marxistische terroristen Kiraz in gijzeling hadden genomen. De terroristen zijn waarschijnlijk van een extreemlinkse splintergroep, de Revolutionaire Volksbevrijdingspartij/Front (DHKP-C). De naam stamt uit de jaren negentig, de extremistische groep uit 1978.

De gijzelnemers zouden hebben geëist dat agenten die betrokken waren bij de dood van een tiener tijdens rellen pubiekelijk schuld zouden bekennen en door een 'Volkstribunaal' zouden worden berecht. Na gesprekken met de indringers en het verstrijken van een ultimatum zette de politie de bevrijdingsactie op touw.

Op de Turkse televisie werd live verslag van de gijzelingscrisis gedaan totdat de vicepremier Yalçin Akdogan de mediaraad het bevel gaf de uitzendingen te stoppen. Turkse media meldden vervolgens dat de regering de afgelopen vier jaar al 150 keer gebruik heeft gemaakt van de bevoegdheid om de activiteiten van de media stil te leggen. Dat kan volgens de Turkse wet wanneer de nationale veiligheid en openbare orde in gevaar zijn.