Wapenwinkel New York werkt ontwapenend

Wapens zijn er genoeg bij een nieuwe wapenwinkel in hartje New York. Geïnteresseerde kopers ook. Toch lopen de klanten massaal zonder aankoop de winkel uit. Sterker nog: ze willen nooit meer een wapen kopen.

De verklaringen van klanten liegen er niet om. "Ze deden mij twee keer nadenken; nu zou ik geen wapens meer kopen", zegt de één. "Mijn mening is helemaal veranderd, ik voel mij niet meer veilig met een wapen", stelt een ander. Nog een potentiële koper zegt: "Ik was behoorlijk van slag toen ik de geschiedenis van de wapens zag."

Je raadt het al: het is niet zomaar een wapenwinkel die in New York is opgetuigd. De winkelruimte is gevuld met wapens, maar ook met verborgen camera's. In de winkel maken geïnteresseerde kopers kennis met de 'geschiedenis' van het wapen dat ze willen kopen. Ze leren dat een 9-jarige jongen met dit wapen per ongeluk zijn moeder heeft doodgeschoten. En met dat andere wapen werd een bloedbad aangericht op een school.

Filmpje
De verborgen camera's registreren de verbazing van de geschrokken kopers. De beelden zijn te zien in een filmpje dat onderdeel is van een campagne van States United to Prevent Gun Violence. Die organisatie is tevreden met het resultaat, zegt woordvoerder Julia Wyman: "Mensen die een vuurwapen willen kopen, willen we bewustwording bijbrengen. Ze moeten weten wat de risico's van een wapen zijn. Zo neemt het risico op moord en zelfmoord toe. Met deze campagne willen we alle feiten op een rijtje zetten, zodat mensen een weloverwogen keuze maken. Koop ik een wapen, of niet?"

Wie een wapen wil kopen, kan trouwens ook in een virtuele winkel terecht. Ook daar wordt afgerekend met de nodige fabels waar wapenkopers in geloven.